Ryby patří do našich jídelníčků

Věděli jste, že při pravidelné konzumaci ryb snížíte riziko kardiovaskulárních onemocnění? A že jsou to právě kardiovaskulární onemocní, které statistiky uvádějí jako nejčastější příčinu úmrtí u nás? S rybou v jídelníčku prospíváte organizmu a možná přidáváte další léta života.

Reklama

V rybách naleznete vysoký obsah bílkovin

Zdrojem bílkovin je samozřejmě každý druh masa, ale žádný není tak lehce stravitelný, jako právě rybí maso. Porci rybího masa dokáže náš organismus strávit do 3 hodin. Rybí maso se tak řadí mezi potraviny, které patří i do jídelníčku při redukční dietě. Lehká stravitelnost přímo nabádá, abychom si ryby dopřáli jako večeři. Z ryb má největší obsah bílkovin losos, tuňák, žralok, tilapie, candát, lín, úhoř a štika. Oblíbená aljašská treska mírně zaostává, ale stále je na tom lépe než sumec.

Pusťte tučné ryby na stůl

V tučném rybím mase najdete mnoho omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty naše tělo nezbytně potřebuje a jediný způsob, jak je získat je ze stravy.

Nízký příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin stojí za únavou, bolestí kloubů i problémy s pletí. Rybí maso pomáhá udržovat nízkou hladinu cholesterolu, snižuje riziko infarktu a můžete jim přičíst i dobrou náladu.

Největší podíl tuku mají mořské ryby, ale rozhodně se nevyhýbejte ani rybám sladkovodním.

Jako tučná ryba je obvykle uváděn losos a makrela, ale vyšší obsah tuků má úhoř. Tučnou rybou je i sleď. Kapr a sumec obsahují tuku asi o polovinu méně než losos či makrela.

Reklama

Vitamíny a minerály v rybím mase

Rybí maso obsahuje vitamíny A a D, což jsou vitamíny rozpustné v tucích. Mají i vysoký obsah zinku, selenu, fosforu, draslíku, jódu a vápníku. Vápníku byste nalezli nejvíce v sardinkách.

Rizika při konzumaci ryb

U ryb z volné přírody existuje riziko, že obsahují těžké kovy. Největším problémem jsou ryby žijící v ústích asijských řek. Obsah škodlivin je však velmi nízký a přínosy konzumace rybího masa rozhodně převažují nad riziky.

Některé druhy ryb mohou obsahovat i alergeny. Ty se vyskytují častěji v mořských plodech v korýších a mušlích. Pozor však na rybu fugu nebo murénu.

Snadnou cestou, jak se zmíněnému riziku vyhnout je střídat jednotlivé druhy ryb a zařazovat do jídelníčku i lokální čerstvé ryby.

Oblíbené úpravy ryb

Zkuste se oprostit od trojobalu a vyzkoušejte ryby grilované nebo upravené v páře. Skvělé jsou i ryby dušené. Výraznější chuť získají ryby s použitím citrónu, česneku, rozmarýnu, bazalky nebo i petržele. Použít můžete i koupené bylinkové máslo. Společně s rybou lze dusit či grilovat i zeleninu a tu poté použít namísto přílohy.

Jak si vybírat ryby

zdroj: Shutterstock

Asi není překvapením, že ryby bychom měli kupovat čerstvé. Bohužel to u některých druhů téměř není možné. Velmi matoucí je i to, že v supermarketech nalezneme ledové pulty, většina ryb na nich je ale rozmrazena.

Při nákupu ryby sledujte obsah přidané vody, kódové označení má E452. U zmrazených ryb sáhněte po obalech označených sea frozen, zmrazeno na moři. Nutričně se obsah sea frozen ryb blíží rybám čerstvým.

U sladkovodních ryb si prohlédněte kůži a oči. Kůže musí být napnutá a lesklá. Ryba by měla mít lesklé oči a průhlednou rohovku. Žábry by měly být světle červené a bez zápachu.

Jak často konzumovat ryby

Že rybu pustíte na stůl jen o Štědrém večeru a zbytek roku zvládnete s filetou v trojobalu? Jste přesvědčeni, že řízek je řízek a v chuti je nenahraditelný? Možná je jen problém ve správné úpravě. Zkuste ryby upravovat grilování s bylinkovým máslem nebo si je připravit v páře. Vynikající jsou i jako polévka nebo k salátům.

Doporučení výživových specialistů jsou neúprosná. 400 g ryb během jediného týdne na osobu. To může představovat dvě hlavní jídla a dvě svačiny s porcí tuňáka.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 15.6.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama