Druhy hovězích steaků a stupně propečení, dáte si medium nebo rare?

Chystáte se na letní grilování a přípravu steaků? Pak pozor na správný výběr masa. V případě, že chcete připravit propečený a šťavnatý steak jedinečné chuti, je důležité nejen vybrat správný kus hovězího, ale také ho umět dobře připravit.

Reklama

V tomto článku najdete přehled propečení hovězích steaků a také zjistíte, jak správně maso marinovat před tepelnou úpravou, ať už na grilu či pánvi.

Dáte si medium nebo rare?

Ještě než se dostaneme k samotnému hovězímu masu, pojďme si projít stupně propečení steaku. Každý ho má rád trochu jinak a je dobré znát správné názvy a vědět, jak takový steak správně připravit.

Jak se nazývají stupně propečení steaků?

  1. Raw tedy syrový steak, který u nás známe např. jako“ tatarák“. V jiné podobě se u nás syrový steak nepodává.
  2. Very rare (blue rare), aneb krvavý steak jemně propečený. Steak má po rozříznutí tmavě rudou barvu a opečený je pouze z vrchní části masa.
  3. Rare je propečený o trochu více, ale uvnitř stále krvavý. Po rozříznutí masa jsou okraje velmi jemně propečené a vnitřek má tmavě rudou barvu.
  4. Medium rare neboli středně propečený steak má hnědé propečené okraje, ale postupně do středu se mění do růžové až tmavě červené barvy.
  5. Medium oproti medium rare má propečené okraje a jeho barva po rozříznutí je světle hnědá a ve středu masa přechází do růžové. Krev už v této fázi propečení nenajdete.
  6. Medium well tedy dobře propečený steak, u kterého bychom stále ještě měli vidět ve středu masa růžovou barvu, ale ne tak výrazně jako u varianty medium.
  7. Well tedy úplně propečený steak. Po rozříznutí je uvnitř hnědý a propečený.

Vyberte si kvalitní maso na hovězí steak

Víte, jaký druh hovězího masa vybrat na kvalitní hovězí steak? Pokud si nejste jisti a chcete u grilu zazářit a neudělat chybu, přečtěte si článek „druhy hovězího masa a jak ho využít v kuchyni“.

Reklama

Jak naložit maso před grilováním?

zdroj: Shutterstock

Před samotným grilováním je potřeba maso na gril nejprve připravit a tzv. marinovat. Jak připravit marinádu? Zjistěte základní ingredience, které by v žádné marinádě neměly chybět a vyzkoušejte bylinky vhodné pro přípravu steaků.

1) Základ marinády

Nejprve je nutné si říct, že každá marináda by měla mít 3 základní ingredience, díky kterým bude maso měkké, křehké a nebude se připalovat. Jedná se o olej, sůl a třeba citron nebo vinný ocet. Důležité je, aby ta třetí ingredience byla kyselá.

  • Olej – ideálně olivový, podporuje chuť grilovaného jídla a díky němu se pak maso nelepí na gril.
  • Sůl nejen že dodá masu chuť, ale také díky soli bude steak pěkně měkoučký
  • Kyselá ingredience při marinování dodá masu křehkost

2) Délka marinování

Délka marinování masa na gril se liší dle typu masa. Kuřecí maso a ryby jsou křehké a rychle nasáknou chuť marinády. Stačí tedy, když maso před grilováním naložíte jen na pár hodin. Hovězí a vepřové maso doporučujeme z vlastní zkušenosti nechávat naložené delší dobu. Ideálně přes noc, aby se chutě propojili a výsledná chuť steaku byla dokonalá.

3) Bylinky a ingredience do marinády na steaky

Pěstujete si doma bylinky? Roste vám na zahrádce majoránka, česnek a šalvěj? Vyzkoušejte tyto bylinky přidat do marinády na steaky a nechte maso v lednici naložené přes noc. Před samotným grilováním nezapomeňte maso od marinády nechat odkapat, aby při grilování nestékala z masa na žhavé uhlí. Zároveň očistěte ze steaku vše, co by se mohlo připéct na gril.

Na připraveném mase na gril byt tak měla zůstat už jen vrstva oleje. Díky tomu se vám nebudou kousky bylinek připalovat a zamezíte tím tvoření karcinogenních látek.

V případě, že nemáte možnost přidat do marinády čerstvé bylinky, postačí i sušené bylinky a koření, které koupíte v každém obchodě s potravinami.

Grilujte zdravě a udržujte gril v čistotě

Aby grilování bylo zábavné a steaky chutnaly opravdu skvěle je nutné udržovat grill v čistotě. Samotné čištění grilu nikoho nebaví, ale rozhodně je potřeba. Grilování na špinavém grilu by byla chyba, která by vás mohla stát žaludeční potíže. Tipy pro správné grilování jsme pro vás připravili v článku „Jak na zdravé grilování“ .

Vyzkoušejte naše recepty na grilování a překvapte rodinu či přátelé novým chuťovým požitkem a skvělou večeří či obědem z grilu.

Reklama

Autor: Marie Füsselová, 3.8.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama