Kuřecí játra se slaninou a žampiony

Kuřecí játra jsou neuvěřitelně bohatá na živiny. Jsou zdravou formou živočišných bílkovin a železa. Jejich chuť je výrazná, a pokud by vám vadila, lze před úpravou játra namočit na cca 3 hodiny do mléka (játra musí být celá ponořená, po namáčení je pořádně sceďte). Při správném vaření jsou játra křehká a šťavnatá. Játra je dobré očistit od žilek a blan. Dále je důležité si pamatovat, že játra se nesmí solit syrová, jinak budou tuhá. Proto je vždy první restujte a až pak osolte.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Na pánvi rozehřejte olej a přidejte na proužky nakrájenou slaninu. Restujte cca 5 minut. Poté přidejte cibuli nakrájenou na proužky nebo kolečka a restujte asi 10 minut, dokud nebude měkká a zlatá.
2.
Pak přidejte do pánve na plátky nakrájené žampiony a restujte další cca 4 minuty. Až bude směs hotová, přendejte ji do mísy a na pánvi nechte jen šťávu ze směsi.
3.
Na pánev se šťávou přidejte očištěná játra a na středním až vyšším plamenu restujte dozlatova z každé strany. Drůbeží játra jsou rychle hotová a měkká, není potřeba restovat dlouho, aby nebyla vysušená.
4.
Hotová játra vyjměte z pánve, můžete je rovnou přidat ke směsi cibule, slaniny a žampionů. Nyní na pánev do výpeku přidejte máslo, hladkou a sójovou omáčku. Na mírném plamenu míchejte, dokud se vše nespojí a mouka nebude mít světle hnědou barvu.
5.
Nakonec do pánve vlijte kuřecí vývar a na středním plamenu zredukujte tekutinu na polovinu. Pokud chcete mít omáčky více, nemusíte tolik redukovat. Osolte, opepřete a přidejte směs jater. Směs prohřejte a případně dochuťte. Podávejte s pečivem, rýží nebo těstovinami.
6.
Tip: nakrájejte na plátky několik stroužků česneku a orestujte je dozlatova na oleji. Česnekem pak pokrm posypte, výborně se k játrům hodí.

Od: Jana Qara, 23.5.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 5 min příprava
30 min vaření
35 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 25 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
464.12 kcal
Protein
31.08 g
Sacharidy
z toho cukr
8.43 g
2.80 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
32.87 g
12.77 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama