Nenechte se mýlit: Osvěžující síla teplého čaje v parných letních dnech

Zdá se to být logické, když horkým letním dnům čelíme osvěžujícími nápoji plnými ledu, zatímco v zimě hledáme útěchu v teplých čajích nebo horké čokoládě. Ale zdánlivě neobvyklá, obrácená volba má své zdůvodnění a může být prospěšná pro naše tělo i duši.

Reklama

Během parného léta se často snažíme osvěžit tělo studenými nápoji nebo zmrzlinou. Avšak pravou osvěžující sílu poskytuje, paradoxně, teplý čaj. Kofein obsažený v něm povzbuzuje naše tělo a působí déle než u kávy.

Zatímco mnozí si myslí, že ledový nápoj nás zchladí, ve skutečnosti to tak není. Podle odborníka na výživu, Petra Tláskala, je tato teorie spíše subjektivní. Pití studených nápojů nebo coly s ledem neosvěží naše tělo tak, jak bychom si představovali. Nejvhodnější teplota nápoje, který nás skutečně osvěží, je kolem šestnácti stupňů.

Zelený čaj, který je oblíbený v Číně a Japonsku, může mít prospěšné účinky na trávení, uklidňuje mysl a posiluje paměť. Tento zásaditý nápoj také vyrovnává překyselení organismu po příjmu sladkostí.

Kromě povzbuzujícího účinku na tělo má teplý čaj pozitivní vliv na psychiku. Pomáhá uklidnit mysl, zabraňuje nočním můrám a díky antioxidačním účinkům zpomaluje stárnutí. Rozličné druhy čaje mají také výhody pro pokožku a mohou pomáhat při léčbě různých kožních problémů.

Reklama

Osvěžení těla v parném počasí však není jen o pití správného nápoje. Je důležité také dostatečně pít, abychom udrželi dostatečnou hydrataci. V horkých dnech bychom měli vypít alespoň tři litry tekutin, a to v menších dávkách během celého dne, abychom minimalizovali nadměrné pocení.

Takže až budete příště hledat osvěžení během letních dnů, zkuste si dopřát šálek teplého čaje. Nejenže vás to povzbudí, ale také oceníte jeho pozitivní účinky na tělo i mysl.

Zdroje: lifee.cz, novinky.cz

Reklama

Autor: Zuzana, 28.8.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama