Proč s hladem roste špatná nálada?
Všichni jsme to zažili – ten nával vzteku, který přichází s kručícím žaludkem. Jak a proč vzniká a jak se mu bránit?
Hanger
Mnoho z nás se snadno z ničeho nic rozzlobí a pohltí nás špatná nálada v případě, že hladovíme a nemůžeme se najíst. Tento jev dobře definuje anglický termín Hanger (sloučenina slov hungry – „hladový“ a angry – „naštvaný“) neboli naštvaný z důvodu hladu.
Odkud se bere špatná nálada související s hladem a proč neovlivňuje všechny stejně? Odpověď se skrývá v některých procesech, které se odehrávají v těle, když mu dochází energie a žádá si potravu. Existuje několik studií, které zkoumají závislost mezi prudkým poklesem hladiny cukru v krvi a momentálním rozpoložením.
Hlad, naštvání a hladina glukózy
Sacharidy, proteiny a tuky z potravy se rozkládají a přeměňují na jednoduché cukry (glukózu), aminokyseliny a volné mastné kyseliny. Tyto nutriční složky se vyplavují do krevního řečiště, odkud jsou distribuovány do jednotlivých orgánů a tkání, kde jsou dále využity k získání energie. Čím delší je prodlení mezi jednotlivými jídly, tím více klesá hladina těchto výživových složek v krvi.
Pokud hladina glukózy v krvi výrazně poklesne, mozek to vnímá jako znepokojující situaci, protože správné fungování mozku významně závisí právě na glukóze. To se může projevit vyšší vznětlivostí, obtížností soustředit se, sklony k chybování apod.
Ocitneme-li se bez potravy po delší dobu, tělo pro zisk energie začne štěpit své vlastní tukové zásoby, z nichž se některé přeměňují na produkty metabolismu tuků – ketony. Ketony jsou také považovány za pomocníky při udržování hladu pod kontrolou, protože je mozek dokáže použít jako palivo namísto glukózy.
Navíc, je-li hladina cukru nízká, spouští se funkce hypotalamu a mění se také hladiny dalších hormonů, jako je leptin a ghrelin. Tato nerovnováha způsobuje změnu neurotransmiterů a potlačuje receptory serotoninu – hormonu, který pomáhá regulovat náladu a chuť k jídlu. Naštvání a frustrace jsou běžné reakce na tyto změny, a to především u osob přirozeně náchylných ke špatné náladě.
Další faktory ovlivňující náladu
Na vzniku negativních emocí se taktéž podílí celkové rozpoložení mysli a konkrétní situace, ve které se nacházíme. Podle studie Americké psychologické asociace (APA) je za špatnou náladu odpovědný nejen pokles hladiny cukru v krvi, ale také komplikovaná emocionální reakce, která zahrnuje interakci vnitřních (biologické a psychologické procesy) a vnějších faktorů (prostředí).
Odborníci diskutují o dvou klíčových pojmech při určování, zda hlad přispěje k negativním emocím: kontext a uvědomění si sama sebe.
Některé studie dokonce uvádějí, že nízká hladina glukózy může souviset se zvýšeným rizikem agresivních hádek s partnerem. Sebeovládání agresivních impulsů vyžaduje energii, která opět pochází z glukózy v jídle. Může se tak klidně stát, že vaše partnerské neshody a intimní partnerské násilí nevznikají pouze důsledkem nedostatečné sebekontroly, ale zjednodušeně řečeno i kvůli hladu.
Účinné způsoby boje proti špatné náladě způsobené hladem
- V jídle platí stejné pravidlo jako v pitném režimu. Pít vodu byste měli průběžně během dne a nikoliv až s pocitem žízně. Stejně tak ani s jídlem nečekejte, až budete mít vlčí hlad a najezte se při prvních známkách hladu.
- Nevynechávejte žádné jídlo.
- Naplánujte si hlavní jídla a svačiny, které stabilizují hladinu cukru v krvi. Řídit se můžete hodnotou glykemického indexu – čím nižší, tím lépe.
- Konzumujte malé množství jídla každé dvě až tři hodiny, abyste se vyhnuli výraznému poklesu hladiny cukru v krvi.
- Upřednostňujte zeleninu a potraviny bohaté na vlákninu a bílkoviny.
- Ovoce konzumujte v jeho nejpřirozenější podobě, tedy pokud možno celé. Má tak díky vysokému obsahu vlákniny a vitamínů příznivé účinky na lidské zdraví.
- Snižte množství jednoduchých sacharidů v podobě nejrůznějších koláčů, čokolád, sušenek s velkým množstvím bílého cukru. Tato sladká jídla způsobují velmi rychlý nárůst glukózy v krvi, ale také náhlý pokles způsobující šok pro vaše tělo.
- Pijte dostatečné množství čisté pramenité vody.
- Omezte konzumaci rychlého občerstvení a slaných pochutin, protože obsahují hodně soli, kvůli které dochází k zadržování vody v těle. Také si hlídejte příjem nápojů s kofeinem, neboť podporují dehydrataci.
Zdroje: apa.org
Přečtěte si více na téma
Související články
Není ti dobře? Dej si koláček. Proč zajídáme stres a existuje protistresový jídelníček?
Jídlo je nutné pro přežití a jeho přijímání je nezbytností. To se však značně změnilo a jídlo se stalo potěšením a řešením v zátěžových situacích. Poradíme vám, jak se vyrovnat s emočním přejídáním a co zařadit do protistresového jídelníčku.
8 potravin, které pozvednou vaši náladu
Když se cítíte špatně, může být lákavé obrátit se na jídlo a zvednout si náladu. Sladká jídla plná prázdných kalorií mají však mnoho negativních účinků. Je lepší si tedy položit otázku, zda vám zdravé jídlo může pomoci zlepšit vaši náladu.
Máte nutkavé chutě na sladkosti? Odhalíme příčinu a poradíme jak na ně
Už jste jistě slyšeli, že chuť na sladkosti je neodolatelná a ubránit se jí hraničí s překonáním závislosti. Poradíme vám, jak účinně bojovat proti chuti na sladkosti během dne i jaké potraviny jsou vhodné, když už vás chuť na sladkosti dohnala.