Hladká, polohrubá, hrubá. A dál? Druhů mouky jsou desítky

Českou kuchyni si bez mouky asi představíme jen těžko. Je jí však vytýkán vysoký obsah lepku a nízký obsah vlákniny. Cestou je nahrazení pšeničné mouky jiným typem. Jaké druhy mouky máme na výběr?

Reklama

Stálice české kuchyně, pšeničná mouka

Tradiční české pokrmy jsou z velké části připravovány s použitím pšeničné mouky. Najdeme ji v pečivu, polévkách, omáčkách, dezertech i chutném trojobalu.

Pšeničná mouka se získává rozemletím pšenice na různou hrubost. Rozemletá směs se dále třídí a čistí. Pšeničná mouka obsahuje škrob, lepek i bílkoviny.

U mouky je důležitým údajem obsah popeloviny. Vyšší obsah mají mouky tmavé, vysokovymleté, kde zůstává podíl otrubnatých částic. Tmavé mouky mají jinou chuť, jsou hůře stravitelné a méně trvanlivé. Výživovým obsahem jsou však vhodnější než mouky bílé.

Celozrnná mouka

Pšeničná mouka může být i v podobě celozrnné mouky. Ta se získává semletím celého zrna, včetně obalu. Mouka je tmavší a má mírně nahořklou chuť.

Celozrnnou mouku můžete získat z jakéhokoliv typu obiloviny, důležitá je technologie výroby. Pozor však na skladování celozrnné mouky, má kratší trvanlivost.

Reklama

V celozrnné mouce najdete vysoký obsah vlákniny, proto má nižší glykemický index. Zasytí nás na delší dobu a v těle nedochází k prudkému kolísání glykemie (hladiny cukru).

Špaldová mouka

Z nešlechtěného druhu pšenice vzniká špalda. Špaldová mouka se vyrábí jako celozrnná, semletím zrna i obalu. Špaldová mouka je lehce stravitelná, stále však obsahuje lepek.

Žitná mouka

Nízký obsah lepku má mouka žitná. Má i vysoký obsah vlákniny. V kuchyni ji můžete použít k zahušťování, hůře se hodí pro pečení, protože špatně kyne. Cestou je smíchání žitné mouky s jiným typem mouky. Pak je možné její použití nejen pro pečení chleba, ale i pro dezerty.

Ovesná mouka

O blahodárnosti ovesných vloček na náš organizmus už byly napsány přímo romány. Proto není překvapením, že semletím vzniká výtečná ovesná mouka. Má nízký glykemický index a vysoký obsah vlákniny. Snižuje cholesterol i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Je vhodná do dezertů, polévek i omáček.

Mouka z ječmene

Ječmen se našem území pěstuje už po staletí. Používá se k výrobě nejen mouky, ale třeba i piva. Ječná mouka má nízký obsah lepku, proto se nehodí pro kynutá těsta a moučníky. Má ale vysoký obsah beta glukanu. Ten pomáhá odvádět z těla žluč.

Kokosová mouka

Nasládlá chuť kokosové mouky ji přímo předurčuje k výrobě dezertů. Zároveň je to mouka bez lepku s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin.

Čiroková mouka

Čiroková mouka je oblíbená pro svou neutrální chuť. Je zcela bez lepku a obsahuje hořčík, železo, selen i vitamíny řady B.

Cizrnová mouka

Cizrnová mouka voní a chutná po oříšcích, proto se hodí do buchet, koláčů i palačinek. Ceněná je pro vysoký obsah bílkovin.

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka je k dostání v několika hrubostech. Kukuřičnou moukou můžete dobře nahradit mouku pšeničnou, hodí se do dezertů, polévek i omáček.

Pohanková mouka

Pohanku si oblíbíte pro vysoký obsah rutinu. Ten pomáhá mimo jiné i v boji proti celulitidě. Pohanka má specifickou chuť, je třeba ji nejprve vyzkoušet a zpočátku třeba i míchat s jiným typem mouky. Je to bezlepková mouka s vysokým obsahem vitamínu C.

Rýžová mouka

Rýžová mouka má jemnou a neutrální chuť. Oceníte ji při zahušťování omáček a polévek.

Další typy mouky

Ve výčtu chybí ještě mnoho druhů mouky. Existuje například i jáhlová, dýňová, sezamová, maková, mandlová nebo z hroznových jader. Zapomenout nesmíme ani na amarant.

Zdravé stravování a náhrada pšeničné mouky nebude určitě nudná. Čeká vás zkoušení nejrůznějších chutí a variací.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 25.6.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama