Jednoduchá focaccia

V Itálii se v každém regionu setkáte s pečivem nesoucím název Focaccia. Jedná se o hydratované těsto, ze kterého se pečou nadýchané placaté chleby, které je možné ochutit rozmarýnem, olivami nebo cherry rajčátky. Nemusíte je zdobit ničím a získáte neutrální pečivo, které můžete naplnit jako housku šunkou a sýrem nebo přikusovat k polévce či s ním vytírat omáčku z talíře.

Na upečení focaccie není třeba žádných zvláštních pekařských dovedností. Není se třeba bát neúspěchu. Na tomto snadném receptu se nedá nic zkazit. Níže najdete recept na Foccaciu s přidáním vařených brambor do těsta. Tímto stylem se připravuje focaccia v regionu Apulie, tedy v jihovýchodní části Itálie od pomyslné ostruhy po podpatek boty Apeninského poloostrova, který všichni na mapě neomylně poznají.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Oloupané a nakrájené brambory vařte do měkka v osolené vodě. Po uvaření je rozmačkejte.
2.
Z droždí, cukru a v troše teplé vody z brambor založte kvásek. Poté co vzejde, promíchejte s prosátou moukou, čtyřmi lžícemi olivového oleje.
3.
Přidejte lžičku soli, rozmačkané brambory a vypracujte těsto. Mělo by být řidší, pro jeho lepší hydrataci můžete naředit vodou z brambor. Po uhnětení nechte těsto alespoň hodinu a půl v teple kynout.
4.
Až těsto zdvojnásobí svůj objem znovu ho propracujte a na plech vyložený pečícím papírem vyválejte nebo jako těsto na pizzu vytáhněte do placky. Aby se vám těsto nelepilo na ruce potřete si je olivovým olejem nebo namočte vodou. Do těsta udělejte prstem dírky, poklaďte na něj na poloviny rozkrojená rajčata nebo posypte bylinami, hrubou solí a pokapejte hojně olivovým olejem.
5.
Troubu předehřejte na 220 °C a pečte asi 25 minut. Výsledná focaccia bude navrchu křupavá a uvnitř vláčná.

Od: Jana Qara, 2.10.2021

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 1 hod 35 min příprava
25 min vaření
2 hod celkem
Množství: 5 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 3 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
437.05 kcal
Protein
12.65 g
Sacharidy
z toho cukr
87.57 g
1.81 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
1.16 g
0.19 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama