Ryby patří do našich jídelníčků

foto: Shutterstock

Věděli jste, že při pravidelné konzumaci ryb snížíte riziko kardiovaskulárních onemocnění? A že jsou to právě kardiovaskulární onemocní, které statistiky uvádějí jako nejčastější příčinu úmrtí u nás? S rybou v jídelníčku prospíváte organizmu a možná přidáváte další léta života.

Reklama

V rybách naleznete vysoký obsah bílkovin

Zdrojem bílkovin je samozřejmě každý druh masa, ale žádný není tak lehce stravitelný, jako právě rybí maso. Porci rybího masa dokáže náš organismus strávit do 3 hodin. Rybí maso se tak řadí mezi potraviny, které patří i do jídelníčku při redukční dietě. Lehká stravitelnost přímo nabádá, abychom si ryby dopřáli jako večeři. Z ryb má největší obsah bílkovin losos, tuňák, žralok, tilapie, candát, lín, úhoř a štika. Oblíbená aljašská treska mírně zaostává, ale stále je na tom lépe než sumec.

Pusťte tučné ryby na stůl

V tučném rybím mase najdete mnoho omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty naše tělo nezbytně potřebuje a jediný způsob, jak je získat je ze stravy.

Reklama

Nízký příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin stojí za únavou, bolestí kloubů i problémy s pletí. Rybí maso pomáhá udržovat nízkou hladinu cholesterolu, snižuje riziko infarktu a můžete jim přičíst i dobrou náladu.

Největší podíl tuku mají mořské ryby, ale rozhodně se nevyhýbejte ani rybám sladkovodním.

Jako tučná ryba je obvykle uváděn losos a makrela, ale vyšší obsah tuků má úhoř. Tučnou rybou je i sleď. Kapr a sumec obsahují tuku asi o polovinu méně než losos či makrela.

Vitamíny a minerály v rybím mase

Rybí maso obsahuje vitamíny A a D, což jsou vitamíny rozpustné v tucích. Mají i vysoký obsah zinku, selenu, fosforu, draslíku, jódu a vápníku. Vápníku byste nalezli nejvíce v sardinkách.

Rizika při konzumaci ryb

U ryb z volné přírody existuje riziko, že obsahují těžké kovy. Největším problémem jsou ryby žijící v ústích asijských řek. Obsah škodlivin je však velmi nízký a přínosy konzumace rybího masa rozhodně převažují nad riziky.

Některé druhy ryb mohou obsahovat i alergeny. Ty se vyskytují častěji v mořských plodech v korýších a mušlích. Pozor však na rybu fugu nebo murénu.

Snadnou cestou, jak se zmíněnému riziku vyhnout je střídat jednotlivé druhy ryb a zařazovat do jídelníčku i lokální čerstvé ryby.

Oblíbené úpravy ryb

Zkuste se oprostit od trojobalu a vyzkoušejte ryby grilované nebo upravené v páře. Skvělé jsou i ryby dušené. Výraznější chuť získají ryby s použitím citrónu, česneku, rozmarýnu, bazalky nebo i petržele. Použít můžete i koupené bylinkové máslo. Společně s rybou lze dusit či grilovat i zeleninu a tu poté použít namísto přílohy.

Jak si vybírat ryby

zdroj: Shutterstock

Asi není překvapením, že ryby bychom měli kupovat čerstvé. Bohužel to u některých druhů téměř není možné. Velmi matoucí je i to, že v supermarketech nalezneme ledové pulty, většina ryb na nich je ale rozmrazena.

Při nákupu ryby sledujte obsah přidané vody, kódové označení má E452. U zmrazených ryb sáhněte po obalech označených sea frozen, zmrazeno na moři. Nutričně se obsah sea frozen ryb blíží rybám čerstvým.

U sladkovodních ryb si prohlédněte kůži a oči. Kůže musí být napnutá a lesklá. Ryba by měla mít lesklé oči a průhlednou rohovku. Žábry by měly být světle červené a bez zápachu.

Jak často konzumovat ryby

Že rybu pustíte na stůl jen o Štědrém večeru a zbytek roku zvládnete s filetou v trojobalu? Jste přesvědčeni, že řízek je řízek a v chuti je nenahraditelný? Možná je jen problém ve správné úpravě. Zkuste ryby upravovat grilování s bylinkovým máslem nebo si je připravit v páře. Vynikající jsou i jako polévka nebo k salátům.

Doporučení výživových specialistů jsou neúprosná. 400 g ryb během jediného týdne na osobu. To může představovat dvě hlavní jídla a dvě svačiny s porcí tuňáka.

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Rybí maso může být nezdravé. Jak vybírat ryby?

Jedno doporučení říká, že ryby bychom měli zařazovat do jídelníčku častěji, jiné varuje před zvýšeným obsahem těžkých kovů a mikroplastů. Jaká je pravda o konzumaci ryb a na které druhy ryb dávat pozor?

Jezte středomořsky. Na polovinu talíře patří zelenina

Klidní Řekové, temperamentní Italové, energičtí Španělé. Kromě přirozeného charisma jim můžeme závidět i lehký a zdravý jídelníček. Přestaňte být po jídle unavení a smutní. Jezte středomořsky. O čtvrtinu snížíte riziko kardiovaskulárních chorob a shodíte i pár kilogramů.

Zařaďte bílkoviny častěji do jídelníčku. Ukážeme vám levné zdroje bílkovin

Bez bílkovin se neobejdete a častá doporučení zmiňují hovězí maso, lososa a kuřecí prsa. Objevíte ale i levnější zdroje bílkovin. Které zdroje bílkovin jsou hodnotné, ale nezabolí peněženku? Představíme vám je a ukážeme, jak je zařadit do jídelníčku.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.