Odvodnění organismu: Potraviny a bylinky, které vám pomohou zbavit se přebytečné vody v těle

Přebytečná voda v těle může způsobovat nepříjemné pocity, jako jsou otoky, pocit nadýmání a zvýšená hmotnost. Existuje však řada potravin a bylin, které mohou podpořit odvodnění organismu a pomoci vám zbavit se přebytečné vody. V tomto článku se podíváme na některé z těchto potravin a bylin, které můžete zařadit do své stravy a podpořit tak vyváženou hydrataci a odvodnění těla.

Reklama

Celer

Celer je známý pro své diuretické vlastnosti, což znamená, že podporuje tvorbu moči a odvodnění. Obsahuje také draslík, který pomáhá regulovat hladinu tekutin v těle. Přidání čerstvého celeru do salátů, smoothies nebo jeho konzumace jako mezičasové občerstvení může být prospěšné pro odvodnění.

Okurka

Okurka je výborná potravina pro odvodnění, protože obsahuje velké množství vody a je nízkokalorická. Obsahuje také silici, která pomáhá stimulovat močové cesty a podporuje tvorbu moči. Můžete ji konzumovat čerstvou ve formě salátů nebo ji přidat do vody pro osvěžující nápoj.

Citron

Citron je bohatý na vitamín C a flavonoidy, které podporují detoxikaci a odvodnění. Můžete si vychutnat šťávu z citronu smíchanou s vodou jako osvěžující nápoj nebo přidat citronovou šťávu do salátových dresinků a pokrmů.

Petržel

Petržel je bylina s diuretickými vlastnostmi, která podporuje tvorbu moči a odvodnění těla. Obsahuje také vitamín C, draslík a železo. Můžete ji přidávat do salátů, polévek, omáček nebo si udělat čerstvý petrželový čaj.

Brusinky

Brusinky mají diuretické účinky a jsou také bohaté na antioxidanty. Obsahují také přírodní látku zvanou proanthokyanidiny, která pomáhá předcházet infekcím močových cest. Můžete si vychutnat čerstvé brusinky, brusinkový džus nebo je přidat do svých oblíbených pokrmů.

Reklama

Zelený čaj

Zelený čaj je známý pro mnoho svých zdravotních přínosů, včetně podpory odvodnění. Obsahuje antioxidanty a látky, které podporují metabolismus a zlepšují funkci ledvin. Můžete si vychutnat šálek zeleného čaje každý den pro příjemný způsob odvodnění.

Kopřiva

Kopřiva je bylina s diuretickými vlastnostmi, která podporuje odvodnění těla díky obsahu kyseliny křemičité. Může být konzumována ve formě kopřivového čaje nebo kopřivového extraktu. Kopřiva je také bohatá na vitamíny a minerály, což přináší další výživové benefity.

Pampeliška

Pampeliška, známá také jako přeslička, je další bylina, která může pomoci při odvodňování těla. Obsahuje přírodní diuretikum, které podporuje tvorbu moči a odstraňování přebytečné vody z těla. Pampeliškový čaj je často využíván pro své odvodňující vlastnosti a lze ho snadno připravit z čerstvých nebo sušených pampeliškových listů. Pampeliška také obsahuje antioxidanty a vitamíny, jako je vitamín C a vitamín A, což přináší další zdravotní přínosy. Při konzumaci pampelišky je důležité dbát na kvalitu byliny a vyhledávat kvalitní zdroje.

Pokud se cítíte nadýmáni nebo máte pocit přebytečné vody v těle, existuje řada potravin a bylin, které mohou podpořit odvodnění. Doplnění těchto potravin do stravy může přispět k vyvážené hydrataci a pocitu lehkosti. Nezapomeňte však, že správné odvodnění vyžaduje také dostatečný příjem vody a zdravý životní styl jako celek.

Zdroje: Kupi.cz, Zdraví.euro.cz, bylinkopedie.cz

Reklama

Autor: Zuzana, 5.3.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama