Pečený čaj a jeho domácí příprava: Ovocný horký nápoj plný chuti a vůně

Pečený čaj – tato lahodná směs ovoce, cukru a koření se stala oblíbeným horkým nápojem, který můžete ochutnat v mnoha kavárnách a čajovnách. A co víc, můžete si ho připravit i doma a vychutnat si tak jeho výjimečnou chuť a vůni kdykoliv budete chtít.

Reklama

Co je to vlastně pečený čaj?

Pečený čaj je nápoj, který se vyrábí z ovocné směsi, koření a cukru, a je známý pro svou unikátní kombinaci chutí a vůní. Kromě ovoce a cukru se do směsi může přidat i alkohol, například rum, který dodá nápoji zvláštní nádech. Mezi nejběžnější koření, která se používají, patří hřebíček a skořice. Celá směs je pak tepelně zpracována v troubě, kde se ingredience spolu propojí a vytvoří lahodnou a aromatickou kombinaci.

Domácí příprava pečeného čaje

Připravit si pečený čaj doma může být skvělou zábavou i způsobem, jak využít sezónního ovoce a vytvořit si svůj vlastní oblíbený mix. Zde je jednoduchý recept na domácí pečený čaj:

Ingredience:

3 kg ovoce (můžete použít jakékoliv ovoce dle vaší chuti, např. jahody, třešně, borůvky)

2 citrony (oloupané a nakrájené)

1 kg cukru

Reklama

0,1 dcl rumu (volitelné)

2 lžičky skořice

10 hřebíčků

Postup:

  1. Ovoce omyjte, zbavte ho jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Pokud používáte větší ovoce (jablka, hrušky), nakrájejte je na menší kostky.

  2. Citrony oloupejte a také nakrájejte.

  1. Předehřejte troubu na 200°C.

  2. V hlubším pekáči smíchejte nakrájené ovoce, citrony, cukr, rum (pokud používáte) a koření.

  3. Pečte směs asi 30 minut v troubě, pravidelně ji promíchávejte.

  4. Hotovou směs plňte do horkých suchých sklenic a pevně uzavřete.

  5. Nechte sklenice vychladnout dnem vzhůru.

  6. Prodloužení trvanlivosti zajistíte zakápnutím povrchu rumem.

  7. Pro servírování si dejte do hrnečku 2-4 lžičky směsi a zalijte vroucí vodou.

Tipy na úspěch:

  1. S experimentováním s různými druhy ovoce neváhejte, ale dbejte na rovnováhu mezi chutěmi.

  2. Banánům se určitě vyhněte, protože v troubě mohou zčernat a ovlivnit chuť nápoje.

  3. Velké plody nakrájejte na menší kousky, menší ovoce (rybíz, maliny) můžete ponechat celé.

  4. Do zimních směsí použijte třtinový cukr pro krásnou karamelovou barvu.

  5. Při volbě ovoce dbejte na jeho sladkost, která ovlivní množství použitého cukru.

  6. Pokud máte zavařené ovoce nebo ovoce z mrazáku, můžete ho využít k přípravě pečeného čaje.

Pečený čaj je skvělou alternativou k běžným čajům a kávám. Jeho jedinečná chuť a vůně ho dělají oblíbeným nápojem nejen v kavárnách, ale i v domácích podmínkách. Díky jednoduchému receptu a možnosti experimentovat s různým ovocem můžete vytvořit vlastní verzi pečeného čaje, která bude dokonale ladit s vaším vkusem a náladou. Dejte prostor své kreativitě a zkuste si připravit tento lahodný nápoj plný ovocné rozkoše. Navíc je to skvělý tip na dárek pro kohokoliv, komu chcete udělat radost. Upusťte uzdu své fantazii a pusťte se do toho!

Zdroje: cs.wikipedia.org, prima-receptar.cz

Reklama

Autor: Zuzana, 13.10.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama