Tradiční velikonoční pečení

Tradiční velikonoční pečivo, k němuž patří především beránek, jidáše a mazanec ve tvaru bochníku, se léty v mnoha rodinách rozšířilo o řadu dalších dobrot. Peče se drobné cukroví, podobně jako o vánocích, ale s tvary vajíček, oveček, zajíčků a dalších mláďátek symbolizujících jaro. Oblíbené jsou také malované perníčky a různě ochucené bábovky a jarní rolády. Cukroví a dortíky se často zdobí ovocem a pojídá s kopečky domácí šlehačky. Na Slovensku se například peče tvarožník.

Reklama

Ovšem velikonoce bez tradičního beránka a mazance by nebyly ty pravé svátky jara. V mnohých rodinách se dědí recepty z generace na generaci, zároveň ale přibývají nové, často odlehčené, zdravější a jednodušší verze. 

Velikonoční beránek

Symbol beránka byl velmi rozšířený již v předkřesťanské tradici v celé středomořské civilizaci. V hebrejské tradici symbolizovaly ovce Izraelitu jako člena "Božího stáda", i židovský Bůh je označován za pastýře, který bere své ovce do náručí.

V křesťanské církvi se beránek stal symbolem Božího beránka, Krista a znázorňuje se s praporem vítězství. Kristus je nazýván beránkem Božím na znamení čistoty, nevinnosti a poslušnosti. Je velikonočním beránkem nového Izraele, jehož krev zachránila pokřtěné od hříchu a smrti.

Beránek je připravován z kynutého, piškotového či třeného těsta. Je plněn kandovaným ovocem, mandlemi, rozinkami, zkrátka čímkoli, co má strávník rád. Těsto se peče v k tomu určené formě, beránka po upečení bohatě pocukrujeme a kolem krku se mu obvykle uvazuje červená mašle. Někdo beránka polévá čokoládou nebo různými polevami.

Dejme si alespoň jeden z receptů.

Reklama

Hrníčkový beránek

zdroj: Shutterstock

Suroviny: 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek cukru krupice, 2,5 hrnku polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžíce rumu, 1 hrnek mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, špetka citronové kůry.

Vejce rozšleháme v mléce. Mouku smícháme s kypřícím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem a citronovou kůrou. Mléko s vejci vlijeme do sypké směsi, přidáme olej, rum a utřeme hladké těsto.

Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 - 50 minut. Záleží na typu trouby. Upečeného beránka vyndáme a necháme formu vychladnout.

Teprve poté beránka vyklopíme a potřeme čokoládou či jinou polevou nebo jen pocukrujeme. 

Mazanec

Původně obřadní pečivo v průběhu staletí měnilo svou recepturu, oblíbenou pochoutkou je však dodnes. Mazanec, nebo také velikonoční bochník, se tradičně pekl na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční (Velikonoční neděle) se ráno nesl do kostela k vysvěcení.

Mazanec na vrchu zdobí kříž, který je připomínkou Kristova utrpení. Pekl se z kynutého těsta, podobně jako vánočka, ale většinou obsahoval více vajec a jiné koření. Nejstarší recepty na mazanec, které pocházejí již z přelomu 15. a 16. století neobsahují cukr, do těsta se místo něj přidávala sladká smetana nebo sladký tvaroh. Z koření se do těsta dával šafrán nebo hřebíček.

Složení těsta záviselo v první řadě na majetkových poměrech rodiny, potom také na tom, komu byl mazanec určen. Nejobyčejnější byl mazanec z prostého kynutého těsta. Bohatší rodiny do něj přidávaly rozinky či mandle. V chudých domácnostech se pekl jeden mazanec, který se rozkrájel pro jednotlivé členy rodiny, ti majetnější pekli pro každého zvlášť menší bochánek.

Jidáš

Nezapomeneme ani na jidáše. Jidáše v křesťanských tradicích symbolizují provaz, na němž se Jidáš oběsil. Jde o sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazeného medem. Podle lidových tradic by se měly péct i sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví.

A jeden recept na vynikající jidáše

zdroj: Shutterstock

Suroviny: 1 kg polohrubé mouky, 30 g droždí, 250 ml vlažného mléka, může být i více, 120 g másla, 100 g krupicového cukru, 2 žloutky, sůl, 1 vejce na potření, med

Z trochy mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který, až vzejde, přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli. Poté přidáme máslo a žloutky utřené do pěny, podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě.

Z těsta si nakrájíme kousky, uděláme tenké válečky a stáčíme do spirálek typických pro jidáše.

Jidáše klademe na vymazaný plech nebo na pečicí papír, necháme ještě mírně vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.

Po upečení ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem. 

Užijte si krásné svátky jara a ať se vám, milé pekařinky, daří.

Reklama

Autor: Šárka Fofoňková, 10.4.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama