Mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví patří bezesporu ořechové rohlíčky. Nejčastěji se dělají z lískových nebo vlašských ořechů. Zkuste letos rohlíčky z pistácií. Jsou křehoučké, mají jemně slanou chuť pistácií, jsou jiné a určitě jimi okouzlíte kdejakého strávníka. Uvidíte, že zmizí jako první.
Ingredience (50 x porce)
Postup přípravy
Nejprve si namelte najemno pistácie. Pokud nemáte mixér, klidně je nastrouhejte, 200 gramů není tolik. Pak utřete změklé máslo a 70 g cukru moučka.
Do směsi přidejte vaječné žloutky a důkladně promíchejte. Přidejte jemně umleté nebo nastrouhané pistácie a vypracujte hladké těsto. Můžete použít robota, ale toto těsto se dělá nejlépe rukou na válu nebo pracovní ploše.
Těsto nechte několik hodin odležet v lednici, suroviny se pěkně propojí. Pak tvarujte rohlíčky. Doporučuji o trochu větší, než jste zvyklí. Hned po upečení jsou velmi křehké a lámaly by se vám u obalování.
Rohlíčky dávejte na pečícím papírem vyložený plech. Rohlíčky trochu při pečení nabydou, mějte mezi nimi trochu rozestupy. Pečte je v troubě předehřáté na 200°C. Po cca 8 minutách by měly být hotové.
Ještě horké rohlíčky obalujte v moučkovém cukru, tak jak jste zvyklí u ostatních ořechových rohlíčků.
Pokud máte rádi vanilku, můžete obalovat ve vanilkovém moučkovém cukru. Ten vyrobíte tak, že do dózy s moučkovým cukrem vložíte 3 rozříznuté vanilkové lusky a necháte pár dní odležet a provonět.
Naopak, pokud nemáte rádi cukroví obalené v cukru, můžete rohlíčky po vychladnutí namáčet do rozpuštěné hořké čokoláda. Stačí jen do půlky každého rohlíčku. Vylepšit je pak můžete ještě posypkou z rozemletých pistácií.
Tip: Pokud patříte mezi milovníky slaného karamelu, čokolády se solí a podobných delikates, udělejte rohlíčky ze solených pistácií. Sůl dodá rohlíčkům na pikantnosti.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 73.86 kcal |
Protein: 1.36 g |
Sacharidy: 5.06 g |
z toho cukr: 1.69 g |
Tuk: 5.34 g |
z toho nas. MK: 2.35 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3692-vanocni-pistaciove-rohlicky