Makové cukroví s citronovým krémem

Pokud hledáte netradiční vánoční cukroví, zkuste makové cukroví s citronovým krémem, které je osvěžující změnou. Mák báječně ladí s citrónem a cukroví má lehce kyselý nádech a není tolik sladké jako jiné tradiční druhy.

Reklama

Ingredience

Těsto

Krém

Množství na
  várka

Postup přípravy

1.
Nejprve si upečte těsto. V míse utřete změklé máslo a moučkový cukr. Po té přidejte vejce a důkladně míchejte nejlépe metlou, dokud se vám směs dokonale nespojí. Pomalu přimíchávejte mouku a nakonec přidejte mák.
2.
Vše dobře promíchejte a dejte důkladně vychladit do lednice. Troubu si předehřejte na 150 °C. Vychlazené těsto vyválejte na pocukrované pracovní desce, tak jak jste zvyklí u jiného vykrajovaného cukroví.
3.
Sílu těsta mějte jako u lineckého, ale dobře si podsypávejte cukrem, toto těsto je velmi máslové. Vykrajujte své oblíbené tvary. Pamatujte, že cukroví je slepované.
4.
Vykrojené tvary dávejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 10 minut.
5.
Nyní si udělejte krém. Do misky si nastrouhejte kůru z citrónů a dbejte, abyste nestrouhali i bílou část, ta by přivodila hořkost. Přidejte citronovou šťávu, máslo, cukr a žloutky.
6.
Misku si posaďte na přiměřeně velký hrnec s vodou a na mírném plamenu míchejte metlou. Krém začne postupně tuhnout. Pamatujte, že ještě po vychladnutí o něco ztuhne až bude mít konzistenci meruňkové marmelády.
7.
Upečené tvary promazávejte kréme a slepujte po dvou dohromady. Cukroví uchovávejte v chladu a suchu.
8.
Tip: Pokud se vám nechce dělat krém, mák skvěle ladí i s povidly. Proto si můžete ulehčit práci a cukroví promazat povidly naředěnými trochou tuzemského rumu nebo jiného alkoholu, který jste zvyklí přiddávat do povidel. Můžete přidat i špetku skořice.

Od: Jana Qara, 14.12.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
10 min vaření
1 hod 10 min celkem
Množství: 1 × várka
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × várka = 105 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × várka
Energetická hodnota
2,947.40 kcal
Protein
48.90 g
Sacharidy
z toho cukr
259.81 g
138.41 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
185.26 g
86.96 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama