Jak na zdravé zahušťování

Není třeba vyhýbat se omáčkám a polévkám proto, abyste se vyhnuli zahušťování moukou. Stačí jen sáhnout po nejrůznějších alternativách nebo použít základní potraviny a pár triků. I bez jíšky chutná česká kuchyně skvěle.

Reklama

Tradiční zahušťování pokrmů

Většina omáček i polévek začíná při přípravě tak, že na sádle zpěníte hladkou mouku. Jiným způsobem zahuštění je rozmíchat mouku v trošce mléka, smetany nebo dokonce ve vodě. Nic ze zmíněného není nutné. Husté polévky i omáčky si můžete užít bez špetky bílé mouky.

Zahušťování zeleninou

Rozmixovaná zelenina je nejlepším způsobem, jak zahustit omáčky i polévky. Zeleninu orestujete na másle nebo uvaříte v trošce vývaru. Následně rozmixujete na pyré. To postupně přidáváte do polévky nebo omáčky. Podle připravovaného jídla je možné měnit směs na zahuštění, aby se výrazně nezměnila chuť výsledného pokrmu. Nejvíce chuťově neutrální je cuketa, ale použít můžete i petržel, celer, hokaido dýni nebo patison. Jemnější chuti zeleniny při vaření dosáhnete přidání lžíce jablečného octa.

Zahušťování pečenou cibulí

Do tmavých omáček, gulášů nebo k zahuštění masových šťáv se hodí pečená a zkaramelizovaná cibule. Vždy používejte velké množství cibule, nakrájejte ji nahrubo a dejte péct na sádlo do uzavřeného pekáče. Až cibule zhnědne, stačí ji rozmixovat a použít k zahuštění.

Zahušťování žloutky

Přidáním žloutků získáte nejen požadovanou hustotu, ale dodáte pokrmu další bílkoviny. Žloutky rozmíchejte v troše smetany a postupně přidejte do hotového pokrmu. Během míchání už omáčku nebo polévku nevařte, žloutky by se mohly srazit.

Hrachová mouka, hraška

V posledních letech si získává velkou oblibu. Je to směs rozemletého žlutého hrachu, obilovin, soli a jemného koření. Na zahušťování polévek je vynikající. Problém je při zahušťování omáček. Omáčka mírně změní chuť. Je třeba nejprve vyzkoušet, do jakých pokrmů se vám hrachová mouka bude chuťově hodit.

Reklama

Pohankové vločky

Pohankové vločky nebo i pohanka jsou dobrým zahušťovadlem do polévek. Specifická chuť pohanky je ve vločkách méně patrná a můžete je použít i k zahuštění gulášů nebo omáček k masu.

Brambor k zahuštění

Do polévek stačí přidat více brambor, poté část obsahu polévky odebrat stranou a zbytek rozmixovat tyčovým mixérem. Polévka získá krémovou konzistenci. Nastrouhanou bramboru můžete použít i k zahuštění dušeného zelí nebo mrkve.

Chia semínka

Na chia semínka se nesmí spěchat a pak vám při zahušťování odvedou výbornou službu. Stačí přidat do polévky nebo do šťávy k masu a dát jim čas na rozvaření a nabobtnání. Podobným způsobem můžete použít i přírodní vlákninu (psyllium).

Luštěninové pokrmy

U luštěninových pokrmů zahušťování není vůbec nutné, ačkoliv v receptech jíšku najdete. Na začátku vaření stačí použít jen větší množství luštěnin. Část obsahu dáte stranou a zbytek pečlivě rozmixujete. Luštěniny se zahustí luštěninami. Je však třeba při vaření použít méně vody nebo přebytečnou vodu po změknutí luštěnin odlít.

Mléko, smetana, sýr

Některé omáčky můžete zahustit přidáním mléka, smetany nebo strouhaného sýru. Počítejte však se změněnou chutí omáčky. Smetanu a mléko je třeba chvíli zredukovat, aby pokrm zahustily. U strouhaného sýru můžete dokonce použít i nivu, pozor ale na výraznou chuť. Hodí se k omáčkám s těstovinami.

Xantanová guma

Za poměrně vysokou cenu je možné nakoupit čistě přírodní produkt, xantanovou gumu. Je to sypké zahušťovadlo, co netvoří hrudky. Chuťově je neutrální a zahušťuje studené i teplé pokrmy.

Celozrnná mouka a ovesné vločky

Pokud máte i teď pocit, že to bez mouky opravdu nejde, sáhněte alespoň po mouce celozrnné nebo po rozemletých ovesných vločkách.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 25.5.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama