Pečení s jinou příchutí. Zkuste koláče naslano
Gruzínská, anglická a francouzská kuchyně jsou skvělou inspirací pro slané koláče. Až vás omrzí listové těsto se sýrem a kečupem, pusťte se do světových slaných koláčů a vyzkoušejte nejrůznější obměny.
Francouzský quiche chutná teplý i studený
Ikonický francouzský quiche můžete připravit ve spoustě variant jako teplou večeři nebo si jej dát po vychladnutí. Podobně jako pizza má tisíce variací, připravuje se sladký i slaný. Nejznámější variantou koláče je la Lorraine, tedy koláč z regionu Lotrinsko. Základní těsto na koláč připravíte z 200 g hladké mouky, 150 g másla, trošky vody, špetky soli a špetky moučkového cukru.
Mouka a máslo se rozmačká a rozmíchá. Přidá se sůl, cukr a ledová voda. Zpravidla okolo 50 ml. Těsto se umačká do koule a dá se do sáčku na hodinu do lednice. Klidně nechejte i přes noc. Poté se rozválí a vkládá se do koláčové formy, tu není třeba vymazávat. Po rozválení by těsto nemělo být silnější než 3 až 4 mm. Je zapotřebí propíchnout dno vidličkou. Peče se 10 minut na 190 °C a teprve poté se plní různými náplněmi. Znovu se zapéká s náplní.
Náplň do slaného koláče by vždy měla obsahovat vejce, slaninu, smetanu ke šlehání a sýr. Vyzkoušet můžete mnoho obměn.
Smetanová náplň se sýrem
Nakrájíme jednu cibuli a 200 g anglické slaniny a dáme restovat na pánev. Během restování smícháme v míse jednu smetanu, 150 g sýru gouda, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Prošleháme se 4 vejci. Smícháme s opečenou slaninou, vlijeme na koláč a zapečeme na těstě asi 30 minut. Náplň se při pečení nijak nezakrývá.
- Cibulová náplň – zpění se 6 cibulí na oleji, podlévá se 2 dcl bílého vína. Po orestování se smíchá s provensálským kořením, 200 g goudy, 2 vajíčky a jednou smetanou ke šlehání.
- Špenátová náplň – 200 g sýra se smíchá se 100 ml smetany, 3 vajíčky, 300 g špenátových listů a 5 jarními cibulkami. Ochutí se solí a pepřem.
Aby se vám těsto při prvním pečení nezvedlo, posypte koláč suchými fazolemi nebo hrachem. Upečenou luštěninu si nechejte i pro příští pečení koláče.
Gruzínské slané koláče
Gruzínské slané koláče se připravují velmi podobně jako naše kynuté koláče. Do těsta se ale přidává olivový olej a oblíbenou náplní do koláčů je masová směs.
Půl kostky droždí se smíchá se směsí mléka a vody. Vezmeme jeden hrnek, do poloviny nalijeme mléko a dolijeme vlažnou vodou. Přidáme lžíci mouky, a lžičku cukru a rozšleháme. Kvásek necháme vzejít. Pak smícháme s půl kilogramem mouky, 120 g másla, lžičkou soli a lžící olivového oleje a vypracujeme těsto. Těsto necháme kynout, dvakrát jej během kynutí propracujeme. Následně se těsto rozdělí na 4 bochánky na vále, ty se ještě nechají chvíli kynout a plní se náplní.
Jednoduchá je sýrová náplň. Smíchá se 300 g balkánského sýru a 300 g mozzarelly. Oba sýry musí být strouhané. Náplň se dává doprostřed a koláč se s náplní zmáčkne na širokou placku. Doprostřed udělejte prstem díru, aby pára při pečení unikala.
Před pečením se koláče potírají rozšlehaným vejcem. Koláče se pečou ve vyhřáté troubě na 240 °C a je třeba je jíst horké. Když je nestihnete sníst hned z trouby, druhý den je rozpečte v klasické troubě nebo na pánvi s máslem.
Masová náplň – nakrájené hovězí maso na drobné kostičky (300 g) se smíchá s cibulí a lžící řeckého sena, přidá se půl lžičky mletého kmínu, hrst čerstvého sekaného kopru a sůl.
Fazolová náplň – cibule se rozpeče s kostičkami slaniny (100 g). Vmíchají se fazole uvařené do měkka (400 g). Směs se ochutí solí, pepřem a koriandrem. Před naplněním do koláčů se přidá sekaný pórek.
Pork pie, anglický vepřový koláč
Vepřový koláč je trochu zdlouhavý na přípravu, ale vyplatí se jej vyzkoušet. Zachutná teplý i studený. Nejprve si pro koláč připravte náplň z mletého masa (800 g) a vepřového bůčku (400 g). Bůček nakrájejte na drobné kousky. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu (250 g). Směs ochuťte solí a mletým bílým pepřem.
Těsto se připravuje jako odpalované těsto. Potřebujete 580 g hladké mouky 200 g sádla a hrnek vody. Sádlo dejte do vody a prohřívejte ve velkém hrnci. Postupně přisypávejte mouku a spojte v těsto. Pracujte rychle, těsto se nesmí připalovat. Jakmile se spojí, dejte jej na vál a nechejte chvíli vychladnout. Jednu čtvrtinu dejte stranou. Zbylé těsto rozválejte a vložte do dortové formy tak, aby překrylo i okraje. Naplňte náplní, okraje těsta přehněte přes náplň a zbylé těsto rozválejte jako horní vrstvu. S těstem pracujte, dokud je teplé. Uprostřed udělejte dírku.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut. Snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě hodinu a půl. Poté povrch potřete rozšlehaným vejcem a pečte poslední půl hodinu.
Náročná část nastává po upečení. Vnitřek dortu se plní želatinou. Potřebujete 6 plátků želatiny a 300 ml masového vývaru. Želatinu namočte na 5 minut do studené vody. Pak vymačkejte. Vývar se zahřeje a do něj se vmíchá želatina.
Při pokojové teplotě se koláč plní přes střed koláče želatinou. Želatina se nalévá postupně, předchozí várka musí důkladně stéct. Koláč se nechává v lednici do druhého dne zatuhnout.
Zdroje: EthnicSpoon.com, SnippetsOfParis.com, AHedgehogInTheKitchen.com, BreakfastWorld.com, ElizabethsKithenDiary.co.uk
Přečtěte si více na téma
Související články
Vyměňte čokoládu za vysočinu. Připravte na oslavu slaný dort
Dětská oslava se neobejde bez krásně zdobeného sladkého dortu. Když ale přijde na oslavu dospělých, sladký dort není vždy tím, co by jim udělalo radost. Ke slovu se dostávají slané dorty v nejrůznějším zpracování. Poradíme vám základní postupy k vytvoření slaného dortu za studena i pečeného.
Listové těsto: Jak si připravit domácí a co vše z něj můžeme vykouzlit
Listové těsto je pekařská dovednost, která vyžaduje trochu trpělivosti a praxe, ale její výsledky jsou ohromující. S křehkými a chutnými vrstvami těsta můžete vytvořit různé lahůdky, které si vychutnáte sami nebo je nabídnete rodině a přátelům. Takže neváhejte vyzkoušet přípravu domácího listového těsta a otevřete si brány kreativity ve vaší kuchyni!
Domácí paštiky. Delikatesa za pár drobných
Nad obalem paštiky možná ohrnete nos a vezmete ji na milost jen ve chvíli, kdy cestujete a potřebujete něco trvanlivého s sebou. Budete překvapeni, domácí paštika je skutečnou delikatesou a její příprava je poměrně snadná. Ukážeme vám, jak na domácí paštiku.