Reklama

Uvařte čistidlo. Ukážeme vám, jak si připravit domácí čistící prostředky

Úklid domácnosti se dá provádět s minimálními náklady. Stačí si připravit domácí čistící prostředky. Jsou účinné, levné a šetrné k životnímu prostředí. Úklid kuchyně, čištění koupelen nebo praní lze zvládnout zeleně, s jednoduchou přípravou domácích čistících prostředků.

Reklama

Úklid bez chemických přípravků

Možná vás překvapí, že naše babičky a prababičky měly domácnost stejně uklizenou a čistou, a to bez chemických leštidel, tekutých prášků, aviváží a dezinfekcí. Ukážeme vám, že vyrobit doma čistící prostředek je snadné, ekologické a levné. Výrobou domácích čistících prostředků ušetříte stovky korun.

Většina čistících prostředků je nabitá chemickými a konzervačními látkami. Ty mohou vyvolat při kontaktu s kůží alergie, dráždí oči a nosní sliznici.

Čistící pasta na kachličky

Hrubou čistící pastu, která nahradí sypké prášky používané na dřez, umyvadlo a kachličky vyrobíte jen ze dvou ingrediencí. Budete potřebovat 100 g jedlé sody a šťávu z poloviny citrónu. Směs důkladně smíchejte, naneste na houbičku a můžete začít čistit. Náklady na pastu nebudou dosahovat ani 10 Kč a pasta vám vydrží na jeden kompletní úklid domácnosti.

Pasta se nanáší na umyvadlo, sprchový kout, dlaždice či dřez. Houbičkou se místa důkladně vydrhnou a následně se opláchnou vlažnou vodou.

Domácí dezinfekce na toaletu

Na čistění podlah ale i na dezinfekci toalet stačí dva hrnky octu smíchané s 12 l vody (objem kyblíku pro vytírání). Nejprve vytřete podlahy v bytě a směs následně vylijte do toalety. Nechejte v toaletě působit několik hodin. Při jednom uklízení budete mít dezinfikované podlahy a zároveň vyčištěnou toaletu bez vodního kamene. Roztok octu není vhodné používat na dřevěné podlahy.

Reklama

Keramickou část toalety stačí posypat jedlou sodou a postříkat octem v rozprašovači. Nechejte chvíli působit a následně vyčistěte a opláchněte.

Čistící bomba na toaletu

Čistič na toaletu si můžete připravit do zásoby. Stačí smíchat 2 hrnky jedlé sody a 2/3 hrnku kyseliny citrónové. Směs prokapejte 50 kapkami esenciálního oleje s oblíbenou vůní a mírně navlhčete, aby šla spojit. Použijte silikonové tvořítko na led a směs do něj důkladně vtlačte. Přes noc ji nechejte vyschnout a druhý den můžete přemístit do skladovací nádoby. Čistící bombu vhazujte do toalety nejlépe na noc.

Leštidlo na okna a zrcadla

Do prázdné láhve od rozprašovače můžete připravit roztok pro čištění oken a zrcadel. Na 1 litr vody se používá 80 ml octa. Po nastříkání skleněných ploch je stačí vyleštit. Ocet nedělá šmouhy a odvede stejnou práci na skleněných plochách jako drahé čističe. Octovým roztokem v rozprašovači můžete vyčistit i vnitřní prostor lednice. Pokud byste chtěli směs provonět, přidejte do rozprašovače slupky z citrusových plodů a nechejte je marinovat.

Důkladný čistič odpadů

Bouřlivé chemické reakce se dočkáte, když smícháte 50 g jedlé sody, 50 g soli a ocet. Nejprve do ucpaného odpadu nasypejte jedlou sodu a sůl a zalijte ji hrnkem octa. Nechejte působit a směs po 10 minutách v několika intervalech zalévejte horkou vodou.

Domácí prášek na praní

Na domácí prášek na praní budete potřebovat marseillské mýdlo v podobě vloček a prací sodu. Marseillské mýdlo (400 g) smícháte s 6 hrnky prací sody. Pro změkčení prádla můžete přidat ½ hrnku vinného octa do nádoby pro aviváž. Prací prášek provoníte citronovým esenciálním olejem.

Leštidlo na nábytek

Nábytek můžete vyleštit šetrně a ekologicky. Hrnek olivového oleje smíchejte s půl hrnkem citrónové šťávy a směs naneste na hadřík. Nábytek bude krásně lesklý a chráněný. Směs vystačí na několik úklidů domácnosti.

A pokud hledáte rychlý a univerzální čistič, vyzkoušejte bílý ocet. Ten odstraní i odolné skvrny a zápach.

Zdroje: OprahDaily.com; RealSimple.com; FamilyHandyman.com; BHG.com; MadeleineOlivia.co.uk

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 6.12.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama