Jak skladovat mandarinky, aby nepozbyly na obsahu vitaminů, chuti ani vůni

Teplých dní pomálu, zima za dveřmi a nachlazení číhá téměř za každým rohem. Nenechte se jím přepadnout a podpořte svou imunitu chutnými citrusovými plody z prosluněných mandarinkových plantáží. Při správně zvolené úpravě a skladování budou vaše dovezené mandarinky zdravější i lahodnější. Poznejte klíčové faktory a neobírejte se zbytečně o chuť ani cenné vitamíny.

Reklama

Všestranné sváteční ovoce

Mandarinky jsou v tuzemsku velmi oblíbené. Tyto drobné citrusové plody s tuhou slupkou jsou neoddělitelně spjaté s adventem a vánočními svátky. Často bývají součástí mikulášské nadílky.

V sezóně se obvykle konzumuje syrová dužina. Její chuť se pohybuje od sladké po výrazně kyselou, podle toho, jakého stupně zralosti plod dosáhl. Podmínky zrání určují také obsah vitaminu C a dalších nutrientů posilujících imunitu. Dužina je vhodná i pro tepelné zpracování a přípravu pečených dezertů. Po konzervaci je možné ji skladovat po dlouhou dobu a využít i mimo hlavní sezónu.

Ani voňavá mandarinková kůra nemusí přijít nazmar. Po usušení se přidává do čajových nebo kořenících směsí podobně jako kůra příbuzných citronů a pomerančů. Lze ji také kandovat.

Odkud mandarinky pochází a proč jsou k mání jen v na přelomu podzimu a zimy

V regálech českých obchodů se začínají první kusy mandarinek každoročně objevovat v průběhu října. Dováží se sem z různých lokalit, zejména z teplých koutů Evropy a Severní Afriky. Mandarinková sezóna vrcholí v prosinci a poslední oranžové plody putují ve větší míře ze světa přes naše hranice v lednu.

Reklama

Mezi největší vývozce mandarinek dnes patří Španělsko, přestože se první mandarinkové keře dostaly do Evropy až v 19. století. Středně velký strom s trny, na kterém oranžové plody rostou pochází z Asie. Doma je především v Japonsku a Číně, na jejímž území uzraje každoročně na podzim také nejvíce mandarinkových plodů. Jejich dovoz přes půl světa je však nákladný a pro udržení čerstvosti plodů často dlouhý, proto plody dostupné na českém trhu obvykle pochází z bližších destinací.

Kompot nechte na léto

U nás se nejvíce zpracovává a konzumuje pouze syrová dužina plodů, ale zužitkovat v kuchyni lze i kůru. Plody jsou oblíbenou ingrediencí v receptech pečených dezertů i vařených pokrmů. Vrací se také obliba výroby domácích mandarinkových kompotů.

Pro vychutnání mandarinkové sladko-kyselé chuti i mimo sezónu lze plody zavařit nebo zpracovat do džemů a marmelád. Každá taková úprava se ovšem otiskne do obsahu vitaminů i chuti a vůně ovocné suroviny.

Na tepelnou úpravu je citlivý zejména vitamin C, jehož obsah při tepelném zpracování nad 40 °C prudce klesá. To je pádný důvod, proč dát v sezóně přednost syrovým plodům a s rozděláváním kompotů počkat až na konec citrusové sezóny.

Výběr a skladování mandarinek

Obsah zdraví prospěšných látek, voňavých složek, cukrů a vody ovlivňují také podmínky skladování. Pevná slupka chrání citrusy před vysušením a mechanickým poškozením během přepravy. Pokud se naruší, hrozí vnitřní dužině brzká zkáza. Proto si ovoce před koupí nejprve prohlédněte a narušené kusy ponechte prodejci.

Sklizené plody celkem dobře zvládají mírné teplotní výkyvy, které jsou s jejich cestou z prosluněných kopců do sychravé střední Evropy spjaté. Kolem nejvhodnější teploty pro jejich skladování ale panuje však řada dohadů. Proti rozšířenému přesvědčení, že citrusy by se pro zachování maximální chuti neměly skladovat v lednici jde například doporučení skladovat ovoce na tmavém místě při nízkých teplotách a předejít tak rozmnožení nežádoucích mikroorganismů.

Chladit ale nemrazit

Pokud se chystáte plody uchovávat po delší dobu. Vymezte pro ně prostor v lednici nebo opravdu chladné, ale ne příliš vlhké, místnosti, ve které se teplota pohybuje alespoň kolem 5 °C. Takto uložené plody vydrží i několik týdnů.

Neplatí zde, že čím nižší teplota tím lepší. Vložením citrusů do mrazničky sice zamezíte činnosti mikroorganismů, ale přijdete také o šťavnaté plody. Mráz mandarinky vysuší a připraví je o chuť i vůni.

To nejlepší pro chuťové buňky

Skladování při nízkých teplotách sice mandarinkám život prodlouží, ale pokud se chystáte plody záhy konzumovat, nedělejte si zbytečně škodu. Zakoupený plod obvykle bez problémů přečká i 10 dní v chladnějším koutě vaší domácnosti a svou chutí své bratry z lednice předčí.

Bohužel, na kondici plodů si vybírá svou daň už samotná cesta ze stromu na prodejní pult, a protože běžný zákazník může jen těžko hádat, jak dlouho od sklizně uplynulo, nemůže ani předvídat, jak dlouho si ovoce zachová kýžené vlastnosti. Nejlépe proto uděláte, když mandarinku zbavíte oranžového kabátku záhy poté, co ji přinesete domů. Čím dříve ji ochutnáte, tím dokonalejší pro vaše smysly bude.

Zdroje: doesitgobad.com

Reklama

Autor: Jana Macháčková, 30.10.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama