Užívejte denně jablečný ocet. Snižuje cholesterol, pomáhá s hubnutím, prospívá pleti i vlasům

Jablečný ocet pořídíte za pár drobných a dokáže vám pomoci s vysokým cholesterolem, reguluje hladinu krevního cukru nebo napomáhá hubnutí, protože podporuje metabolismus. Už jedna lžíce jablečného octu denně posiluje zdraví.

Reklama

Jablečný ocet je z jablečného moštu

Při přípravě pokrmů můžete vyzkoušet celou řadu octů. Vinný ocet vzniká z červeného nebo bílého vína, rýžový ocet se používá při přípravě sushi, do salátů se vhodné balsamiko a nálev na nakládanou zeleninu s oblibou připravujeme z kvasného lihového octu.

Jablečný ocet se vyrábí kvašením jablečného moštu, dokonce se dá vyrobit jen z jablečných slupek nebo celých jablek i s jádřinci. Začne probíhat octové kvašení a jablečný ocet se nechává zrát. Čím delší zrání, tím lepší kvalita jablečného octu. Následně se ocet pročistí a pasteruje.

Blahodárné účinky se připisují kyselině octové, která je obsažena v jablečném octu v množství okolo 6 %.

S čím pomáhá jablečný ocet

Jablečnému octu jsou přisuzovány blahodárné účinky na zdraví, ale je k dispozici jen málo vědeckých studií, které by účinky verifikovaly. Pravdou je, že je jablečný ocet bohatý na draslík, antioxidanty a aminokyseliny. Mimo to obsahuje vápník, hořčík, vitamín C a beta karoten. Má desinfekční a antibakteriální vlastnosti. Pravidelná konzumace pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, normalizuje krevní tlak, snižuje hladinu triglyceridů a tím i hladinu cholesterolu v krvi. Prospívá střevní mikroflóře, podporuje tvorbu červených krvinek, pomáhá při nachlazení a zánětech dýchacích cest.

Jak konzumovat jablečný ocet

Nejrychlejším způsobem je rozmíchat lžíci octu ve sklenici vody. Ne každému, ale konzumace octu a vody zachutná. Je možné jablečný ocet rozmíchat do smoothie, do salátů nebo do dušené zeleniny. Nezapomeňte na olivový olej, řada vitamínu z ovoce a zeleniny je rozpustná v tucích.

Reklama

Jablečný ocet má příjemnější a jemnější chuť než klasický kvasný ocet, v kuchyni jednoduše tyto dva octy zaměňte.

Ve sklenici vody rozpouštějte ocet v poměru minimálně 1:5 (ocet, voda). Jablečný ocet si můžete dopřát ráno na lačný žaludek nebo během dne.

Neředěný jablečný ocet může mít neblahý vliv na zubní sklovinu, vždy si po konzumaci vypláchněte ústa. Nikdy nepřekračujte denní dávku, kterou jsou 2 polévkové lžíce octa.

Jablečný ocet a hubnutí

Přidávání jablečného octu do potravin či vody navozuje pocit sytosti, podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv a urychluje metabolismus. S tím pomáhá pektin, který je v jablečném octu obsažen. Je to rozpustná vláknina. Jedná se o spolehlivý podpůrný prostředek, ovšem nebude fungovat bez správně nastaveného jídelníčku a pohybové aktivity.

Další využití jablečného octu

  • Namísto prášku do myčky.

  • Přísada do koupele v případě kožních problémů.

  • Leštění skel a zrcadel.

  • Mytí vlasů jablečným octem zvyšuje jejich lesk.

  • Po přidání do horké vody jej můžete použít k inhalacím.

  • Ředěný je možné vyzkoušet na ošetření akné.

  • Pomáhá při dně i chronické únavě.

Jak si doma vyrobit jablečný ocet

Přemíra jablek a plná spíž kompotů přímo vybízí k tomu, abyste přebytky zpracovali na jablečný ocet. Můžete využít i padaná jablka, plody ale nesmí být nahnilé. Jablka omyjte, odstraňte stopky a kompletně nastrouhejte. Pomůže výkonný robot. Vše vložte do pětilitrové sklenice a zalijte převařenou vodou do které jste rozmíchali půl kilogramu cukru. Důkladně promíchejte a nechejte kvasit.

Proces kvašení se nastartuje přidáním vinařských kvasinek.

Pravidelně směs míchejte, po 10 dnech je připravená k přecezení. Přecezený ocet nechejte 2 měsíce zrát. Následně můžete upravit pasterováním nebo ponechat nepasterovaný.

Jablečný ocet pili už japonští samurajové, aby získali sílu a byli odolní. Nejlepší účinky má jablečný ocet v nepasterizované podobě. Jeho pravidelná konzumace jistě prospěje i vám.

Zdroje: Healthline.com, BBCgoodFood.com, aSweetPeaChef.com, HollandAndBarrett.com, HoustonMethodist.org

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 3.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama