Jak připravit dokonalé ztracené vejce k snídani, do polévky či do salátu

Ať už ho použijete do polévky nebo jako součást snídaňového menu, správně připravené „ztracené vejce“ si oblíbí snad každý milovník tekutého žloutku. Ovšem připravit tento oblíbený pokrm je někdy, jak se říká, vyšší dívčí.

Reklama

My pro vás máme 2 zaručené tipy, s kterými se rozhodně dočkáte skvělého výsledku. Vezmeme si čerstvá vejce a můžeme se pustit do přípravy „ztraceného vejce“.

Tip č. 1: jak připravit ztracené vejce pomocí vody, octu a soli

Ztracené vejce můžeme také jinak nazvat pošírované vejce nebo zastřené vejce. Postup se tváří docela jednoduše, ale až ho vyzkoušíte, sami uvidíte, že trpělivost a zručnost jsou k přípravě dokonalého ztraceného vejce opravdu důležité vlastnosti.

Dále budeme potřebovat: vroucí vodu, ocet, sůl a kalíšek.

Příprava a postup:

Nejprve si dáme vařit vodu. Voda musí vřít před tím, než do ní vložíte vejce. Jakmile voda vře, osolíte ji špetkou soli a připravíte si vejce s octem a to následovně.

Ideální je připravit si kalíšek s úzkým hrdlem a nalít do něj připravený ocet. Do octu vyklepnete vajíčko. Poté lžící nebo vařečkou roztočíte vodu do víru a vajíčko do vody i s octem nalejete.

Vejce se ve víru vody samo zabalí a pak už stačí jen 2 – 3 minutky vejce nechat „dojít“ bez varu a je hotovo. Do stejného hrnce můžete takto nalít vajec v octu tolik, kolik potřebujete.

Reklama

Jak vyzrát na octovou příchuť vajíčka?

Při tomto postupu máte úspěch téměř na 100% zaručený, ovšem riziko je, že vajíčko bude mít výraznou octovou příchuť. V případě, že octovou chuť až zas tak moc rádi nemáte, pak ocet přilejte rovnou do vroucí vody, tu opravdu důkladně roztočte do víru a vyklepněte vejce do jeho středu.

Díky octu se na vejci vytvoří vrstva, která se už nerozpustí a tak můžete do octu klepnout vajec více. Pro vyšší úspěšnost doporučujeme vejce vlévat do vody postupně po jednom.

Jakmile vajíčko do vody vyklepneme, vypneme var a necháme ho tam cca 2-3 min tzv. „dojít“ a je hotovo. Pak už jen stačí vejce přidat do polévky, nebo servírovat k snídani s pečivem. Tak co povedlo se?

Tip č. 2: jak vytvořit ztracené vejce pomocí potravinářské folie

zdroj: Shutterstock

Dalším možným způsobem je vzít si potravinářskou folii a hlubší misku. Na hlubší misku nebo hrnek připevníte folii, uděláte do ní důlek a vytřete ji pečlivě olejem. Vajíčko do důlku opatrně vyklepnete, všechen vzduch velmi důkladně vymáčknete a folii uzavřete. Pak vložíte „pytlíčky“ s vajíčky do vroucí vody a necháte povařit cca 4 min.

Vejce vyjmete z folie, osolíte a můžete podávat. Inspirujte se našimi vaječnými recepty a překvapte rodinu dobrou snídaní.

Vždy zkontrolujte čerstvost vajec před přípravou

Zkontrolovali jste čerstvost vajec před vařením? V případě, že vajíčka jsou více jak 7 dní stará, nedoporučujeme z nich již ztracená vejce připravovat a to především z důvodů hygienických. Vejce by měla být opravdu čerstvá, vzhledem k tomu, že část vejce konzumujete po přípravě syrovou (žloutek.) Konzumací vajec starších 7 dnů se vystavujete riziku nákazy Salmonelou.

Přečtěte si také jak si jednoduše ověřit čerstvost vajec a při jaké míře je jejich konzumace zdravá a kdy už škodí.

Reklama

Autor: Marie Füsselová, 11.9.2019

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama