Chyby při vaření jsou pozvánkou pro parazity

Nebezpečné mikroby a parazity si přinášíte domů každý den. Líbí se jim zejména v syrovém mase. Špatná manipulace a chyby při přípravě potravin mohou vést k lehkým otravám z jídla i k závažnějším onemocněním. Co dělat a nedělat v kuchyni?

Reklama

Drobné zažívací potíže a otrava z jídla

Máte zažívací potíže a sami si dáte vysvětlení, že jste pravděpodobně něco špatného snědli. Ono vysvětlení je pravdivé jen částečně. Chyba vůbec nemusela být v oné potravině, ale v její přípravě. Přemnožení mikrobů je v kuchyni častým jevem a jdete mu naproti chybami, kterých se dopouštíte při vaření, skladování, rozmrazování a jiné přípravě potravin.

Závažná onemocnění

Více než čtvrtina závažných onemocnění (z potravin) je způsobena jídlem, které si připravíte a konzumujete doma. Nejčastěji k nim patří žloutenka, nemoc špinavých rukou, nebo salmonelóza. Riziko salmonelózy se zvyšuje při špatné manipulaci s drůbeží, vejci nebo domácí majonézou.

Špatná manipulace s potravinami a nedostatečná hygiena může být původcem tasemnice.

V syrovém mase se nejčastěji vyskytují larvy svalovců (hlístice). Larvy svalovce způsobují vysoké horečky, průjmy, nevolnost a úporné bolesti svalů.

U dětí se dokonce i dnes objevují roupy a škrkavky.

Reklama

Mytí rukou

Začínáte každou přípravu jídla tak, že si umyjete ruce? Nebo je to rituál jen po toaletě a když přijdete domů? Pozor na to, že na tento základní zvyk se často zapomíná. Ruce si musíte důkladně umýt mýdlem pokaždé, než vezmete první potravinu nebo nástroj. Ruce pak myjte vždy, když změníte druh suroviny.

Krájení zeleniny

Nejvíce mikrobů se nachází v syrovém mase. Není třeba se jich obávat, zahubíte je během vaření. Pozor však na to, že zůstávají na nožích či krájecích prkýnkách. Proto vždy nejprve připravujte zeleninu a teprve poté maso. Pokud máte dřevěná prkénka, která nemyjete v myčce nádobí, určete si jedno výhradně na maso a jiné na zeleninu.

Jakmile maso dokrájíte, okamžitě umyjte veškeré nástroje, které jste při manipulaci se syrovým masem použili.

Malý prostor na krájení

Máte malé prkénko na krájení a zelenina, ovoce nebo maso vám během krájení občas skončí na kuchyňské lince? Pak jste si na potravinu nanesli další armádu mikrobů, protože s největší pravděpodobností nepatříte mezi ty, kteří linku ošetřují dezinfekčním prostředkem několikrát denně.

Mytí ovoce a zeleniny

Samozřejmě, že umyjete ovoce a zeleninu předtím, než ji konzumujete, ale je to správný postup? Není. Umýt byste jej měli ještě předtím, než jej uložíte do lednice. Jakmile jej přinesete z obchodu, omyjte jej, osušte a teprve poté vložte do lednice. Vrchní listy salátů jsou mikroby doslova posety, a ještě více se jim bude množení dařit ve vlhkém prostředí dolního šuplíku v lednici.

Pozor na utěrky

Příprava musí být rychlá, během krájení masa si ruce několikrát otřete utěrkou. Ani vás nenapadne, kolik jste do ní přenesli mikrobů a klidně s ní za několik hodin utřete talíře nebo skleničky. Během krájení masa si ruce otírejte papírovými utěrkami.

2 hodiny a dost

Jídlo máš na sporáku, večeři máš v troubě. Je to také vaše oblíbená věta? Pozor na to, že jídlo se nesmí nechávat bez lednice déle než 2 hodiny. Po dvou hodinách se v něm začínají množit bakterie, které sice kvalitu, chuť či vůni jídla nenaruší, ale už si je nepozorovaně přenášíte do organizmu. Zároveň není možné ohřívat jídlo více než jednou.

Dlouhé mrazení

Jakákoliv zmražená potravina by měla být zkonzumována do 4 měsíců. Samozřejmě se doporučení liší u konkrétních druhů, ale stačí se držet tohoto osvědčeného pravidla. Největším prohřeškem je rozmrazování potravin v pokojové teplotě nebo dokonce v misce s teplou vodou. Správným postupem je rozmrazování v lednici. Rozmrazené potraviny nikdy znovu nezmrazujte.

Parazité ani mikroby z našeho prostředí nezmizí, ale při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení hygienických postupů se není proč obávat konzumace.

Zdroje: verywellhealth.com, lekarna.cz, medicalnewstoday.com, foodsafety.gov, cs.medlicker.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 18.5.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama