Není ti dobře? Dej si koláček. Proč zajídáme stres a existuje protistresový jídelníček?

Jídlo je nutné pro přežití a jeho přijímání je nezbytností. To se však značně změnilo a jídlo se stalo potěšením a řešením v zátěžových situacích. Poradíme vám, jak se vyrovnat s emočním přejídáním a co zařadit do protistresového jídelníčku.

Reklama

Emoční zajídání začíná v dětství

Odborníci varují před chlácholením dětí za pomocí sladkostí a jídla. Máš rozbité koleno? Pofoukáme a najdeme nějaký bonbón. Zdánlivě nevinný scénář vede od mládí k tomu, že řešením problému je něco dobrého na zub. U dívek tato vazba může být silnější než u chlapců.

Brzy zjistíme, že u jídla je nám příjemně, sladké a tučné pokrmy vyvolávají až slastný pocit euforie. Dodat podobnou euforii mozku jinou činností je poměrně namáhavé, proto se uchylujeme k jednoduchému otevření lednice, prohledání spíže nebo k vytočení telefonního čísla rozvážkové služby.

Každá oslava úspěchu je spojována s prostřeným stolem, dortem nebo výletem do cukrárny. Přestáváme jíst kvůli přežití, ale jíme pro potěšení. Tento vzorec je velmi těžké, ne-li nemožné přetrhnout.

Za emoční zajídání mohou hormony

V nepříjemných situacích roste hladina hormonu kortizolu a hladina cukru v krvi. Tělo se připravuje na okamžitou akci, boj a rychlé rozhodování. Prudké rozkolísání hladiny hormonů v krvi způsobí, že si tělo okamžitě říká o velkou dávku cukru a tuku. Aplikuje se vzorec z dětství a my okamžitě saháme po naučeném a tělem vynuceném řešení, saháme po velké porci nezdravého jídla. Brzy zajídáme každý drobný neúspěch i minimální bolístku. Stačí mít jen špatnou náladu bez zjevné příčiny a už cumláme čtvereček čokolády. Čím více stresu (i domnělého) člověk zažívá, tím více se přejídá a vzniká bludný kruh emočního přejídání. O jídlo si říká mozek a ne žaludek.

Jak se vyhnout emočnímu přejídání

Jako první musíte umět pojmenovat spouštěč. Mohou to být problémy v práci, problémy ve vztahu, strach z budoucnosti aj. Snažte se problémy co nejvíc rozebrat a určit konkrétní věci, které ve vás vyvolávají úzkostné pocity. Na tyto problémy se poté snažte hledat řešení. Pokud se jedná o obavu, což je neracionální strach z domnělé situace, napište si ke každé jedné obavě, alespoň dvě další možnosti, jak by věc mohla dopadnout dobře. Možná obava bude jen jedna, ale mozek získá dvě další alternativy šťastného konce. Podrobnou a vědomou analýzou zjistíte, že odpovědí na trápení není jídlo ale konkrétní kroky. Naučte se relaxovat, hlídejte dobu spánku.

Reklama

Protistresový jídelníček

Abyste po jídle nesahali v důsledku životních událostí, je zapotřebí stravovat se pravidelně. Z jídla musí být rutina a nesmí být spojováno s vnějším děním. Tím oddělíte jídlo a emoce. Naučte se jíst v pravidelné hodiny. Menšími a pravidelnými porcemi zároveň udržíte na uzdě kolísání hladiny cukru v krvi. Jídelníček musí být vyvážený a obsahovat dostatek hořčíku. Zpočátku nedokážete emoční přejídání zastavit, vybírejte alespoň zdravé alternativy. Například sladké ovoce, celozrnné sušenky nebo plátek šunky.

Po několik týdnů si zapisujte nejen jídlo, ale i váš pocit před jídlem a po jídle. Uvedeným způsobem se vám podaří odhalit spouštěč. Při špatné náladě vyrazte na nákupy, za sportem, kulturou nebo na návštěvu přátel. Pomalu pracujte na sebepřijetí a sebedůvěře.

Která jídla jsou lékem na stres

Udělá vám radost, že proti stresu si máte dát hořkou čokoládu. Stačí malý kousek a měla by mít obsah kakaa alespoň 70 %. Kakaové boby jsou přírodním antidepresivem. V klidu si sedněte s kouskem čokolády a horkým hrnkem bylinkového čaje.

Vybírejte potraviny s vysokým obsahem hořčíku, jako slunečnicová semínka, datle nebo sušené meruňky.

Serotonin vám zvýší komplexní sacharidy. Tráví se pomaleji a udržují hladinu cukru v krvi v rovnováze. Dostatek komplexních sacharidů znamená vyšší produktivitu a koncentraci. Zařaďte do jídelníčku batáty, celozrnné pečivo, rýži natural, celozrnné těstoviny a ovesné vločky. Dvakrát týdně konzumujte mořské ryby jako losos, sardinky nebo makrely.

Na svačiny si berte banány nebo avokádo. Obojí přispívá k pocitu nasycenosti a obsahují řadu dalších vitamínů a prospěšných látek. Nesmíte zapomínat na velké množství salátů z listové zeleniny. Obsahují folát, ten pomáhá s dopaminem. A protože chronický stres a úzkost působí na trávící systém, zařaďte vhodné zdroje probiotik. Těmi jsou kysané zelí, jogurty, kefíry nebo kimchi.

Proti stresu vám pomohou i pravidelné procházky na sluníčku. Pokud jste ale vyčerpáni dlouhodobě a zmíněné techniky nezabírají, je na místě uvažovat o terapeutickém řešení a komplexním přístupu.

Zdroje: HelpGuide.org, MayoClinic.org, kidsHealth.org, ClevelandClinic.org, secondNature.io

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 15.11.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama