Jídlo jako prevence rakoviny

Nádorová onemocnění jsou velkým strašákem a počet onemocnění se každoročně zvyšuje. Vědecké studie však přicházejí s jasným doporučením, jak počet nemocných snížit. Kromě dědičných predispozic má vliv i pohybová aktivita a především strava.

Reklama

Hrozba nádorových onemocnění

Ačkoliv známe mnoho typů rakoviny s různými příznaky a různým přístupem k léčbě, existují obecná doporučení, která jsou prevencí zákeřného onemocnění. Naleznete v nich vhodné potraviny i ty, co představuji zvýšené riziko. Zároveň platí, že je třeba věnovat se lehké pohybové aktivitě každý den, a to alespoň po 30 minut.

Obloukem je třeba vyhnout se kouření, alkoholu, tučným a slaným potravinám. Nevhodné je i červené maso, uzeniny. U masa je důležitá správná úprava, na minimum je třeba snížit konzumaci na dřevěném uhlí grilovaných pokrmů a uzených mas.

Zeleninou proti rakovině

V zelenině byste si měli vybírat ty druhy, které mají vysoký obsah kyseliny listové a vitamínu C. Vhodná je cibule, pórek, rajčata i brambory (pokud nejsou vařené ve vodě). Výborný je i česnek, ten dokonce pomáhá zastavit množení rakovinných buněk. Konzumovat by se měl ale v syrovém stavu.

Syrová zelenina je nejlepším antioxidantem, proto pusťte do jídelníčku brokolici, květák, kapustu, červenou řepu, chřest, kedlubnu nebo bílou ředkev. Zkuste i květák a tuřín. Zázrakem ze zahrádky jsou však rajčata, tady je naopak vhodná tepelná úprava, aby se uvolnil lykopen.

Zdravé lesní plody

Skvělým mlsáním jsou borůvky, maliny, ostružiny i brusinky. Vysoký podíl antioxidantů je prevencí mnoha závažných onemocnění. O borůvkách se dokonce tvrdí, že dokáží zmírnit průběh rakoviny jater a přispívají k jejich regeneraci.

Reklama

Chutné citrusy

Citrony, pomeranče, limetky, grapefruity i mandarinky obsahují vitamín C, ten pomáhá v boji s volnými radikály. Citrusy by se v našich jídelníčcích měly objevit každý den.

Jednoduchou svačinku si můžete připravit třeba z bílého jogurtu, pomeranče a semínek.

Málo známé granátové jablko

zdroj: Shutterstock

Granátové jablko určitě není potravinou, kterou bychom měli na stole každý den. Je to však právě granátové jablko, které dokáže omezit růst zhoubných nádorových buněk například při rakovině prostaty.

Všemi pády skloňované, omega-3 kyseliny

zdroj: Shutterstock

Deficit omega-3 mastných kyselin je připisován vzniku celé řady nemocí. Nádorová onemocnění jsou samozřejmě jedni z nich. Omega-3 umí potlačit nádorové bujení, proto do jídelníčku zařaďte mořské ryby, lněná či dýňová semínka, vlašské a pekanové ořechy a olivový olej.

Červené maso v omezeném množství

Doporučený příjem červeného masa je méně než 80 gramů na den. Červené maso se snažte několikrát týdně nahradit rybou, drůbeží nebo luštěninami.

Za branami české kuchyně

V české kuchyni nenalezneme mnoho pokrmů z mořských řas nebo sóji. Přitom mají vysoký obsah prospěšných látek bojujících proti nádorovému bujení. Pusťte do kuchyně i kurkumu, zázvor, chia semínka, celozrnné obiloviny a fazole.

Prevencí rakoviny jsou i artyčoky. Chutné bodláky můžete připravit jako polévku nebo salát.

Zázrak v šálku

Ranní čaj může být životabudič a elixír zdraví. Sušené lístky zeleného čaje obsahují katechin s vysokým antioxidačním účinkem. Dopřejte si kvalitní směs sypaného zeleného čaje a váš organizmus vám jistě poděkuje.

Mlsání povoleno

Věděli jste, že když se zakousnete do tabulky čokolády, bojujete proti rakovině? Musí to být ale čokoláda s vysokým obsahem kakaa (70 % a více). Dopřejte si čokoládu bez výčitek.

Odpočinek a klidná mysl

Není pochyb o tom, že nemoci těla kráčí ruku v ruce s naším mentálním rozpoložením. Přemíra stresu, nedostatek spánku i úzkosti jsou dalším rizikovým faktorem.

Zkuste objevit aktivity, které vás nabijí pozitivní energií a zatočte se stresem. Pak se vám budou nemoci vyhýbat, a to včetně těch závažných.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 7.7.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama