Jahodové donuty

Jahodové donuty jsou pečivo, kterým potěšíte zejména děti. Oproti koblihám mají velkou výhodu, kromě toho, že je není potřeba ničím plnit, snadněji se pečou. Kobliha je kus těsta, který je nutno propéci skrz na skrz. Donut má uprostřed díru, díky které je rychleji a spolehlivěji propečené. Kratší doba smažení znamená i menší přepálení oleje a rychlejší práci. Jahodovou příchuť lze samozřejmě zaměnit za jiné ovoce nebo skořicový cukr.

Reklama

Ingredience

Na obalení

Množství na
  ks

Postup přípravy

1.
Nejprve si v míse zadělejte na těsto. Smíchejte přesátou mouku, cukr a špetku soli. Pak přidejte teplé mléko, rozdrobené droždí a žloutky. Důkladně promíchejte a v robotu nebo ručně uhněťte v hladké stále trochu lepivé těsto.
2.
Nakonec přidejte i rozpuštěné máslo. Tím, že ho přidáte až po uhnětení těsta, zamezíte obalení lepkových vláken tukem a lepek může lépe pracovat. Těsto nechte v teple půl hodiny odpočívat.
3.
Na pomoučeném vále vyválejte z těsta placku, která bude vysoká tak 2 cm a pomocí vykrajovátek dělejte kroužky nejlépe o průměru 8 cm a střed o průměru 3,5 cm. Použít můžete i skleničku a víčko od PET lahve. Dejte kroužky ještě na půl hodiny kynout do tepla.
4.
Tip: Nastříhejte si z pečícího papíru čtverce 10 x 10 cm a jednotlivá kolečka dejte kynout na ně. Pak donuty dávejte do tuku péci i s papírem, za chvilku se odlepí a vy neobratným odlepováním od desky nenarušíte nakynuté těsto, vydrží krásně nadýchané a nesrazíte ho.
5.
Než donuty vykynou, připravte si jahodový cukr na obalení. V mixéru umixujte mrazem sušené jahody nebo jiné ovoce společně s cukrem do hladkého prášku. Nasypte do misky.
6.
Donuty smažte z obou stran dozlatova. Po osušení papírovou utěrkou obalujte v ovocném cukru a dejte vychladnout na mřížku.

Od: Jana Qara, 13.4.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
15 min vaření
1 hod celkem
Množství: 20 × ks
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × ks = 10 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × ks
Energetická hodnota
165.35 kcal
Protein
3.58 g
Sacharidy
z toho cukr
23.64 g
4.65 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
5.86 g
3.03 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama