Klíčové slovo „mouka“

Zelená, modrá, červená. Umíte používat správný typ mouky podle hrubosti zrna?

Pšeničná mouka je v mnoha domácnostech stále základní ingrediencí při vaření a pečení. Rozdělení na hladkou, polohrubou a hrubou jistě znáte, ale umíte používat hrubost mouky správně? Víte, kdy sáhnout po hladké, polohrubé a hrubé mouce nebo co znamená číslo za písmenem T na obalu mouky?

Pohanková, hrachová, sójová. Bezlepková mouka není jenom jedna

Mouka patří mezi základní suroviny pro přípravu pečiva a celé škály dalších pokrmů. Nedílnou součástí většiny tradičních českých jídel je pšeničná mouka, která je ale kvůli obsahu lepku zapovězena pro celiaky. Naštěstí existuje i přirozeně bezlepková mouka. Ta má často zajímavé chuťové vlastnosti, a proto stojí za vyzkoušení i tehdy, pokud není třeba se lepku vyhýbat.

5.5.2022

Hladká, polohrubá, hrubá. A dál? Druhů mouky jsou desítky

Českou kuchyni si bez mouky asi představíme jen těžko. Je jí však vytýkán vysoký obsah lepku a nízký obsah vlákniny. Cestou je nahrazení pšeničné mouky jiným typem. Jaké druhy mouky máme na výběr?