Zelený čaj: Výhody a rizika jeho konzumace

Zelený čaj je oblíbený nápoj po celém světě a jeho příznivé účinky na lidské zdraví jsou dobře známy. Nicméně, jako u všeho, i u zeleného čaje existují některá rizika, která bychom měli mít na paměti. V tomto článku si proto přiblížíme výhody a rizika jeho konzumace.

Reklama

Výhody konzumace zeleného čaje

1. Obsahuje antioxidanty

Zelený čaj obsahuje polyfenoly, což jsou antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály. To může pomoci snížit riziko různých chronických onemocnění.

2. Podporuje zdraví srdce

Některé studie naznačují, že pravidelná konzumace zeleného čaje může snížit riziko srdečních chorob. To je pravděpodobně způsobeno tím, že zelený čaj pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku.

3. Může pomoci při hubnutí

Zelený čaj obsahuje látku zvanou katechin, která podporuje metabolismus a pomáhá spalovat tuk. To může být užitečné pro ty, kteří chtějí zhubnout.

4. Zlepšuje mozkovou funkci

Zelený čaj obsahuje kofein a L-theanin, které mohou zlepšit náladu, koncentraci a paměť, což zajisté uvítají ti, kteří chtějí zvýšit svou produktivitu.

Rizika konzumace zeleného čaje

1. Obsahuje kofein

Zelený čaj obsahuje kofein, což může být problém pro lidi, kteří mají vysoký krevní tlak nebo jsou citliví na kofein. V takovém případě by se měli držet omezení při jeho konzumaci.

Reklama

2. Interakce s léky

Zelený čaj může interagovat s některými léky, například s antidepresivy nebo s léky na srdeční onemocněná. Proto je důležité konzultovat s lékařem, zda můžete bezpečně konzumovat zelený čaj.

3. Riziko předávkování

Přestože je zelený čaj obecně považován za bezpečný, příliš velké množství může představovat riziko. Při nadměrné konzumaci může kofein způsobit nervozitu, podrážděnost, nespavost, nebo dokonce zrychlení srdečního tepu. Doporučuje se nepřekročit denní dávku 400 mg kofeinu, což představuje asi 5-6 šálků zeleného čaje denně.

4. Možné škodlivé látky

V některých případech může zelený čaj obsahovat nežádoucí látky, jako jsou těžké kovy nebo pesticidy. Je tedy důležité vybírat kvalitní a bio zelený čaj a sledovat jeho původ.

5. Problémy s trávením

Někteří lidé mohou mít problémy s trávením při konzumaci zeleného čaje. Kyselina tanová, která se v zeleném čaji nachází, může podráždit žaludek a způsobit pálení žáhy nebo průjem.

Zelený čaj má mnoho přínosů pro lidské zdraví a jeho pravidelná konzumace může pomoci snížit riziko různých chronických onemocnění. Nicméně, jako u všeho, i u zeleného čaje existují rizika, která bychom měli mít na paměti. Pokud chcete začít pít zelený čaj pravidelně, měli byste konzultovat s lékařem, zda je pro vás bezpečný. Také je důležité dodržovat doporučenou dávku a vybírat kvalitní a bio zelený čaj.

Zdroj: novinky.cz

Reklama

Autor: Zuzana, 18.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama