Smažák, který nevyteče a není z něj gumák

Můžeme se přít dlouhé hodiny o to, jak moc nezdravý pokrm je smažený sýr. Přesto jej miliony lidí a dětí milují a nehodlají se pochoutky vzdát. Smažený sýr a hranolky patří mezi takzvané sázky na jistotu pro restaurace a provozovatele rychlých občerstvení. Dokonalý smažený sýr si můžete připravit i doma, poradíme vám jak na to.

Reklama

Správný sýr na skvělý smažák

U smaženého sýru začíná úspěch už nákupem. Vhodný druh na smažení by měl mít co nejvyšší podíl tuku. Tučné druhy sýrů se lépe smaží a mají krémovou konzistenci v řezu. Pro smažení je nejvhodnější gouda, ementál, cheddar. Pokud sáhnete po eidamu, vybírejte ten, který má 45 % tuku. Na smažení jsou vhodné i některé druhy plísňových sýrů.

Kromě správného sýru je třeba mít i správný nástroj na obracení. Pořiďte si grilovací kleště.

Mrazení před začátkem přípravy

Největší potíží je, že sýr začne na pánvi vytékat, zejména ve chvíli, kdy je zapotřebí jej obrátit a naruší se krusta z tradičního trojobalu. Tomu lze snadno předejít, když sýr rozkrájený na plátky dáte do mrazáku. Postačí 10 minut.

Plátky sýru, které připravujete, by měly mít tloušťku alespoň 1 cm. Pro domácí přípravu si prohlédněte pánev, na které budete smažit a volte velikost a tvar plátků tak, aby bylo možné smažit dva plátky najednou. Sýr může mít tvar menších obdélníků nebo trojúhelníků. Na kulatou pánev se dobře skládají sýry ve tvaru dlouhých trojúhelníků směrem ke středu pánve.

Jak na obalování sýru

Na klasický trojobal budete potřebovat polohrubou mouku, vejce a strouhanku. Vejce nikdy nesolte. Mají pak řídkou konzistenci. Sýr před obalením v mouce namočte krátce do mléka a ihned obalujte. Musíte postup zopakovat dvakrát. Po strouhance znovu sýr namočte do rozšlehaných vajec a znovu do strouhanky. Strouhanka bude lépe držet, když sýr po namočení do vajec necháte mírně okapat.

Reklama

Neobalujte v klasické strouhance, použijte panko strouhanku. Její výhodou je, že nenasákne tolik olejem a po smažení je více křupavá. Pokud nemáte panko strouhanku, alespoň smíchejte klasickou strouhanku s polohrubou moukou.

Smažení smažáku

Neméně důležitým krokem je správné usmažení. Sýr smažte na řepkovém oleji nebo na přepuštěném másle. Smažte na kvalitní pánvi a použijte velké množství oleje. Sýr musí být ponořený, protože rychlým smažením se musí zatáhnout krusta na bocích sýru, jinak bude sýr vytékat. Nesmažte velké množství kusů najednou. Zvolte menší pánev, nalijte dostatek oleje, aby byl sýr ponořený a smažte při teplotě 175 °C. Teplotu oleje ověřte teploměrem. Nikdy nevkládejte sýr do pánve, pokud si nejste jistí, že je dostatečně rozehřátá. Po vložení sýru do oleje by se mělo na pánvi objevit velké množství bublinek a mělo by se ozývat praskání. Po usmažení sýr vyplave na hladinu. Sýr je třeba smažit prudce a co nejkratší dobu.

Jakmile jsou kousky sýru usmažené, odkládejte je do tepla. Například do varného skla a na plotnu na mírný stupeň ohřevu nebo do pekáče a do trouby. V troubě jej nechejte při teplotě 130 °C. Nesmí vychladnout do podávání, rychle se z krémové konzistence stane gumová hmota.

Sýr se sýrem

Zajímavým tipem, jak vylepšit chuť smažáku je, přidat při obalování do vajec strouhaný parmazán. Krusta má pak neodolatelnou chuť.

Alternativou ke klasickému smažáku je přidat plátek šunky či slaniny, namísto strouhanky je možné obalit smažák v kukuřičných lupínkách.

Které sýry jsou vhodné na smažení:

  • gouda

  • cheddar

  • ementál

  • eidam 45 %

  • tvarůžky

  • hermelín

  • oštiepok

  • niva

  • korbáčiky

Zdravější smažák

Je to tuk, který dodává smaženým jídlům skvělou chuť, přesto pokud chcete vyzkoušet zdravější alternativu, můžete smažený sýr připravit v horkovzdušné troubě nebo horkovzdušné fritéze. Pouze krustu postříkáte olejem ve spreji, čímž se sníží kalorická hodnota smažáku.

V troubě umístěte na horní rošt a pečte na 200 °C. Používejte program horkovzduch nebo program grilování s cirkulací vzduchu.

Zdroje: TheModernProper.com, WikiHow.com, AutodeskInstructables.com, PragueCityAdventures.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 25.4.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama