Ciabatta

Ciabatta znamená v italštině bačkora. Je to klasické italské pečivo, které si dokážete upéci doma a užít si tak kdykoliv křupavou krustu a lahodnou nasládlou střídku. Pečivo je bez přidání jakéhokoliv tuku. Příprava je snadná, jen je potřeba plánovat tak, aby první fáze přípravy připadla na noc.

Reklama

Ingredience

Preferment

Dále potřebujete

Na dokončení

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Preferment si připravte v předvečer pečení. Smíchejte 150 ml vody, 150 g hladké mouky a 1 g čerstvého droždí. Nechte preferment přikrytý v teple v kuchyni 12 hodin pracovat.
2.
Další den k prefermentu přidejte 150 ml vody a 350 g hladké mouky. Dobře promíchejte a nechte přikryté stát dalších 30 – 45 minut.
3.
Nyní si ve zbylých 30 ml vody rozmíchejte 2 g čerstvého droždí a nechte v robotu hnětat cca 7 minut na pomalý stupeň. Nakonec přidejte sůl a dobře zapracujte do těsta. Hotové těsto přikryjte a nechte kynout dalších 70 – 90 minut.
4.
Nakynuté těsto vyškrábněte za pomocí stěrky na pomoučenou pracovní plochu a po délce ho třikrát přeložte, asi tak, jako když rolujete štrůdl. Vznikne vám úhledný balíček. Těsto posypte moukou, lehce roztlačte do obdélníku a pekařskou kartou nebo nožem nakrájejte na 4 obdélníky.
5.
Jednotlivé díly těsta položte řeznou plochou na moukou posypanou pracovní plochu. Moukou poprašte jemně i těsto a přikryté pod utěrkou nebo folií nechte kynout 40 – 60 minut. Poté připravené ciabatty přeložte na plech vyložený pečícím papírem.
6.
Ciabatty trochu natáhněte do délky, nechte krátce dokynout a pak pečte v troubě rozpálené na 250 °C. Do spodní části trouby umístěte starý pekáč, do kterého nakonec těsně před pečením vylijete vodu. Pro pečení je ideální použití pečícího kamene, pokud ho nemáte, postačí rozpálený plech. Připravené ciabatty za pomoci pečícího papíru, kterým jsou podložené, sešoupněte na rozpálený plech nebo kámen. Nyní vylijte vodu do připraveného pekáče a zavřete troubu.
7.
10 minut pečte na 250 °C, pak snižte teplotu na 200 °C a dopékejte dalších 15 minut. Nechte vychladnout na mřížce.

Od: Jana Qara, 1.7.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
25 min vaření
15 hod celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 2 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
455.79 kcal
Protein
13.02 g
Sacharidy
z toho cukr
92.01 g
0.34 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
1.25 g
0.20 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama