Tyto potraviny nikdy neohřívejte. Víte, které to jsou?

Už jsi doma? Ohřeji ti večeři. Kdy si tento výrok můžete dovolit a kdy hazardujete se zdravím celé rodiny? Představíme vám potraviny, které nejsou určené pro opětovné ohřívání.

Reklama

Uspěchané vaření na více dní

Času není nazbyt, ale teplou večeři nebo oběd není radno ošidit. Proto si vypomůžete a připravíte jídlo na více dní. Pozor však na to, že existují potraviny, které není možné ohřívat. Někdy riskujete jen nelibou chuť a rozbředlou konzistenci. Jindy se však vystavujete přímo riziku otravy.

Jak dlouho vydrží skladované jídlo

Jídlo, které máte na sporáku a rychle jej ochladíte, nebo nenecháte na plotně déle než dvě hodiny, můžete uložit do čisté nádoby s víčkem a skladovat v lednici. Maximální doba skladování v lednici je 3 dny a opětovně můžete pokrm ohřát už jen jednou.

Co se děje s ohřívaným jídlem

U ohřívaného jídla se snižují hodnoty vitamínů. Při následném ohřívání jídla přijdete až o 15 % vitamínů a minerálů. Největší ztrátu zaznamenáte u vitaminů rozpustných ve vodě (vitamíny C, B1 a B2). Obsah tuků, proteinů a sacharidů se ohříváním téměř nemění.

Jak správně jídla ohřívat

  • Polévky – jen do bodu varu.
  • Dušené pokrmy – jen do bodu varu.
  • Drůbež – min teplota pro ohřev je 85 °C.
  • Ostatní pokrmy – do 75 °C a 5 minut ohřívání.

Nejšetrnějším ohřevem je mikrovlnná trouba nebo ohřívání v páře. Doporučuje se i ohřívání v pečící troubě. Tu předehřejte na 120 °C, vložte pokrm a snižte teplotu na 100 °C. Jídlo by mělo být přikryté poklicí a nemělo by se ohřívat déle než 20 minut.

Reklama

Jídla, která nesmíte ohřívat

Existují potraviny, které není vhodné ohřívat bez ohledu na to, jaký způsob ohřevu zvolíte (pára, sporák, mikrovlnná trouba). Na která jídla si dát pozor a už je znovu neohřívat?

Dušená, restovaná nebo pařená zelenina

Chcete si k pokrmům dopřát porci zeleniny, ale připravovat stále čerstvou je časově náročné. Proto si orestujete velké množství a pak už jen přihříváte s hlavním jídlem. Bohužel vám taková zelenina nepřinese nic dobrého. Ohřívaná zelenina ubírá tělu důležité minerály.

Nebezpečný celer

Celer po opětovném zahřátí obsahuje karcinogenní látky. Konzumace ohřívaného celeru je přímo zdraví škodlivá. To platí i v případě, že je celer v zeleninové polévce, v masovém vývaru nebo v dušeném pokrmu.

Otrava z jedlých hub

Je to k nevíře, ale mnoho otrav způsobených houbami nevzniká ani tak výběrem špatného druhu houby jako nevhodnou úpravou. Houby v žádném případě neohřívejte. Mění se složení bílkovin a ohřívané houby způsobují zažívací potíže. I zde platí, že se doporučení vztahuje i na houbovou polévku, omáčku nebo nejrůznější masa dušená na houbách.

Zelená otrava

Nebezpečný pro opětovné ohřívání je špenát. Obsahuje hodně dusičnanů, ale ty se zahříváním mění na dusitany. Ohřívat nesmíte špenát jako přílohu ani špenátovou polévku. Stejné doporučení platí pro červenou řepu a pokrmy z červené řepy.

Toxická vejce

U žádného, dosud zmíněného doporučení, neplatí vztyčený prst tolik jako u vajec. Ohřívaná vejce (bez ohledu na jejich předchozí úpravu) se stávají toxickými.

Drůbeží maso bez chuti

U drůbežího maso dejte při ohřívání pozor a zkraťte dobu na minimum. Dlouhé ohřívání naruší chuť, ale změní i složení bílkovin (podobně jako u hub).

Brambory, rýže a těstoviny

U brambor se ohříváním zvyšuje množství toxických látek, tady byste je ale museli ohřívat mnohokrát. Jedno ohřívání není problém. Rýži neohřívejte nikdy, tu totiž ani nikdy neskladujte. Pokud ji nespotřebujete okamžitě, měla by putovat do odpadkového koše. Jediná možnost, jak bezpečně skladovat rýži je šokové zchlazení okamžitě po uvaření (proplach studenou vodou) a následné uložení do lednice. Kdo ale dokáže odhadnout, kolik rýže má právě v hrnci navíc? Těstoviny ohřívat můžete, zdravotní komplikace nehrozí, jen vám budou méně chutnat.

Pamatujte na to, že nejvíce si pochutnáte na jídle z čerstvých surovin. I Quentin Tarantino vám potvrdí, že není nic horšího než jídlo z mikrovlny (a vyjádřil se ještě o kapku ostřeji).

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 16.4.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama