Jahody a jejich pozitivní vliv na naše zdraví

Jahody neřadíme mezi bobule, přestože nás to často svádí. Nejde o klasický ovocný plod, nýbrž o zvětšené květní lůžko, tedy nepravý plod jahodníku. Plody jahodníku jsou vlastně ta semínka na jahodě.

Reklama

Jahody patří mezi nízkokalorické ovoce. Obsahují vysoké množství vitamínu C. Jeho množství je srovnatelné s obsahem céčka v citrusových plodech. Dále jsou jahody zdrojem vitamínů A, K, B, E, minerálů jako draslíku, hořčíku, manganu i vápníku. Obsahují vysoké množství vlákniny a kyseliny listové. Jsou zdrojem také organických kyselin, jako například kyseliny jablečné, citrónové, šťavelové a dalších. Tyto kyseliny jsou důležité pro vůni a chuť jahod.

Jahody jsou rovněž zásobárnou antioxidantů, vody a polyfenolů. Podporují spalování tuků a tudíž jsou vhodné při redukci váhy.

Pozitivní vliv jahod na naše zdraví

Jahody snižují krevní tlak, jelikož obsahují hořčík a draslík, které mají na svědomí stav našich cév. Díky vysokému obsahu vitamínu C samozřejmě pozitivně působí na imunitu.

Přítomností antioxidantů mají jahody pozitivní vliv při prevenci i léčbě dny nebo artritidy.

Působí také příznivě na funkci mozku a srdce. Jelikož jahody obsahují kyselinu listovou, ovlivňují vznik vývojových vad u plodu během těhotenství.

Reklama

Jelikož jahody obsahují kyselinu jablečnou, která je označována jako přírodní bělidlo zubů, působí jahody příznivě i náš odstín zubů.

Kyselina ellagická či kyselina salicylová obsažená v jahodách snižují výskyt akné nebo pigmentových skvrn a odstraňují odumřelé buňky kůže. Podporují rovněž tvorbu kolagenu, což se na naší kůži rozhodně velice pozitivně projeví.

Jahody pozitivně působí i proti nádorovým onemocněním, při cukrovce, anémii, překyselení žaludku, proti tvorbě ledvinových i žlučových kaménků. Jahody díky přítomnosti katechinu či kvercetinu, což jsou flavonoidy, ovlivňují tvorbu celkového i LDL, tedy špatného, cholesterolu.

Jahody dokáží snížit hodnotu CRP v krvi, což znamená, že jsou protizánětlivé. Díky vysokému množství vlákniny pozitivně působí na funkci trávicího systému.

Jahody příznivě působí také na oči, vlasy a kosti.

Alergie na jahody

Jelikož jahody obsahují organické kyseliny jako například kyselinu chininovou, šťavelovou, jablečnou či salicylovou, může dojít k vzniku alergické reakce. Může objevit v jakémkoliv věku, i když je více rozšířená u dětí a projevuje se nejčastěji výsevem svědivé vyrážky či otokem rtů, jazyka i hltanu.

Konzumace jahod a jejich zpracování

Jahody nejčastěji konzumujeme v syrovém stavu. Buď je zobeme jen tak samotné, či jimi zdobíme různé kaše, lívance, palačinky, zmrzlinové poháry, mugcaky nebo dorty. Přidáváme jahody do smoothies, smoothiebowls, mléčných nápojů.

Dále si jahody můžeme zamrazit na zimu, či z mixovaných připravit dřeně nebo zmrzliny. Velice oblíbené jsou jahodové marmelády nebo džemy. Přidáváme jahody rovněž do různých směsí na přípravu ovocných čajů. Jahody také klasicky zavařujeme jako kompot.

Většina z nás si neumí léto připravit bez jahodových knedlíků, ať už kynutých či tvarohových. Jahody používáme do bublanin, koláčů i kynutých buchet. Jahodový rozvar na palačinky či ovesnou kaši je také vynikající. Chutná je i studená, jahodová polévka.

S konzumací jahod to nepřehánějte, přestože jsou zdraví prospěšné. Můžete si tak způsobit průjem i nadýmání, jaterní ledvinové obtíže, nadměrné zavodnění či alergickou reakci. Ideálním množstvím je klasický hrnek jahod denně.

Sklizeň jahod a jejich uchovávání

Doporučuje se sklízet jahody brzy ráno, protože jsou přirozeně ochlazené. Při uchovávání v lednici vám vydrží téměř týden. Před konzumací jahody omyjte. Budou chutnější, pokud je namočíte do misky s vodou, než když je pouze opláchnete pod vodovodem.

Využití v kosmetice

Jahody můžete použít také na výrobu pleťové masky. Jednu si můžete připravit z 8 kusů jahod, 2 lžic medu, 1 lžíce olivového oleje a pár kapek citrónové šťávy. Druhou si vytvořte z hrsti jahod, trochy mléka a 2 vařených brambor. Alergici a jedinci, kteří máte citlivou pleť, buďte opatrní.

Z jahod lze připravit rovněž masku na vlasy. Smíchejte asi 8 jahod a lžíci majonézy, popřípadě místo majolky lžíci smetany a trochu olivového oleje.

Věděli jste, kolik pozitivního pro nás jahody přináší?

Reklama

Autor: Šárka Fofoňková, 30.7.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama