Jezte středomořsky. Na polovinu talíře patří zelenina

Klidní Řekové, temperamentní Italové, energičtí Španělé. Kromě přirozeného charisma jim můžeme závidět i lehký a zdravý jídelníček. Přestaňte být po jídle unavení a smutní. Jezte středomořsky. O čtvrtinu snížíte riziko kardiovaskulárních chorob a shodíte i pár kilogramů.

Reklama

Výhody středomořského stravování

Velmi krutá statistika říká, že na světě umírá více lidí v důsledku blahobytu než na nedostatek jídla. Je to bohužel pravda. Nezdravá strava, nadváha a následná obezita vedou k vysokému krevnímu tlaku, vysokému cholesterolu a ke kardiovaskulárním onemocněním.

Recept na dlouhé zdraví je provoněný mořem a sluncem. Hlavním centrem je konzumace rostlin a ne masa. Inspirujte se středomořskou kuchyní. Středomořská strava snižuje riziko rakoviny dělohy a prsu, riziko srdečních onemocnění snižuje o 25 %, je prevencí duševních chorob a depresivních stavů. Budete mít denně potraviny lehce stravitelné s minimem tuků a plné energie. Vaše tělo bude zásobeno dostatečným množstvím vitamínů a minerálů. Příjemným vedlejším efektem je úbytek kilogramů bez jo-jo efektu.

Středomořské národy jsou zdravější

Ve středomořských státech mají obyvatelé mnohem lehčí a zdravější jídelníček. Díky němu mají nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a tím i nižší úmrtnost na mozkovou mrtvici, infarkt a na srdeční choroby. Ve středomoří mají stabilnější hladinu cukru, nízkou hladinu cholesterolu a nízký krevní tlak. Netrpí tolik cukrovkou a jsou štíhlejší. Obyvatele tamních zemí nemusíte nutit do zeleniny. Zastávají názor, že čím více zeleniny, tím lépe. Jsou plni energie a pohody, což lze přičíst nejen dostatku slunce a blízkosti moře, ale právě složení jídelníčku. Ženy mají více času na rodinu, protože příprava středomořské stravy zabere jen pár minut.

Základy středomořské stravy

Největším benefitem středomořské stravy je vysoký příjem potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Na omega-3 mastné kyseliny jsou bohaté mořské ryby a ořechy. Z ryb jsou vhodné tučné ryby jako losos, makrela a tuňák. Konzumujte je třikrát týdně a budete mít silnou a pružnou pokožku. Záněty v organizmu je možné snížit konzumací olivového oleje. Při středomořské stravě se konzumuje velké množství zeleniny a luštěnin.

Středomořská strava vás bude bavit, protože je různorodá, velmi chutná a barevná. Ve stravě se vám budou objevovat olivy, mandle, artyčoky, avokádo, chřest, rajčata a velké množství listových salátů.

Reklama

Jednoduchá pravidla středomořského jídelníčku

Libová a netučná masa v podobě drůbežího masa, masa jehněčího a skopového, ryb a zvěřiny. Minimální příjem masa vepřového a hovězího.

Ke každému pokrmu náleží velké množství zeleniny. Zelenina by měla být na každém talíři z poloviny. Jezte zeleninového saláty, zeleninový salát si dávejte namísto přílohy k jídlu.

Živočišné tuky vyřaďte. Do středomořské stravy patří kvalitní tuky. Jejich zdrojem je olivový olej, ale i libová masa a ořechy.

Zdrojem takzvaných zdravých tuků jsou ořechy, luštěniny a semínka. Konzumované množství by nemělo překročit hrst denně. Za zdravá a prospěšná semínka se nepovažují pražené ani solené produkty.

Mlsejte zdravě. Namísto sladkostí si dejte čerstvé ovoce a dvakrát až třikrát týdně si můžete dopřát sklenku (1 dcl) červeného vína.

V hlavních chodech by se vám v týdnu měly střídat ryby, drůbež, luštěniny a vejce. V menší míře mléčné produkty.

Jídelníček při středomořské stravě

Porce zeleniny a ovoce je třeba navýšit na 7 až 10 porcí ovoce a zeleniny denně. Červené maso s minimem tuku si můžete dopřát jen jednou týdně. Dvakrát až třikrát týdně byste měli mít porci ryb a nezapomínejte na mléčné produkty. Zvolte nízkotučný řecký jogurt.

Ke snídani si můžete dát tuňáka ve vlastní šťávě, luštěninové klíčky, avokádo a ztracené vejce. Vše s velkou porcí zeleniny. K obědu kuřecí nebo rybí maso se salátem zakápnutým olivovým olejem a k večeři krevetový salát. Nesmíte zapomínat na svačinky. Vhodný je jogurt s ořechy, semínky a ovocem nebo miska zeleninového salátu s jogurtovým dresinkem.

Čemu se vyhnout při středomořské stravě

Kdo se rozhodne pro středomořskou stravu, bude se vyhýbat sladkostem, uzeninám, tučnému masu, smaženým jídlům, tučným mléčným výrobkům, slazeným nápojům a soli.

Vše, co konzumujete by mělo být čerstvé. Nejezte konzervované výrobky, polotovary, instantní produkty. Jídlo ochucujte čerstvými bylinkami a výrazným kořením.

Zdroje: Arcticgardens.ca, Tableagent.com, Everydayhealth.com, Foodunfolded.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 23.8.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama