Klíčové slovo „Velikonoce“

Tradiční Velikonoce. Sladký beránek jen pro chudé a zelený čtvrtek je omyl

Nejvýznamnější křesťanské svátky jsou za dveřmi, v různých krajích se však slaví jinak. Co ale nechybí jsou vejce, cukrovinky a dezerty. Seznamte se s tradiční podobou velikonočního menu a nechejte se inspirovat. Dobré jídlo a hojnost na stolech spojuje rodiny už od nepaměti.

Připravte koledníkům dokonale uvařená vejce

Vejce představují nedílnou součást velikonočních svátků. Symbolizují vznik nového života a znovuzrození, jsou kouzelnou dekorací a samozřejmě i tradiční odměnou pro koledníky. Připravte si pro ně velikonoční vejce, která budou mít nejenom atraktivní obal, ale také perfektně uvařený vnitřek.

7.4.2023

Chcete mít letos na Velikonoce vajíčka barvená přírodou? Víme, na co si dát pozor

Velikonoce by bez barevných vajíček snad ani nemohly být. Jejich žlutá, červená, zelená, a dokonce i modrá barva přitom nemusí pocházet ze speciálních barvících směsí, jejichž složení je rok co rok předmětem živých diskuzí. Přírodní alternativy se pak vedle se vedle konkurentů poznamenaných nějakým tím škaredým éčkem na obale jeví jako jasná volba. Než po nich sáhnete, mrkněte s námi na jejich úskalí.

Tradiční velikonoční pečení

Tradiční velikonoční pečivo, k němuž patří především beránek, jidáše a mazanec ve tvaru bochníku, se léty v mnoha rodinách rozšířilo o řadu dalších dobrot. Peče se drobné cukroví, podobně jako o vánocích, ale s tvary vajíček, oveček, zajíčků a dalších mláďátek symbolizujících jaro. Oblíbené jsou také malované perníčky a různě ochucené bábovky a jarní rolády. Cukroví a dortíky se často zdobí ovocem a pojídá s kopečky domácí šlehačky. Na Slovensku se například peče tvarožník.