Proč s hladem roste špatná nálada?

Všichni jsme to zažili – ten nával vzteku, který přichází s kručícím žaludkem. Jak a proč vzniká a jak se mu bránit?

Reklama

Hanger

Mnoho z nás se snadno z ničeho nic rozzlobí a pohltí nás špatná nálada v případě, že hladovíme a nemůžeme se najíst. Tento jev dobře definuje anglický termín Hanger (sloučenina slov hungry – „hladový“ a angry – „naštvaný“) neboli naštvaný z důvodu hladu.

Odkud se bere špatná nálada související s hladem a proč neovlivňuje všechny stejně? Odpověď se skrývá v některých procesech, které se odehrávají v těle, když mu dochází energie a žádá si potravu. Existuje několik studií, které zkoumají závislost mezi prudkým poklesem hladiny cukru v krvi a momentálním rozpoložením.

Hlad, naštvání a hladina glukózy

Sacharidy, proteiny a tuky z potravy se rozkládají a přeměňují na jednoduché cukry (glukózu), aminokyseliny a volné mastné kyseliny. Tyto nutriční složky se vyplavují do krevního řečiště, odkud jsou distribuovány do jednotlivých orgánů a tkání, kde jsou dále využity k získání energie. Čím delší je prodlení mezi jednotlivými jídly, tím více klesá hladina těchto výživových složek v krvi.

Pokud hladina glukózy v krvi výrazně poklesne, mozek to vnímá jako znepokojující situaci, protože správné fungování mozku významně závisí právě na glukóze. To se může projevit vyšší vznětlivostí, obtížností soustředit se, sklony k chybování apod.

Ocitneme-li se bez potravy po delší dobu, tělo pro zisk energie začne štěpit své vlastní tukové zásoby, z nichž se některé přeměňují na produkty metabolismu tuků – ketony. Ketony jsou také považovány za pomocníky při udržování hladu pod kontrolou, protože je mozek dokáže použít jako palivo namísto glukózy.

Reklama

Navíc, je-li hladina cukru nízká, spouští se funkce hypotalamu a mění se také hladiny dalších hormonů, jako je leptin a ghrelin. Tato nerovnováha způsobuje změnu neurotransmiterů a potlačuje receptory serotoninu – hormonu, který pomáhá regulovat náladu a chuť k jídlu. Naštvání a frustrace jsou běžné reakce na tyto změny, a to především u osob přirozeně náchylných ke špatné náladě.

Další faktory ovlivňující náladu

Na vzniku negativních emocí se taktéž podílí celkové rozpoložení mysli a konkrétní situace, ve které se nacházíme. Podle studie Americké psychologické asociace (APA) je za špatnou náladu odpovědný nejen pokles hladiny cukru v krvi, ale také komplikovaná emocionální reakce, která zahrnuje interakci vnitřních (biologické a psychologické procesy) a vnějších faktorů (prostředí).

Odborníci diskutují o dvou klíčových pojmech při určování, zda hlad přispěje k negativním emocím: kontext a uvědomění si sama sebe.

Některé studie dokonce uvádějí, že nízká hladina glukózy může souviset se zvýšeným rizikem agresivních hádek s partnerem. Sebeovládání agresivních impulsů vyžaduje energii, která opět pochází z glukózy v jídle. Může se tak klidně stát, že vaše partnerské neshody a intimní partnerské násilí nevznikají pouze důsledkem nedostatečné sebekontroly, ale zjednodušeně řečeno i kvůli hladu.

Účinné způsoby boje proti špatné náladě způsobené hladem

  • V jídle platí stejné pravidlo jako v pitném režimu. Pít vodu byste měli průběžně během dne a nikoliv až s pocitem žízně. Stejně tak ani s jídlem nečekejte, až budete mít vlčí hlad a najezte se při prvních známkách hladu.
  • Nevynechávejte žádné jídlo.
  • Naplánujte si hlavní jídla a svačiny, které stabilizují hladinu cukru v krvi. Řídit se můžete hodnotou glykemického indexu – čím nižší, tím lépe.
  • Konzumujte malé množství jídla každé dvě až tři hodiny, abyste se vyhnuli výraznému poklesu hladiny cukru v krvi.
  • Upřednostňujte zeleninu a potraviny bohaté na vlákninu a bílkoviny.
  • Ovoce konzumujte v jeho nejpřirozenější podobě, tedy pokud možno celé. Má tak díky vysokému obsahu vlákniny a vitamínů příznivé účinky na lidské zdraví.
  • Snižte množství jednoduchých sacharidů v podobě nejrůznějších koláčů, čokolád, sušenek s velkým množstvím bílého cukru. Tato sladká jídla způsobují velmi rychlý nárůst glukózy v krvi, ale také náhlý pokles způsobující šok pro vaše tělo.
  • Pijte dostatečné množství čisté pramenité vody.
  • Omezte konzumaci rychlého občerstvení a slaných pochutin, protože obsahují hodně soli, kvůli které dochází k zadržování vody v těle. Také si hlídejte příjem nápojů s kofeinem, neboť podporují dehydrataci.

Zdroje: apa.org

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 13.6.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama