Reklama

Sójové maso: Klame názvem, překvapuje chutí. Jak správně sójové maso připravit?

Pro odlehčení jídelníčku vyzkoušejte pokrmy ze sójového masa. Pokud se jej naučíte správně připravovat, brzy vám zachutná. Stačí jednoduchá marináda a vykouzlíte zdravé pokrmy s vysokým obsahem bílkovin za pár drobných. Poradíme s přípravou sóji i těm, kteří se sójovým masem teprve začínají.

Reklama

Co je sójové maso

Vzali nám označení pomazánkové máslo, sójové maso zatím v našich slovnících zůstává. Ano, není maso jako sója, proto označení sójové maso zmizelo z etiket.

Vaření ze sójového masa je stále oblíbenější, zvláště u těch, kteří se drží zásad zdravého stravování. Je to rostlinná bílkovina, texturovaný protein z odtučněné sójové mouky. Původní produkt se objevil před 60 lety v USA, přibližně v 80. letech se začal více objevovat v českém jídelníčku. Sójové maso je bez cholesterolu, je vhodné pro odlehčení jídelníčku, jako zdravější alternativa červeného masa nebo při redukčních dietách. Výživovými hodnotami rozhodně nenahradí tradiční maso, pozor například na kompletní náhradu masa sójou při výživě dětí.

Výhody sójového masa

Sójové maso se dá koupit za pár drobných a při správné přípravě je opravdovou lahůdkou. Má vysoký obsah bílkovin (až 50 %) a minimum tuku. Potěší vás kalorická hodnota, obsah vlákniny a minerálních látek. Dá se skladovat při pokojové teplotě a vydrží řadu měsíců. Zatím se zdá, že má samé výhody. Nevýhodou je, že si musíte vyzkoušet způsob přípravy a typy ochucených i neochucených výrobků.

Sójové maso rychle přijímá chuť koření, marinád, omáček. Brzy přijdete na to, jaký způsob úpravy vám vyhovuje nejvíce. Pak už je jen krůček k různým experimentům ze sójového masa.

Vaření ze spojového masa

Sójové maso můžete zakoupit jako kostky, nudličky, plátky nebo granulát. Objevují se sójové párky, salámy, sekaná. Řada z nich je ochucena a připravena tak, aby vaření bylo co možná nejrychlejší.

Reklama

Sójové nudličky a sójové kostky se dají připravovat úplně stejně jako maso. Připravíte výpečky, guláše, nejrůznější dušené pokrmy. Výborné jsou jako kung pao, chilli sin carne nebo v různých marinádách.

Pro smažená jídla dejte do marinády lžíci kukuřičného škrobu.

Sójové plátky se dají připravit na pánvi, obalovat na řízky, chystat jako plněná kapsa nebo připravovat k omáčkám.

U sójového granulátu se nenechte odradit vzhledem, nahradí maso všude tam, kde byste sáhli po směsi mletých mas. Hodí se k těstovinám, do plněných paprik nebo k přípravě karbanátků.

Správná příprava sójového masa

První ochutnání sójového masa obvykle vede ke zklamání. To proto, že se necháváte zmást názvem a očekáváte jakousi plnohodnotnou náhražku masa. Ochutnávejte s otevřenou myslí jako zcela nový produkt. Specialitu, kterou jste dosud neměli.

Před přípravou sójového masa jej nejprve přelijte horkou vodou a nechejte chvíli nasáknout. Vodu vylijte. Připravte si vývar z kostky (nebo použijte domácí vývar), přidejte bobkový list a nové koření. Ochuťte sójovou omáčkou. Sójové maso asi 20 minut povařte. Následně vymačkejte vodu a dejte sójové maso na noc do oblíbené marinády. Po počátečních krocích připravujte podobně jako maso.

Marináda na sójové maso a jednoduchý recept

Před namočením do marinády sójové maso uvařte ve vývaru se sójovou omáčkou. Marinádu připravíte smícháním olivového oleje, sójové omáčky, česneku, cibule, kari pasty. Přidáte pár kapek citronové šťávy a kukuřičný škrob.

Marinované sójové maso restujte na pánvi, přidejte koriandr, chilli papričku, bambusové výhonky a barevné papriky. Podávejte s rýží.

Jak začít se sójovým masem

Pokud vás odrazuje nevýrazná chuť nebo odlišná struktura sóji, začněte zvolna. Přípravou nejrůznějších masových směsí. Část masa nahrazujte ochuceným a předvařeným sójovým masem. Určitě vám zachutná marinované sójové maso v kombinací s asijskými nebo mexickými recepty.

Zdroje: SentientMedia.org, SchoutenFood.com, Sunpring.com, MyGreenGrowers.com, PrepBowls.com, TopSriLankanRecipe.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 31.10.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama