Kimči, zdravá dobrota z kvašené zeleniny

Kimči pochází z korejského poloostrova, ale oblibu si našlo po celém světě. Kvašená zelenina je výborná příloha nebo salát. Receptů byste našli stovky tisíc, téměř každá korejská rodina má svůj vlastní a zaručeně nejlepší. Jak na kimči?

Reklama

Korejské kimči s tisíciletou historií

V Koreji byste nenašli dům, ve kterém se nepřipravuje kimči alespoň párkrát do roka. Kimči je národním pokrmem, který se jí s rýží, polévkou i masem. Dát si jej můžete i samostatně jako pikantní salát.

Původním záměrem pro přípravu kimči bylo uchování cenných vitamínů ze zeleniny přes zimu. První kimči vzniklo před více než třemi tisíci roky. Tehdy se připravovalo jen ze zeleniny a soli. Dnes si jej neumíme představit bez pálivých chilli papriček.

Korejská tradice velí, že recept na kimči musí hospodyně převzít od své tchýně a přenést muži domů kousek původní rodinné pohody.

Pikantní lžička zdraví

Kvašená zelenina má mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek. Zároveň je to nízkosacharidové jídlo s malým obsahem kalorií. Přesto zasytí. Pálivá chuť příjemně nastartuje metabolismus a nutí vás v jídle zpomalit.

Korejci podáváním kimči ke každému jídlu hravě splní povinnost konzumace pěti porcí ovoce a zeleniny za den. Sami jej považují za klíč k dlouhověkosti.

Reklama

Kimči pomáhá trávícímu systému, odstraňuje toxiny a odpad usazený na střevních stěnách. Zároveň snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí jako antioxidant. Antioxidanty potřebujeme pro správnou funkci imunitního systému.

Kimči by se na talíři mělo několikrát denně objevit i lidem se zvýšeným rizikem nádorových onemocnění nebo diabetikům. Podle časopisu Health je kimči jedním z pěti nejdravějších pokrmů na světě.

Rychlejší hubnutí s kimči

Kimči samo o sobě není zárukou, že za dva týdny obléknete menší velikost oblečení, přesto v hubnutí pomáhá. Obsažené, zdraví prospěšné laktobacily, mírní chuť k jídlu i na sladkosti. Bakterie stabilizují hladinu cukru v krvi a nedochází k velkým výkyvům a nutkání po tučném jídle. Zároveň pomáhá, že část přílohy nebo dokonce přílohu celou, nahradíte zeleninovým pokrmem.

Zimní a letní kimči

Úkolem kimči bylo zachovat co nejvíce vitamínů a minerálů po období zimy. Připravená zelenina musela dlouho vydržet. Nakládala se do kameninových nádob a ty se zakopávaly do země. Nízké teploty pak zpomalovaly proces kvašení. Dnes se stále častěji připravuje spíše letní kimči. Podle sezóny se do kimči přidávají různé druhy zeleniny a kvašení trvá jen několik dní.

Příprava kimči doma

zdroj: Shutterstock

Na kimči existuje nespočet variací. Základem je určitě pekingské zelí a daikon ředkev, dále jarní cibulka. Pak se hodí přidávat i jiné typy pevné zeleniny. Oblíbená je mrkev, kedlubna, okurka, dýně. Na dochucení se používá i jablko.

Prvním krokem je naložení zeleniny do slaného nálevu. Používejte mořskou sůl, tu rozpusťte ve vodě a přidejte nakrájené zelí. Zelí je třeba zatížit a nechat v pokojové teplotě asi 12 hodin. Nálev poté slijte a zelí propláchněte. Množství soli je třeba si postupně vyzkoušet, na 1 l vody se používají asi 4 lžíce mořské soli.

Nezbytnou ingrediencí je chilli pasta. Ta se připravuje z chilli prášku, zázvoru a rybí omáčky. Pro chilli pastu naleznete také množství variací, je možné přidat rýžovou mouku, sójovou omáčku, česnek a dokonce i med.

Nakrájenou zeleninu a prosolené zelí se poté v rukavicích promíchá s pastou a natlačí se do nádoby. Vhodné je použití nádoby s pružinou na víčku. Hotová směs se pak nechá dva dny v pokojové teplotě a následně se ukládá na 14 dní do lednice.

Základní recept na kimči

  • 1 kg pekingského zelí
  • 4 lžíce mořské soli
  • 1-2 lžičky chilli prášku
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce rybí nebo sójové omáčky
  • 3 mrkve
  • 2 jarní cibulky

Zkuste misku kimči k hlavním jídlům a nahraďte naše kyselé okurky.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 7.6.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

  • Alusska, před 1126 dny
    Recept výborný, zkoušela jsem ho, ale stejně mi nejvíce chutná kupované, co mají na kimchiclub.cz. Mám to bez práce a ještě mi chutná víc jako doma dělané.
    • Jitapalata, před 1125 dny
      Aha, to jsem nevěděla, že v kvalitě kimči je až takový rozdíl. A odkud ho kupujete? Přes internet nebo v nějaké kamenné prodejně?
      • Polackova, před 1122 dny
        Já kupuji kim-chi přes internetový obchod kimchiclub .cz. Mají tam spoustu druhů, takže si myslím, že si každý najde to, které mu bude chutnat. Já jsem se navíc zaregistrovala do jejich klubu, takže mi každý měsíc pravidelně chodí zásoba kim-chi za zvýhodněnou cenu.
    • Misule, před 1120 dny
      Taky jsem odsud kimči měla a mají ho perfektně dochucené. Velmi jsem si oblíbila i to pikantní, to je hodně zajímavé.
  • Polackova, před 1128 dny
    Určitě se to dá koupit, jen si dávejte pozor, abyste si koupila kvalitní. Existuje totiž na trhu spousta kim-chi, které jsou ale nekvalitní a tím pádem nemají takové vlastnosti na naše zdraví. Sama jsem se o tom přesvědčila, protože jsem vyzkoušela spoustu různých kim-chi z různých obchodů, než jsem natrefila na to, které je kvalitní.
  • Jitapalata, před 1132 dny
    Kimči jsem už jedla, když jsme byli na dovolené v Koreji. Do teď jsem ale nevěděla, že má tolik výhod pro naše zdraví. Na domácí výrobu si ale moc nevěřím, dá se to i někde koupit?
    • Minimax, před 1132 dny
      Mají ho třeba v Albertu, ale určitě se dá koupit i jinde

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama