Nevěřte tomu, že spálené jde na krásu. Jak grilovat zdravě

Pokud grilujete správně, můžete se těšit na náramnou chuť a vůni šťavnatých pokrmů. Pozor však na to, že je tenká hranice mezi zdravým pokrmem z grilu a pokrmem nezdravým či dokonce karcinogenním. Jak grilovat zdravě? Co je třeba při grilování dodržet?

Reklama

Zdravé a nezdravé grilování

Propečené maso na hamburger, krkovice nebo kuřecí stehýnka. Cítíte jak se po vaší zahradě line omamná vůně, která brzy přiláká sousedy? Ano, grilování k létu patří a s elektrickými grily si jej můžete užívat i na nejmenším balkónu nebo dokonce v kuchyni.

Grilování mají v oblibě všechny generace a pokud je kuchyně doménou žen, ke grilu se s ochotou stavějí i muži. Zřejmě v nich příprava masa na živém ohni evokuje zakořeněný instinkt zajistit potravu pro rodinu nebo je jen baví venkovní kuchyně více. Ať tak či tak, ženy si během grilovacího víkendu mohou od vaření odpočinout.

Při grilování je třeba dodržet několik zásad, aby se z lahodného a zdravého pokrmu nestal pokrm ohrožující zdraví a namísto odpočinkového víkendu jste nestrávili týden v nemocnici.

Grilované pokrmy obsahující karcinogeny

Největším úskalím grilovaných pokrmů je tuk, který odkapává a znovu se spaluje. Rozkladem tuku vznikají polycyklické aromatické uhlovodíky a heterocyklické aminy. Jedovatý kouř se dostává do masa a pokrm se stává karcinogenním. Tomuto riziku je třeba se vyhnout. Marináda by měla být okapaná, gril řádně vyčištěný a maso okrájené od tučných kousků. Při grilování je třeba udržovat stálou teplotu, pokud grilujete na uhlí, nechte jej rozhořet a ke grilování využívejte jen uhlíky.

Pokud se rozhodnete připravovat steak, který vyžaduje dlouhé opékání raději jej rozpečte nejprve v troubě. Na grilu steak pouze dohotovte.

Reklama

Bezpečné grilování

Hoření odkapávajících šťáv a tuku je při grilování největším rizikem. Zároveň kazí chuť výsledného pokrmu. Předejít tomu můžete s použitím moderních grilů, které jsou vybaveny odkapávacími trychtýři a miskami pod grilovacím roštem. U starších grilů si můžete pomoci grilovacími tácy nebo podložkami. Dobře se griluje i na lávových kamenech. Vůbec nejzdravější variantou je příprava pokrmů zabalených do alobalu.

Nedostatečná tepelná úprava

Narůžovělé maso je krásně měkké, plné šťávy a chutné. Pozor však na to, že takovým způsobem nepřipravíte maso bezpečně. Ke zneškodnění mikroorganizmů a nejrůznějších nebezpečných parazitů je třeba dostatečná tepelná úprava. Pomáhá, pokud maso krájíte na tenké plátky.

Další tipy pro zdravé grilování

  • Pro grilování volte čerstvé maso (nepoužívejte rozmrazená masa).
  • Maso dlouze marinujte, je křehčí a vyžaduje kratší čas do úplného propečení.
  • Nepoužívejte kupované marinády.
  • Zeleninu připravujte na grilovacím podnose.
  • K otáčení masa používejte kleště, do masa nepíchejte.
  • Nepodlívejte ani nepotírejte maso během grilování.
  • Není třeba grilovat pokaždé maso, výborná je i grilovaná zelenina. Zeleninu grilujete bez rizika.
  • Na grilu můžete připravit i ovoce. Už jste měli grilovaný ananas nebo banán?
  • Grilujte menší kousky masa nebo špízy.
  • Pokud grilujete na uhlí, vždy používejte odkapávací misku.

Dietní grilování

Pokud chcete zdravé a zároveň dietní pokrmy, je třeba správně vybrat maso i marinádu. Volte kuřecí, krůtí nebo králičí maso. Výborné jsou i grilované ryby nebo mořské plody (ty se grilují s pomocí podložky).

Vyhněte se tučnému červenému masu a uzeninám. Marináda nesmí mít olejový základ, často stačí jen sůl a pepř, případně česnek. Namísto oleje lze použít víno, ocet, med, pivo, rybí omáčku, limetkovou šťávu nebo cibuli. Grilované drůbeží maso nebo ryby se dobře kombinují se zeleninovými saláty a není nutné pečivo nebo další příloha.

Zdroje: health.harvard.edu, foodal.com, webmd.com, mensjournal.com, bonappetit.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 23.8.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama