Nepodceňujte neviditelnou hrozbu. Paraziti způsobují řadu vleklých potíží

U domácích mazlíčků se nikdo nepozastaví nad tím, že je důležité jejich trávící trakt zbavit nepříjemných parazitů. Lidé sice nejsou vystaveni tak vysoké expozici, přesto se jich napadení parazity může také týkat. Nenechte si odebírat důležité živiny z těla.

Reklama

Parazity je napaden každý z nás

Jsme hostitelským organizmem pro celou řadu parazitů. Vyživujeme bakterie, viry, plísně i kvasinky. Některé z nich jsou přátelské, jiné nás neohrožují, ale jsou i takové, které mohou způsobovat zdravotní potíže. U lidí a dětí se běžně můžeme setkat s roupy, škrkavkami, motolicemi, tasemnicí ale i nebezpečnou toxoplazmózou.

Ne vždy si onemocnění spojíme s parazitem, ti mohou být příčinou anémie, potravinové alergie, ekzémů, únavy, poruchy spánku nebo neustále se vracejících infekcí a zánětů. Při podezření na parazita musí vést vaše první cesta k lékaři. Poté vám pomůže kombinace tradiční léčby s přírodními postupy a metodami, jak se zbavit parazitů.

Paraziti jsou dlouhou dobu nezjistitelní

Po dlouhou dobu nemusíme zaznamenat, že jsme parazitem napadeni. Teprve jak rostou a množí se, objevují se závažné potíže. Ty se stupňují v průběhu let a běžně je připisujeme virovému onemocnění nebo střevní chřipce.

Nákaza může být poměrně snadná, stačí sníst špatně omytou zeleninu nebo ovoce, napít se nekvalitní vody, dát si nějakou formu syrového masa nebo být v kontaktu se psem či kočkou. Děti se mohou kontaminovat například na pískovišti.

Příznaky, že trpíme parazitem

  • Roup – noční svědění konečníku.

Reklama

  • Chlamydie – pohlavní nákazy, respirační infekce.

  • Škrkavka – bolest břicha, průjem, nechutenství, úbytek na váze.

  • Tasemnice – bolest břicha, celková slabost, hubnutí, svědění konečníku, zácpa, nevolnost.

  • Motolice – tlak v břiše, hubnutí, silný průjem nebo naopak zácpa.

  • Lamblie – hlenovité průjmy, tuková stolice.

  • Toxoplazmóza – zvětšení lymfatických uzlin.

  • Svrab – úporné svědění celého těla.

  • Plísně – množí se po léčbě antibiotiky.

Krátký půst a detoxikace

Už v tradičních medicínách je účinným léčebným postupem jarní a podzimní půst doprovázený detoxikační kůrou. Zároveň je potřeba podpořit imunitní systém a vsadit na bylinné antiparazitika. Začněte pít čaje a odvary, pomáhají čaje z ořešáku královského, pelyňku pravého nebo takzvaná dračí krev. Využít můžete i koření, které máte běžně doma. Například hřebíček, kurkumu, oregano či zázvor. Silnou zbraní je křen a cibule.

Jídelníček proti parazitům

Po absolvování půstu se zaměřte na lehčí jídelníček. Strava by měla obsahovat velké množství ovoce a zeleniny, s minimem tuků a červeného masa. Ve stravě by měla být obsažená vláknina v dostatečném množství, ta na sebe naváže v trávícím traktu škodliviny a pomůže s jejich vylučováním. Vyřaďte z jídla co nejvíc cukru, právě cukr je živnou půdou pro parazity.

Zařaďte antioxidanty a protiparazitní potraviny

Okurky a vodní meloun je nutné konzumovat i se semínky. Do salátů přidávejte dýňová semínka. K ochucení jídla používejte muškátový oříšek, česnek, cibuli, kurkumu, cayenský pepř, zázvor nebo ostré papriky. Popíjejte vodu s citronem. Silným antioxidantem jsou brokolice, mrkev, ořechy, švestky, jablka, hrozinky nebo drobné bobulovité ovoce.

V půlročních intervalech ricinový olej

Jednou za půl roku se vypravte bojovat proti parazitům. Účinným prostředkem je ricinový olej, minerální olej nebo bylinková tinktura. Na parazity působí nejlépe kombinace ořešáku, pelyňku a hřebíčku. Tyto tři byliny si připravte jako tinkturu a užívejte v kapkách nebo popíjejte ve formě čaje či odvaru.

Čistícími potravinami jsou kvašené zelí, cibule, česnek a křen. Zabírají chilli papričky či pepř. Vyzkoušet můžete i dýňová semínka drcená a máčená v mléce.

Zdroje: VeryWellHealth.com, DrAxe.com, ecosh.com, MountSinai.org, Healthline.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 3.8.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama