Zatracované fytáty vezměte na milost. Bojují proti rakovině

Rakovina je velkým strašákem. Dobrou zprávou je, že se jí můžete vyhnout nebo alespoň snížit riziko jejího vzniku. Vsaďte na fytáty, potraviny, které účinně bojují proti rakovinového bujení. Představíme vám potraviny, které jsou základem protirakovinového jídelníčku.

Reklama

Vedeme nepříjemné statistiky

Česká republika je na předních místech ve výskytu nejrůznějších druhů rakovin. Kralujeme žebříčku výskytu rakoviny tlustého střeva, dobře si nevedeme ani u jiných typů rakovin jako například rakoviny plic, prostaty a prsou. Dnes už víme, že rakovinovému bujení můžeme předcházet vhodným složením stravy a úpravou životního stylu. Základem je snížit konzumaci masa, hlídat příjem vitamínu D, zařadit velké množství vlákniny a obohatit jídelníček o fytáty.

Kyselina fytová

Kyselina fytová je přírodním antioxidantem, ale její záměrné přidávání do potravin není v EU povoleno, protože může bránit vstřebávání minerálů v organismu. Rozšířená je v kosmetickém průmyslu, omezuje působení volných radikálů.

Zvýšení konzumace potravin s kyselinou fytovou reguluje hladinu glukózy v krvi a snižuje hladinu cholesterolu. Působí na krevní srážlivost a stimuluje funkci lymfocytů. Doporučuje se jako prevence proti různým druhům rakoviny, infarktu a vzniku ledvinových kamenů.

Antinutrient, kyselina fytová

Je pravdou, že konzumace potravin s kyselinou fytovou zhoršuje vstřebání železa a zinku, částečně i vstřebání vápníku. Nemusíte mít ale obavu, platí to pouze pro jedno jídlo, které konzumujete a obsahuje kyselinu fytovou. Ostatní jídla během dne tělo zpracuje stejně a absorbuje živiny běžným způsobem.

Nebezpečné by bylo, poskládat všechny jídla za den s obsahem kyseliny fytové, nezapomínejte na pestrost ve stravě.

Reklama

Fytáty v rostlinách

Fytáty jsou látky, které se nacházejí v rostlinách. Jsou v celých zrnech, cereáliích, oříšcích, semínkách, otrubách a v luštěninách. Dobrým zdrojem jsou fazole, čočka, cizrna či sója. Kyselinu fytovou objevíte jen v potravinách, které získáváme z rostlin, kořenů nebo hlíz.

Vysoký obsah mají mandle, různé druhy fazolí, arašídy a lískové ořechy. Bohatým zdrojem jsou rýžové a pšeničné otruby, sezamová semínka, sójové boby, kukuřice nebo pšeničné klíčky. Malé množství fytátů byste našli v bramborech, mrkvi, jahodách nebo brokolici.

Dvakrát týdně luštěniny

Luštěniny jsou zdravou potravinou, nenamáčejte je ale před vařením. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, doporučují se vegetariánům jako náhrada za maso. Mimo prevenci různých druhů rakoviny působí i na redukci váhy a na cukrovku II. typu. Už jedna porce vařených fazolí pokryje doporučenou denní dávku fytátů. Dopřejte si fazole či jiné luštěniny jako hlavní jídlo, polévku, pomazánku nebo salát.

Snížení obsahu fytátů

Obiloviny a luštěniny, které jsou před vařením máčeny ve vodě mají nižší obsah fytátů. Samotným varem obsah fytátů snížit nelze. Obsah fytátů se snižuje klíčením semen a luštěnin.

Rozklad fytátů je podpořen kvašením. Proto kvašená zelenina má minimum fytátů.

Nezdravý jídelníček by byl založen na výhradní konzumaci luštěnin a obilovin s minimem masa a jiných živočišných produktů. Pro ty, kteří jedí pravidelně maso, nejsou na místě obavy o nadužívání fytátů v potravinách. Jejich výhody převažují nad rizikem absorpce minerálů z daného jídla.

Další potraviny, které bojují proti rakovině

Dalšími vhodnými potravinami v boji proti rakovině jsou bobuloviny, oranžové ovoce a zelenina, antioxidanty a probiotika. Zařaďte do jídelníčku maliny, borůvky, brusinky a ostružiny. Proti rakovině působí brokolice, kapusta, červená řepa nebo chřest, výborná jsou tepelně upravená rajčata. Antioxidanty doplníte, když si dopřejete tmavou čokoládu s vysokým obsahem kakaa (nad 70 %). Jídla ochucujte česnekem a kurkumou, popíjejte zelený čaj.

Zdroje: MDAndersonCenter.org, Healthline.com, WebMD.com, MedicalNewsToday.com, EveryDayHealth.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 14.8.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama