Jak na vnitřní hydrataci: TOP 10 druhů ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody

Bez vody se v životě neobejdeme. Nejenže je dostatečný pitný režim velice důležitý pro zdraví, ale navíc zajistí mladistvější pleť a může pomoci při hubnutí. Kromě nápojů přispívají k vnitřní hydrataci také potraviny s vysokým obsahem vody. Pojďme si představit 10 z nich, které si vedou v tomto ohledu zdaleka nejlépe.

Reklama

1. Okurka

Obsah vody: přibližně 96,7 %

Ačkoliv nepatří okurka mezi nejbohatší zdroje mikrožin, vyniká vskutku vysokým obsahem vody, která může tvořit takřka 97 %. A za pozornost stojí rozhodně i fakt, že je okurka nízkokalorická, kdy ve 100 g této zeleniny najdeme pouze okolo 14 kcal.

2. Ledový salát

Obsah vody: přibližně 95,6 %

Ani ledový salát se nemůže pochlubit příliš významným obsahem vitaminů a minerálních látek, přesto by v našem jídelníčku neměl chybět. Je totiž bohatý na vodu a zároveň má nízký obsah sacharidů, takže se výtečně hodí i do redukčního jídelníčku.

Reklama

3. Řapíkatý celer

Obsah vody: přibližně 95,4 %

Dlouhé řapíky celeru jsou pro svou charakteristickou výraznou a svěží chuť oblíbenou přísadou do pomazánek a polévek. A bezesporu potěší také tím, že jsou plné vody a vlákniny, zatímco kalorií a sacharidů mají spíše poskrovnu.

4. Rajčata

Obsah vody: 94,5 %

Významné množství vody v sobě ukrývají také sluncem provoněná rajčata. Toto ovoce, které je často mylně považováno za zeleninu, obsahuje rovněž celou řadu důležitých vitaminů a minerálních látek. Krásnou červenou barvu rajčat má na svědomí lypoken, který náleží mezi ceněné přírodní antioxidanty.

5. Římský salát

Obsah vody: přibližně 93,5 %

Kromě ledového salátu není skoupý na vodu ani jeho příbuzný. Pro římský salát je typická příjemná křupavá chuť s jemnými oříškovými podtóny. Je považován za vysoce výživný a skvěle se hodí nejen do studené kuchyně, je ho totiž možné i tepelně upravovat.

6. Cuketa

Obsah vody: přibližně 92,7 %

Cuketa patří k nejoblíbenější sezónní zelenině s téměř univerzálním využitím. Je vynikající na grilování, do široké škály slaných jídel a zajímavě se uplatní i při přípravě zdravých moučníků. Také ona je plná vody, stejně jako cenných mikroživin včetně antioxidantů.

7. Vodní meloun

Obsah vody: přibližně 91,5 %

Mezi nejznámější zeleninu s vysokým obsahem vody náleží vodní meloun s charakteristickou zelenou skvrnitou slupkou, jasně červenou dužinou a černými semínky. Jeho konzumací dopřejeme tělu antioxidanty, vitaminy A a C, stejně jako draslík, hořčík a další minerály. A ačkoliv má meloun lahodnou sladkou chuť, je nízkokalorický.

8. Špenát

Obsah vody: přibližně 91,4 %

Špenát je oblíbenou součástí zdravého jídelníčku. Najdeme v něm významné množství vitaminu C, ale i vitaminy A a K, vápník, hořčík, železo, mangan, vlákninu a další cenné látky. Kromě tradičního zpracování je zajímavou ingrediencí do zeleninových smoothie nápojů.

9. Jahody

Obsah vody: přibližně 91 %

Sladké a voňavé jahody má většina z nás neodmyslitelně spojeny s létem. A nejenže úžasně chutnají, toto drobné červené ovoce je navíc výživné. Chlubí se významným podílem vlákniny, antioxidantů, vitaminů a minerálů. Konzumace jahod je také příjemný způsob, jak tělu zajistit dostatek tekutin.

10. Cukrový meloun odrůdy Cantaloupe

Obsah vody: přibližně 90 %

I v našich končinách získává stále větší popularitu sladký meloun odrůdy Cantaloupe. V porovnání s vodním melounem je menší, má světlejší nazelenalou slupku a oranžovou dužinu. Pro svou delikátní osvěžující chuť se používá hlavně při přípravě dezertů a ovocných salátů, ačkoliv výtečně chutná i samotný.

Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 15.8.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama