Reklama

Děláte to celý život a možná špatně. Jak správně opéct špekáček?

Zvenčí dramaticky černý a zevnitř téměř syrový. Je zřejmé, že tady nastalo při přípravě špekáčku hned několik chyb. Jak upéct špekáček správně a jaké další dobroty jsou vhodné připravovat na ohni?

Reklama

Vybírejte kvalitní výrobky

První pravidlo dobrého špekáčku nepřekvapí a nedá se obejít. Dobrý špekáček připravíte jen z kvalitního masa. Ano, stále existuje riziko, že uvnitř je namleto něco, do čeho by lidská bytost s chutí nekousla, pokud by viděla surovinu předem, ale vybrat se dá. Etikety uvádějící podíl masa vás navedou, vybrat můžete také na různých farmářských trzích nebo od soukromých uzenářů. Na kvalitním špekáčku se nevyplatí šetřit, ostatně bude to váš oběd nebo večeře a servírujete jej i dětem.

Správný špekáček obsahuje 70 % masa, 20 % špeku a 10 % vody.

Nařezávání špekáčku

Naříznutí špekáčku přizpůsobíte tomu, jak budete špekáček opékat. Jsou tací, kteří připraví špekáčky na gril nebo na opékací mřížku na ohni, ale klacek je klacek.

Nařezávají se konce špekáčku do chobotnice, střed špekáčku na ježka a někdy se připravují i špekáčkové spirály.

Nejlepší je osvědčená klasika, naříznutí konců. Z každé strany asi do třetiny délky.

Reklama

Abyste dostali teplo i dovnitř špekáčku, je správné nařezání skutečně důležité. Po rozkrojení obou špiček udělejte pár jemných řezů na těle špekáčku. Nesmíte prokrojit moc hluboko, špekáček by při opékání mohl spadnout. Lépe odteče přebytečný tuk, pokud špekáček propíchnete na dvou místech špejlí.

Správné opékání

Špekáček se správně opéká v teple horkého vzduchu. Měl by být nad plameny asi 10 cm, ale ne v kouři. Oheň by se jej neměl téměř ani dotknout. Při opékání je třeba s klacíkem, takzvaným oščúrákem, v pravidelném intervalu otáčet, aby se buřtík opekl rovnoměrně. Před koncem opékání špekáček na krátký čas přibližte k plamenům z jedné i z druhé naříznuté špičky, konečky se zapečou a špekáček bude dokonale křupavý.

Na špekáček má jistě vliv i kvalita dřeva, ze kterého je táborák. Určitě nepalte dřevo ztrouchnivělé, barvené desky a během hoření a opékání nepalte odpadky. Kdo hodí do táboráku cigaretový nedopalek, ať si jej vytáhne.

Nejsprávnějším postupem je opékání nad doutnajícími uhlíky, ale to se vám podaří možná až při druhém chodu.

Špekáčky na grilu

Taborák je krásný a romantický, ale špekáčku se nemusíte vzdávat ani na grilu. Gril vám dává možnost experimentovat s nejrůznějšími marinádami, osvědčené je potírání špekáčku při pečení pivem. Na grilu si společně se špekáčky můžete připravit i zeleninu, získáte lehkou přílohu.

Dobroty na ohni

Letní táboráky lákají k přípravě nejen špekáčků, ale i řady dalších dobrot. Stačí doplnit ohniště o trojnožku a kotlík. Nabízí se příprava nejrůznějších gulášů, v kotlíku jsou výborné i luštěninové pokrmy.

Lahůdky můžete připravit i na rozžhavených uhlících. Stačí alobal a trpělivost. Výborné jsou špízy, pečené kuře a různé kousky marinovaných mas. Zachutná vám i směs syrových brambor, krájené klobásy, cibule a koření.

Na uhlících ale můžete připravit i sladké dezerty. Vyzkoušejte pečené broskve nebo jablka se skořicí a s trochou jogurtu.

Další tipy na letní vaření u táboráku

  • Žampiony s balzamikovým octem a kořením, pečené v alobalu.

  • Opékaný sýr parenica nebo opékaný eidam s nízkým obsahem tuku.

  • Jablka rozpečte a okrájejte ze slupky. Obalte v cukru a znovu opečte až cukr zkaramelizuje.

  • Toustový chleba můžete potřít máslem a posypat skořicovým cukrem. Opečený chutná skvěle.

  • Opéct můžete klasické rohlíky plněné šunkou a sýrem.

  • Zmrzlinový kornout můžete naplnit čokoládou, jablky a kousky oříšků. Následně jej zabalíte do alobalu a zapečete v popelu.

  • Klasikou jsou brambory pečené v popelu.

Zdroje: TheBlackPeppercom.com, MyRecipes.com, Primrose.co.uk, TwoBlondesWalking.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 9.8.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama