Kuřecí játra se slaninou a žampiony

Kuřecí játra jsou neuvěřitelně bohatá na živiny. Jsou zdravou formou živočišných bílkovin a železa. Jejich chuť je výrazná, a pokud by vám vadila, lze před úpravou játra namočit na cca 3 hodiny do mléka (játra musí být celá ponořená, po namáčení je pořádně sceďte). Při správném vaření jsou játra křehká a šťavnatá. Játra je dobré očistit od žilek a blan. Dále je důležité si pamatovat, že játra se nesmí solit syrová, jinak budou tuhá. Proto je vždy první restujte a až pak osolte.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte na proužky nakrájenou slaninu. Restujte cca 5 minut. Poté přidejte cibuli nakrájenou na proužky nebo kolečka a restujte asi 10 minut, dokud nebude měkká a zlatá.
  2. Pak přidejte do pánve na plátky nakrájené žampiony a restujte další cca 4 minuty. Až bude směs hotová, přendejte ji do mísy a na pánvi nechte jen šťávu ze směsi.
  3. Na pánev se šťávou přidejte očištěná játra a na středním až vyšším plamenu restujte dozlatova z každé strany. Drůbeží játra jsou rychle hotová a měkká, není potřeba restovat dlouho, aby nebyla vysušená.
  4. Hotová játra vyjměte z pánve, můžete je rovnou přidat ke směsi cibule, slaniny a žampionů. Nyní na pánev do výpeku přidejte máslo, hladkou a sójovou omáčku. Na mírném plamenu míchejte, dokud se vše nespojí a mouka nebude mít světle hnědou barvu.
  5. Nakonec do pánve vlijte kuřecí vývar a na středním plamenu zredukujte tekutinu na polovinu. Pokud chcete mít omáčky více, nemusíte tolik redukovat. Osolte, opepřete a přidejte směs jater. Směs prohřejte a případně dochuťte. Podávejte s pečivem, rýží nebo těstovinami.
  6. Tip: nakrájejte na plátky několik stroužků česneku a orestujte je dozlatova na oleji. Česnekem pak pokrm posypte, výborně se k játrům hodí.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 464.12 kcal | Protein: 31.08 g | Sacharidy: 8.43 g | z toho cukr: 2.80 g | Tuk: 32.87 g | z toho nas. MK: 12.77 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3491-kureci-jatra-se-slaninou-a-zampiony