Vyměňte čokoládu za vysočinu. Připravte na oslavu slaný dort

Dětská oslava se neobejde bez krásně zdobeného sladkého dortu. Když ale přijde na oslavu dospělých, sladký dort není vždy tím, co by jim udělalo radost. Ke slovu se dostávají slané dorty v nejrůznějším zpracování. Poradíme vám základní postupy k vytvoření slaného dortu za studena i pečeného.

Reklama

Základ slaného dortu

Nejprve je třeba vymyslet, z čeho poskládat korpus na slaný dort. Nejlepší službu zde odvádí toustový chleba ve světlém nebo tmavém provedení. Hezky vypadá i kombinace obou barev chlebových plátků. Použít můžete i plátky klasického chleba okrájeného z kůrky, plátky veky nebo bagety. Ty se mezi sebou spojují různými pomazánkami, aby dort vypadal hezky v řezu, střídáme barevnost jednotlivých pomazánek. Nejjednodušší náplní, kterou zároveň miluje každý, je pařížský salát. Ten můžete zakoupit nebo vyrobit domácí.

Jednoduché zdobení slaného dortu

Ti, kteří se slanými dorty začínají, mohou vyzkoušet jen jednoduchý vzhled. Toustové chleby naplnit pařížským sýrem. Pomazánkovým máslem se potře horní strana a boky dortu, vše se zasype strouhaným sýrem. Nahoru stačí zatočený salám do květu růže a několik plátků zeleniny. Přízdoba se chytá párátky. Takto připravený dort vám zabere poměrně málo času, přesto vypadá lákavě.

Rychlý slaný dort

Připravte si pomazánkové máslo, a to smíchejte s třetinou zakysané smetany. Můžete přidat stroužek česneku. Smíchejte se 100 g strouhaného sýru. Na podložku vyskládejte listy ledového salátu a 4 plátky toustového chleba, potřete pomazánkou. Přikryjte uzeninou či šunkou a dejte druhou vrstvu toustového chleba. Potřete pařížským salátem a znovu dejte plátky toustového chleba. Další vrstvou je pomazánka a nakrájená vejce natvrdo. Potřeme pomazánkou, posypeme strouhaným sýrem a dozdobíme.

Co do slaného dortu

Nepečené slané dorty jsou výborné s výraznou pomazánkou, například s česnekovou, křenovou nebo ďábelskou. Na ozdobu se hodí uzeniny, sýry a zelenina. Luxusnější verze slaných dortů můžete vytvořit s lososem, kaviárem, pršutem nebo parmazánem. Krásně vypadají slané dorty zalité aspikem.

Pravidla pro podávání slaných dortů

Vše připravujte rovnou na podložce, na které budete dort servírovat. Dorty jsou obvykle křehké a nedají se přemístit. Dort nechejte i s náplní zaležet v lednici, nejlépe přes noc. Důkladně jej překryjte fólii, aby neosychaly uzeniny, sýry a zelenina, kterými jste dort zdobili. Při krájení dejte pozor na párátka, kterými jsou uchyceny ozdoby.

Reklama

Pečené slané dorty

Slaný dort může být vařený i pečený, k podávání se pak hodí za studena i za tepla. Některé korpusy mají základ ve slaných koláčích a pouze jsou slavnostně dozdobeny. Základem mohou být rozmačkané brambory či těstoviny, výborné jsou náplně z mletého masa.

Dort ze slaných palačinek

Z 10 ks bílků a dvou kusů žloutků připravíme na promaštěné pánvi tenké palačinky. Ty ochutíme solí a pepřem. Připravíme si vaničku tvarohu a půl bílého jogurtu. Vyšleháme je se solí, pepřem, česnekem a trochou nasekaného čerstvého kopru. Každou palačinku natřeme tvarohovou pomazánkou a poklademe kousky grilovaného nebo pečeného kuřecího masa. Maso překryjeme listy ledového salátu. Horní stranu zasypeme strouhaným sýrem a jen krátce vložíme pod gril, aby se sýr rozpustil, ale salát zůstal křupavý.

Pečený sýrový dort

Na pečený sýrový dort budeme potřebovat dvě dortové formy. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, celkem potřebujeme 6 vajec. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme 6 lžic hladké mouky a prášek do pečiva. K vyšlehaným žloutkům dejte 3 stroužky prolisovaného česneku, lžičku provensálského koření, sůl a pepř. Jemně promícháme s polovinou sněhu. Jakmile bude směs více tekutá, přidáme druhou polovinu sněhu a zamícháme pouze krátce. Rozdělíme do dvou vymazaných dortových forem a pečeme 20 minut na 180 °C. Jakmile korpusy vychladnou, plníme je pomazánkovým máslem (klasickým a šunkovým) a vkládáme plátky sýru a uzeniny. Horní stranu potřeme, dozdobíme uzeninou a zeleninou a dáme do lednice zatuhnout.

Zdravé slané dorty

Zdravý slaný dort může mít základ v pečeném zeleninovém korpusu bez mouky. Výborný je například brokolicový, květákový nebo quinoový dort.

Zdroje: BBCgoodFood.com, OliveMagazine.com, PooksPantry.com, aMummyToo.co.uk, EatWell101.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 17.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama