Nepostradatelným kusem nádobí je pánev. Jak vybrat tu pravou?

Pánev je jedním ze základních kusů nádobí. Na trhu existuje celá řada druhů pánví, které se liší tvarem i účelem použití. Ukážeme vám, jak se v nabídce pánví orientovat a na co se zaměřit, pokud vybíráte novou pánev do kuchyně.

Reklama

Důležité vybavení kuchyně, pánev

Legendární větou Rudolf Hrušínský lichotil kuchařce, když tvrdil, že je v obličeji krásná, ale ze všeho nejraději má tu její pánev. Pokud si správně vyberete, bude i vaše kuchyňská pánev oblíbeným pomocníkem. Jistě jste zaznamenali, že kromě různých velikostí se pánve liší účelem, zpracováním i typem povrchu. Každá je vhodná na něco jiného. Jak se vyznat v nabídce nejrůznějších pánví, kolik pánví je v kuchyni zapotřebí a je možné vybrat univerzální kus?

Základní druhy pánví

Snadno rozpoznatelná je grilovací pánev. Je vhodná i pro přípravu steaků. Má hranatý tvar a nemá rovné dno. Pokrmy připravujete s minimem tuku, pánev je těžká na manipulaci. Podle typu rukojeti je možné pánev vložit do trouby a pokrm zapéct.

Známou pánví je WOK pánev. Má kotlíkový tvar, dno má nižší průměr než horní část pánve. Je určena pro přípravu pokrmů asijské kuchyně, ve spodní části se připravuje maso, v horní části s nižší teplotou se chystá zelenina nebo příloha.

Milovníci palačinek ocení palačinkovou pánev. Je velmi nízká a lehká na manipulaci, dobře rozvádí teplo k okrajům palačinky, ale není příliš praktická pro přípravu dalších pokrmů. Variací palačinkové pánve je pánev lívancová. Má čtyři až pět prolisovaných kruhů pro umístění těsta. Dají se na ní připravovat vejce i přílohové bramborové placky.

Můžete se setkat i s pánví servírovací, ta se používá zejména v restauracích, kdy horký pokrm putuje přímo na stůl zákazníka. Má nízké okraje a rozehřátá udrží teplé menu po dobu konzumace.

Reklama

Univerzální pánev

V malé kuchyni, kde není místa nazbyt jistě uplatníte univerzální pánev. Má vysoké okraje a široké rovné dno. Univerzální pánev si vždy kupujte s poklicí. Na univerzální pánvi připravíte i palačinky, se silikonovou šablonou poslouží i k přípravě lívanců nebo volských ok. Hodí se na omáčky, dušené směsi, rizota i luštěniny. Nezískáte ale typickou chuť grilovaného pokrmu jako s grilovací pánví a nenahradí pánev wok.

Vybíráme pánev podle materiálu

Cenově příznivé jsou hliníkové pánve, ty mohou být doplněny nepřilnavým povrchem. U hliníkových pánví se často pokrm uprostřed připaluje a po okrajích je nasáknutý tukem. Kvalitnější pánve jsou z titanu. Titan je tvrdý, odolný a nepřilnavý materiál. Titanová pánev je vhodná i pro vaření téměř bez tuku, na povrchu pánve mohou být používány i ostré a kovové nástroje.

Klasikou pro smažení je nerezová pánev. Dobře rozvádí teplo a můžete ji mýt v myčce nádobí. Nejkvalitnější nerezové pánve jsou vyrobeny z pětivrstvého nerezu. Na nerezové pánvi je zapotřebí používat tuk.

Kuchyně našich babiček a prababiček byly vybaveny litinovými pánvemi. Litina je odolná a vydrží po generace. Je nepřilnavá a odolná proti oděrkům. Litinovou pánev můžete umýt v myčce nádobí, nepoškrábe se ani s použitím kovových nástrojů. Nevýhodou je váha pánve. Litinová pánev je náročná na manipulaci. Vybrat můžete i pánev keramickou, ta slouží ale spíše pro přípravu při nízkých teplotách a pomalý ohřev. Náročně se čistí, ale je odolná vůči poškrábání.

Jak vybírat pánev

  1. Podle způsobu využití – jiný typ pánve na grilování, zapékání v troubě, přípravu objemných dušených pokrmů.

  1. Materiál – pánev musí být nepřilnavá a zároveň lehká na manipulaci. Pozor na pánve pro indukční varnou desku.

  2. Údržba – výhrou je pánev, kterou můžete mýt v myčce nádobí.

  3. Rukojeť – kontrolujte provedení rukojeti, některé pokrmy chcete zapékat, abyste mohli pánev vložit do trouby, nesmí být rukojeť plastová nebo dřevěná.

  4. Velikost pánve – podle počtu osob pro které vaříte, volte pánev o velikosti od 20 do 40 cm. Výjimkou jsou pánve wok, ty jsou dostupné zpravidla ve dvou základních velikostech.

  5. Nepřilnavý povrch – pánev může být vyrobena z určitého základního materiálu a ošetřena nepřilnavým povrchem. Můžete se setkat s teflonem nebo nepřilnavým granitem. U teflonových pánví je zapotřebí používat plastové pomůcky a nerozpálit pánev na teplotu vyšší než 250 °C, což se při běžném vaření nestává.

  6. Odnímatelná rukojeť – některé pánve mají možnost sejmutí rukojeti. Pokrm můžete následně zapéct v troubě nebo pod grilem. Snímání rukojeti umožní i bezpečnější servírování, pokud budete pokrm podávat přímo z pánve.

  7. Síla dna – kvalitní pánev se vyznačuje silným dnem a silnými stěnami. Nejméně kvalitní pánve mají tloušťku dna okolo 2 mm.

  8. Zdravé vaření – vyznavači zdravého životního stylu budou vybírat pánve s nepřilnavým povrchem, které umožní vaření bez tuku. Vhodné jsou grilovací pánve.

Zdroje: EcoThriftyLiving.com; GoodhouseKeeping.com; WayFair.com; HomesToLove.com.au; Choice.com.au

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 1.2.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama