Připravte koledníkům dokonale uvařená vejce

Vejce představují nedílnou součást velikonočních svátků. Symbolizují vznik nového života a znovuzrození, jsou kouzelnou dekorací a samozřejmě i tradiční odměnou pro koledníky. Připravte si pro ně velikonoční vejce, která budou mít nejenom atraktivní obal, ale také perfektně uvařený vnitřek.

Reklama

Jak dlouho se vaří vejce

Pokud chcete uvařit vejce natvrdo, potřebují strávit ve vroucí vodě 9 až 10 minut. V případě kratší doby by zůstal jejich žloutek tekutý či polotekutý. A jestliže byste je nechali vařit déle, byly by příliš vysušené s tendencí se drobit a kolem žloutků by se mohl objevit nevzhledný zelený kroužek.

Jak dosáhnout perfektních výsledků

Vytáhnout vajíčka z lednice, hodit je do vroucí vody a nastavit čas? Vejce se sice uvaří, ale možná vám mnohé z nich během vaření prasknou nebo půjdou jen obtížně oloupat.

  • Vejce vyndejte z lednice alespoň 30 minut před tím, než je dáte vařit. Snížíte tím riziko, že skořápka v průběhu přípravy praskne.

  • Popraskání dokáže zabránit i přidání soli, octa nebo jedlé sody do vody.

  • K vaření natvrdo se nehodí čerstvá vejce, protože se většinou velice špatně loupají. Ideální jsou vejce zhruba 1 týden stará.

Reklama

  • Ihned po dovaření je třeba vždy vejce prudce ochladit.

Klasické vaření vajec na sporáku

S předstihem vytáhněte vejce z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Do rendlíku nebo hrnce nalijte tolik vody, aby o 2 až 3 cm přesahovala nad ponořená vejce. Vodu (zatím ještě bez vajec) dejte vařit. Jakmile začne vřít, vložte do ní s pomocí polévkové lžíce opatrně vejce.

Nastavte minutku na 9 až 10 minut. Ihned po uplynutí času vodu slijte a vejce důkladně propláchněte proudem ledové vody, případně je vložte do nádoby s ledovou vodou (aby byla voda co nejchladnější, můžete do ní přidat několik kostek ledu).

Alternativní způsob vaření vajec

Ačkoliv je tato metoda méně obvyklá, lze s ní rovněž dosáhnout skvělých výsledků. Do rendlíku vložte vejce pokojové teploty a zalijte studenou vodou. Dejte na sporák a rychle přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, sundejte z ohně a zakryjte rendlík pokličkou.

Pokličku nenadzvedávejte a vejce ponechte v rendlíku 9 až 10 minut. Poté vejce vyndejte a ihned ponořte do mísy s ledovou vodou na přibližně 10 minut.

„Vaření“ vajec v troubě

Tentokrát budete potřebovat silikonovou formu nebo plech na muffiny. Do každé prohlubně dejte jedno vejce, které jste s předstihem vytáhli z lednice. Poté vše vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte po dobu 30 minut. Po vytažení vejce ihned přendejte do nádoby s ledovou vodou.

Jak správně skladovat vejce

Aby vydržela vejce co nejdéle čerstvá, skladují se při teplotě v rozmezí 5 až 8 °C. Teplota by neměla příliš kolísat, proto je neukládejte přímo do prostoru dvířek, ale raději do zadní části lednice, kde je teplota stabilnější. Před uskladněním se skořápka neumývá.

Čerstvá a v lednici skladovaná vejce mají trvanlivost 3 až maximálně 5 týdnů. Obecně se je ale doporučuje do 3 týdnů spotřebovat. Vejce se skladují vždy špičkou směrem dolů. Dobře jim nedělá vlhko a vyvarujte se umístění do těsné blízkosti silně aromatických potravin (např. tvarůžků), mohou přejmout jejich pachy.

Skladování již uvařených vajec

Donesli si koledníci domů bohatou výslužku a potřebujete část uvařených vajec uchovat na později? Již uvařená vejce by neměla zůstat ležet při pokojové teplotě déle než 2 hodiny. Pokud proto nejsou ještě teplá, co nejdříve je vložte do lednice. Zkonzumovat byste je měly nejpozději do 1 týdne.

Zdroje: tasteofhome.com, goop.com, thestayathomechef.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 7.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama