Vše, co potřebujete vědět o přípravě brokolice

Brokolice ještě více? Pokud se ji naučíte v kuchyni správně připravovat, lépe si pochutnáte a pravděpodobně se začne objevovat na vašem stole čím dál častěji. Poradíme, jak vybrat zdravý kus a jak brokolici proměnit ve výtečnou delikatesu.

Reklama

Jak si vybrat tu nejlepší brokolici

Kupujte pouze brokolici jasně zelené barvy se silnými, avšak nepříliš dřevnatými stonky. Její hlavice by měla mít kompaktní a pevné růžice. Pokud jsou již otevřené, povadlé nebo zažloutlé, svědčí to o tom, že je zelenina starší. Zdravá brokolice vydrží v lednici až 1 týden, starší podstatně kratší čas.

Příprava brokolice

Ostrým nožem oddělte stonek co nejblíže hlavice brokolice. Ta by se měla poté sama rozpadnout na několik větších růžic. Ty rozdělte dle potřeby na menší, a nakonec propláchněte pod proudem vody, aby se odstranily případné nečistoty.

zdroj: Depositphotos

Stonek nevyhazujte, je to škoda

Využít můžete i stonek, ačkoliv je poněkud tužší, je rovněž jedlý. Odstraňte z něj listy, případně horní vrstvu s pomocí škrabky. Asi 1 cm nejspodnější části úplně odřízněte a vyhoďte. Nakonec stonek rozkrájejte na plátky nebo menší kousky. Pamatujte, že obvykle vyžaduje delší čas vaření než brokolicové růžičky. Můžete ho také nastrouhat a použít třeba k oživení zeleninových polévek.

Vaření brokolice v páře

Do hrnce nalijte několik centimetrů vody a vložte napařovací vějíř tak, aby nebyl ve vodě ponořený. Vodu přiveďte k varu. Poté na pařáček vložte brokolicové růžičky a rozkrájené stonky brokolice. Hrnec zakryjte poklicí a v páře vařte 4 až 5 minut do změknutí.

Reklama

Restování brokolice

Před restováním nechte růžičky a pokrájené stonky brokolice vždy důkladně oschnout. Na pánvi rozehřejte olivový olej a nejdříve začněte restovat osolené růžičky. Zhruba po 1 minutě přidejte i stonky. Za častého míchání restujte, dokud brokolice nezměkne. Měla by si uchovat jasně zelenou barvu.

Blanšírování brokolice

Do hrnce nalijte vodu, osolte a dejte vařit. Mezitím si připravte mísu, která bude obsahovat 4 šálky studené vody a 4 šálky ledových kostek. Jakmile začne voda vřít, přidejte růžičky brokolice a pouze 1 až 2 minut vařte. Zelenina by měla zůstat krásně zelená a křupavá. Ihned po vyjmutí ji vhoďte do mísy s vodou a ledem, aby se rychle ochladila. Pokud potřebujete měkčí konzistenci, celý proces ještě jednou zopakujte.

Čím ochutit brokolici

Svou chutí se brokolice perfektně doplňuje především s balzamikovým octem, sójovou omáčkou, máslem a sezamovým nebo olivovým olejem. Z koření můžete bez obav sáhnout po sušené citronové kůře, oreganu, tymiánu, paprikových vločkách.

Milovníci ostřejších chutí nemusí vynechat ani česnek, zázvor, pepř nebo chilli koření. Lahodný výsledek vznikne také přidáním parmazánu, vlašských ořechů a čerstvé citronové šťávy.

Pečená brokolice s česnekem a parmazánem

Budete potřebovat 8 šálků brokolicových růžiček, ⅓ šálku strouhaného parmazánu, 4 podrcené stroužky česneku, 6 a ½ lžic kvalitního olivového oleje, 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, 2 lžičky strouhané citronové kůry, 1 a ½ lžičky soli a ½ lžičky mletého pepře.

Troubu předehřejte na 200 °C. Hlavici brokolice rozdělte na jednotlivé růžice a odstaňte z nich nejtvrdší část stonku. Větší růžice podélně rozřízněte. Takto připravenou zeleninu vložte do cedníku a propláchněte pod proudem vody.

Brokolicové růžice skládejte v jedné vrstvě na plech. Posypte česnekem, zalijte 5 lžícemi olivového oleje a na závěr osolte a opepřete. Pečte 20 až 25 minut, dokud nezačnou růžice hnědnout. Po vytažení brokolici promíchejte s 1 a ½ lžící olivového oleje, citronovou kůrou, citronovou šťávou a ozdobte parmazánem. Servírujte ještě horké.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: cooksmarts.com, errenskitchen.com, thekitchn.com, foodnetwork.co.uk, jessicagavin.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 13.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama