Jste nervózní, unavení a padají vám vlasy? Viníkem je štítná žláza

Změny na váze, řídnutí vlasů, únava a častá nervozita. To vše může být důsledek nesprávné funkce štítné žlázy. O štítnou žlázu se postaráte správným jídelníčkem. Ukážeme vám, co zařadit do stravy i čemu se obloukem vyhnout.

Reklama

Produkci hormonů zajišťuje štítná žláza

Jednou z největších žláz endokrinního systému je štítná žláza. Nachází se v krku a tvarem připomíná motýla. Štítná žláza uvolňuje hormony do krve, tím je řízeno využití energie, metabolismus živin a podpora funkce důležitých vnitřních orgánů. Štítná žláza uvolňuje hormony tyroxin, trijodtyronin a kalcitonin.

Štítná žláza může produkovat hormonů nedostatek nebo nadbytek. Jestliže je produkce hormonů nedostatečná, zpomaluje se metabolismus, osoby přibývají na váze, špatně snášejí chlad. Jsou zapomětliví, mají suchou kůži a padají jim vlasy. Trpí nízkým krevním tlakem a jsou nateklí v obličeji. Nadbytečná produkce hormonů vede ke zrychlenému tepu, úbytku na váze a k únavě. Osoby jsou úzkostné, podrážděné, nervózní. Nadměrně se potí, mají problémy s viděním, trpí zácpou. Mluví rychle, třesou se jim ruce. Srdeční akce je rychlé a zadýchávají se. I oni mohou mít suchou kůži a problémy s padáním vlasů.

Mnohem větší pravděpodobnost onemocnění štítné žlázy je u žen.

Co ovlivňuje činnost štítné žlázy

Štítnou žlázu ovlivňuje oslabený imunitní systém, dědičné predispozice, chirurgické zákroky nebo užívání některých léků.

Ke správné činnosti štítné žlázy je důležitý zejména přísun jódu. Prvním krokem je používání jodizované soli. Kromě jódu potřebuje štítná žláza zinek a selen. Prospívá jí zvýšení příjmů potravin bohatých na antioxidanty.

Reklama

Zdroje jódu v potravinách

Výborným zdrojem jódu jsou mořské plody, ryby, řasy. Vyzkoušejte mlže, hlavonožce, korýše. Obecné doporučení o konzumaci mořských ryb alespoň dvakrát týdně se stále podceňuje.

Jód můžete doplnit i Vincentkou. Jód obsahuje i kvalitní mléko, bílý jogurt nebo třeba krůtí prsa.

Příjem jódu hlídejte zejména v těhotenství a při kojení. O štítnou žlázu by se měly starat ženy v těhotenství, dospívající, senioři a ženy v menopauze.

Nezapomínejte na selen a zinek

Selenu máme v potravě stále nedostatek, přičemž pro pokrytí denní dávky selenu postačí hrst para ořechů. Výborným zdrojem jsou i makadamové ořechy nebo lískové ořechy. Jídelníček obohatíte o selen i při konzumaci tuňáka, hovězího masa, kuřecího masa, vajec nebo celozrnného chleba.

Zdrojem zinku je kuřecí a hovězí maso, dýňová a slunečnicová semínka, ústřice, krevety nebo kvasnice.

Přidejte antioxidanty

Antioxidanty chrání buňky před volnými radikály. Každý den si dopřejte borůvky, rybíz, ostružiny nebo maliny. Vychutnejte si i jablka, hrozny či švestky. Připravujte si fazole, špenát, artyčoky. Mlsat můžete kvalitní hořkou čokoládu. Z nápojů se doporučuje šípkový nebo zelený čaj.

Podpora štítné žlázy

Správnou funkci štítné žlázy podpoříte častým zařazováním dýňových, sezamových nebo chia semínek, mléčných výrobků, hovězím či drůbežím masem. Zařazujte banány, avokádo a mandle. Ke snídani jsou nejlepší vejce. Ve studené kuchyni používejte panenský olivový olej.

Potraviny, které ohrožují štítnou žlázu

Pozor na kedlubnu, brokolici, kapustu, květák, zelí či ředkvičky. Ohrožením je i sója, tuřín nebo hořčice. Vyjmenované potraviny neprospívají štítné žláze pouze při časté konzumaci a v syrovém stavu. Tepelná úprava negativní vliv potlačí. Zelí si můžete dopřát i syrové, ale mělo by být kysané.

Zmíněné potraviny jsou ohrožením pro štítnou žlázu, ale jinak prospěšné pro organizmus. Proto je konzumujte, ale maximálně třikrát týdně.

Co vyřadit z jídelníčku

Pokud chcete prospět štítné žláze, vyhněte se smaženým pokrmům, polotovarům, cukrovinkám, tučnému masu a tučným plísňovým sýrům. Na závadu jsou i kofeinové nápoje.

Při jakémkoliv podezření na onemocnění štítné žlázy si nechejte provést odborné vyšetření. Štítná žláza se vyšetřuje při rozboru krve, případě sonografickým vyšetřením. Strava je pouze podpůrný prostředek při léčbě.

Zdroje: EverlyWell.com, PharmEasy.in, HealthLine.com, BTF-thyroid.org, StLukesHealth.org

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 10.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama