Už zase nechce ven. Jak správně vybrat formu na pečení?

Bábovka, která nejde vyklopit, špatně nakynuté české buchty nebo chléb, který se při vytáhnutí z formy láme. Na vině nemusí být recept nebo pečící trouba. Někdy je to špatně zvolenou formou. Poradíme vám, jak vybrat formu na pečení i které materiály pečících forem vám přípravu usnadní.

Reklama

Odzvonilo jednomu plechu do trouby

Pryč jsou doby, kdy se v domácnostech objevovaly jen základní plechy na pečení doplněné formou na dort a bábovku. Dnes už si můžeme vybírat z roztodivných tvarů a různých materiálů. Mají své výhody i nevýhody, ukážeme vám, jak se v materiálech pečících forem orientovat i jaký materiál je vhodný na určitý druh pečení. Skvělé je, že variací dnešních pečících forem je nespočet, překvapí vás moderní tvary pečících forem, které nabízí skutečně neotřelý vzhled moučníků.

Silikonové formy na pečení

Silikonové formy patří mezi nejoblíbenější pečící formy. Jsou nerozbitné, není třeba je vymazávat, snadno je uložíte i v malé kuchyni. Při manipulaci jsou lehké a cenově dostupné. Silikonové formy v kvalitách vítězí nad jinými materiály, je ale zapotřebí mít zpočátku trochu trpělivosti. Silikonová forma se musí takzvaně vypéct, než z ní jde například bábovka dobře vyklopit. Proto neztrácejte naději a před prvním použitím formu vymažte tukem. Nikdy formu nevymývejte s pomocí saponátů či jiných čistidel ani nevkládejte do myčky. Umývejte ji jen vodou a po pár použitích bude fungovat naprosto perfektně. Nespornou výhodou je i to, že jsou formy dostupné v nespočtu tvarů a provedení.

Nepříjemností je, že nedrží tvar. Proto je vhodné používat silikonovou formu společně s běžnou hliníkovou formou, silikonová forma je vnitřní vložkou. Pak máte nejlepší výsledky zaručeny. Mínusem je to, že nemůžete péct s poklicí. To lze řešit alobalovou fólií.

Formy s teflonovým povrchem

Hliníkové nebo ocelové formy jsou lehké, dobře drží tvar a perfektně vedou teplo. Pečení je poměrně rychlé, plech teplo rychle přijme a okamžitě jej vydává. Vnitřek mají ošetřený teflonem, titanem nebo keramikou. Dobře se udržují a můžete je dát i do myčky nádobí. Nevýhodou je, že se mohou poškrábat a že je nutné vnitřní část vymazávat a vysypávat moukou. To u bábovky představuje zdržení. Pečení v těchto formách trvá mírně déle než například v keramice a důkladné vymazání je opravdu nutností. Formy jsou dostupné za poměrně nízké ceny.

Keramika při pečení

Tradiční materiál, na který je spolehnutí už stovky let. Moučníky jsou krásně propečené a dobře se vyklopí. Keramika je náročnější na údržbu, myjte ji bez použití saponátu a bez abrazivních prostředků, pak jdou moučníky lépe vyklopit. Keramika vyžaduje opatrnou manipulaci, může se rozbít. Nepříjemností je vysoká pořizovací cena, ale oproti formám s teflonovým povrchem má mnohem delší životnost. Někdy slouží dokonce po generace a v kuchyních jsou krásnou dekorací.

Reklama

Skleněné formy na pečení

Sklo dobře vede teplo, neváže pachy a je perfektní na údržbu. Můžete jej bez obav vložit do myčky nádobí. Nejlépe se hodí pro zapékání pokrmů s použitím poklice, ovšem například na bábovku není sklo vhodné. Výhodou je, že skleněnou formu můžete použít i v mikrovlnné troubě. Jsou k dostání jen v klasických tvarech, je nutné je velmi důkladně vymazat a jsou náchylné na rozbití. Skleněné formy ale díky transparentnosti vnáší do pečení zábavný prvek, vidíte například mramorování uvnitř těsta.

Které formy mít doma

  • Formy na bábovku různých tvarů.

  • Formu na dort. Volte sadu různých velikostí např. pro třípatrový dort.

  • Plech tvarovaný na muffiny.

  • Hranatou formu na chleba.

  • Plech na koláč či pizzu.

  • Různé formy na pečení cukroví.

  • Specialitou jsou formy na beránky, vánočky, srnčí hřbet, zajíček, srdce, podkova aj.

Výběr formy na bábovku

Bábovka je vysoký moučník a na jejím správném a rovnoměrném propečení je kvalita formy poznat nejlépe. Při výběru formy na bábovku vsaďte na kvalitní materiály. Zvolte keramiku nebo silikon. Rovnoměrné vedení tepla u keramiky zajistí, že je dobře propečený i střed bábovky. Oproti tomu například u pizzy si vystačíte se základním provedením formy z levného materiálu a u českých buchet je nejlepší tradiční pekáč nebo skleněná zapékací mísa s víkem.

Zdroje: WebstaurantStore.com, CakeSupplies.com, TigerChef.com, WarmOven.in, Cnet.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 27.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama