Tradiční Velikonoce. Sladký beránek jen pro chudé a zelený čtvrtek je omyl

Nejvýznamnější křesťanské svátky jsou za dveřmi, v různých krajích se však slaví jinak. Co ale nechybí jsou vejce, cukrovinky a dezerty. Seznamte se s tradiční podobou velikonočního menu a nechejte se inspirovat. Dobré jídlo a hojnost na stolech spojuje rodiny už od nepaměti.

Reklama

Jak se slavily Velikonoce

Tradiční Velikonoční pokrmy byly inspirovány křesťanskými symboly. Jako oslava přicházejícího jara se přidávaly do pokrmů nejrůznější byliny a rostliny, které jídlům dodaly zelenou barvu.

Před příchodem Velikonoc se dodržoval čtyřicetidenní půst. To ovšem neznamenalo, že by lidé byli jen o vodě a chlebu. Pouze se konzumovala lehká jídla a během půstu se člověk měl i něčeho dobrovolně zříci. Zapovězený byl alkohol. Půst končil Bílou sobotou a lidé si dopřáli hojnost všeho, co si po 40 dní odpírali. Vychutnali si těžká jídla, vejce, máslo i mouku. Hojnost trvala jen pár dní a následně se lidé vraceli ke skromnějším pokrmům.

Tradiční velikonoční pokrmy

  • Škaredá středa – trhance na slaný nebo sladký způsob.

  • Zelený čtvrtek – podával se špenát. Nebo se špenát přimíchával do jídel. Servírovala se jídla s kopřivovou nádivkou. Typickým jídlem zeleného čtvrtku byl šumajstr. Jídlo z fazolí, krup, česneku, majoránky a smažené cibule. Na sladko i slano se servírovala pučálka, vyklíčený a na másle osmažený hrách.

  • Velký pátek – nejedlo se maso, ale pekly se ryby. Vařily se husté polévky a podávala sladká jídla.

Reklama

  • Bílá sobota – pekly se jidáše a mazanec, který se plnil sladkou smetanou nebo tvarohem.

  • Boží hod velikonoční – den hojnosti, vařil se masový vývar a peklo se telecí, jehněčí a kůzlečí. Symbolem obětí a nevinnosti byl pečený beránek (jehněčí). Proto si nemajetné rodiny dopřály alespoň beránka ze sladkého těsta.

  • Velikonoční pondělí – připravovala se vejce na všechny způsoby, jako symbol nového života. Oblíbená byla vejce nadívaná.

Věděli jste, že zelený čtvrtek vznikl omylem? Mělo se jednat o lkavý čtvrtek, ale slovo lkavý a zelený je v němčině podobné. Do dalších zemí se přenesla tradice zeleného čtvrtku.

Páteční ušelo, tradiční recept

Jedním ze sladkých pátečních jídel bylo ušelo. Krupicová omáčka ochucená skořicí. Připravíte ji ze 100 g másla, které rozehřejete na pánvi a přidáte 80 g krupice. Pomalu mícháte, dokud nevznikne jíška. Tu zaléváte mlékem a uvaříte do zhoustnutí. Mléka se používá asi půl litru, podle toho, jak hustou kaši chcete. Přidáte cukr podle chuti, lžičku skořice a 6 žloutků. Důkladně rozmícháte, přikryjete poklicí a necháte 20 minut bez vaření. Znovu můžete dochutit sypanou skořicí a cukrem, přidávají se strouhaná jablka.

Vyzkoušejte klobásníky

Jednoduché jídlo, které si připravíte z listového těsta, ale můžete použít i těsto kynuté. Dovnitř se dává klobása a vše se s těstem zapéká. Namísto klobásy se v některých krajích začala dávat náplň z různě ochuceného mletého masa. Chuťovka, ke které se jistě rádi vrátíte i během roku.

Ptáčci z kynutého těsta

Pochoutkou jsou ptáčci z běžného kynutého těsta. Jakmile vám těsto vykyne, připravíte si postupně několik tenkých válečků. Na každém se udělá uzel a delší část se zmáčkne palcem, aby představovala hlavičku. Ta se dozdobí rozinkou. Ocásek se nožem rozřízne na tři části a vše se upeče.

Z kynutého těsta můžete připravit i jidáše. Ty se splétají do provázků a zdobí se jemně nasekanými mandlemi. Před podáváním se přelévají medem. Jidáše o Velikonocích utuží zdraví na celý rok.

Velikonoční nádivka vám zachutná

Tradiční velikonoční nádivka se připravovala smícháním na kostičky nakrájeného uzeného masa se špenátem či kopřivami. Základem jsou opečené housky, nakrájené nadrobno a zalité mlékem. Přidávaly se vejce a ochutilo se kořením. Můžete ale provonět i medvědím česnekem nebo trochou čerstvé bazalky. Lehounká nádivka se připravovala oddělením žloutků a bílků. Sníh z bílků se přimíchal až nakonec. Nádivkou se plnila pečená masa nebo se připravovaly masové závitky. V chudších rodinách se nádivka jedla jen samostatně. Zajímavostí je, že nádivka také pekla v podobě malých placek a dávala se koledníkům jako výslužka. Připravit si ji můžete v podobě slaných muffinů.

Ať už se rozhodnete Velikonoce oslavit jako křesťanské svátky v souladu s tradicemi nebo jako svátky jara plné zábavy pro děti i dospělé, dobrota na svátečně prostřeném stole nesmí chybět.

Zdroje: ThePioneerWoman.com, CozyMeal.com, FoodandRoad.com, TheDailyMeal.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 7.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama