Vánoční pistáciové rohlíčky

Mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví patří bezesporu ořechové rohlíčky. Nejčastěji se dělají z lískových nebo vlašských ořechů. Zkuste letos rohlíčky z pistácií. Jsou křehoučké, mají jemně slanou chuť pistácií, jsou jiné a určitě jimi okouzlíte kdejakého strávníka. Uvidíte, že zmizí jako první.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve si namelte najemno pistácie. Pokud nemáte mixér, klidně je nastrouhejte, 200 gramů není tolik. Pak utřete změklé máslo a 70 g cukru moučka.
2.
Do směsi přidejte vaječné žloutky a důkladně promíchejte. Přidejte jemně umleté nebo nastrouhané pistácie a vypracujte hladké těsto. Můžete použít robota, ale toto těsto se dělá nejlépe rukou na válu nebo pracovní ploše.
3.
Těsto nechte několik hodin odležet v lednici, suroviny se pěkně propojí. Pak tvarujte rohlíčky. Doporučuji o trochu větší, než jste zvyklí. Hned po upečení jsou velmi křehké a lámaly by se vám u obalování.
4.
Rohlíčky dávejte na pečícím papírem vyložený plech. Rohlíčky trochu při pečení nabydou, mějte mezi nimi trochu rozestupy. Pečte je v troubě předehřáté na 200°C. Po cca 8 minutách by měly být hotové.
5.
Ještě horké rohlíčky obalujte v moučkovém cukru, tak jak jste zvyklí u ostatních ořechových rohlíčků.
6.
Pokud máte rádi vanilku, můžete obalovat ve vanilkovém moučkovém cukru. Ten vyrobíte tak, že do dózy s moučkovým cukrem vložíte 3 rozříznuté vanilkové lusky a necháte pár dní odležet a provonět.
7.
Naopak, pokud nemáte rádi cukroví obalené v cukru, můžete rohlíčky po vychladnutí namáčet do rozpuštěné hořké čokoláda. Stačí jen do půlky každého rohlíčku. Vylepšit je pak můžete ještě posypkou z rozemletých pistácií.
8.
Tip: Pokud patříte mezi milovníky slaného karamelu, čokolády se solí a podobných delikates, udělejte rohlíčky ze solených pistácií. Sůl dodá rohlíčkům na pikantnosti.

Od: Jana Qara, 14.12.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 1 hod příprava
8 min vaření
4 hod celkem
Množství: 50 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 4 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
73.86 kcal
Protein
1.36 g
Sacharidy
z toho cukr
5.06 g
1.69 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
5.34 g
2.35 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama