Celerové hranolky si zamilujete. Příprava je rychlá a během chvíle máte připravené voňavé, křupavé a zdravé hranolky. Podávat můžete s vašim oblíbeným dipem.
Bulvový versus řapíkatý celer: Který je zdravější?
O tom, že je konzumace zeleniny zdravá, snad nikdo nepochybuje. Jednotlivé druhy se však liší obsahem mikroživin, a proto je důležité zachovat pestrost na talíři. Jak si vede bulvový a řapíkatý celer? A máme po některém z nich sáhnout častěji?
Celer v kuchyni
Celer patří k poměrně běžným druhům zeleniny. V našich končinách má dlouhou tradici zejména bulvový celer, který je vedle mrkve a petržele oblíbenou kořenovou zeleninou. Nejčastěji se tepelně upravuje, ale bulva se dá konzumovat i syrová. Uplatní se například v pomazánkách, salátech, polévkách či omáčkách. Dá se také obalit v trojobalu a usmažit podobně jako řízek, velice chutné jsou i celerové hranolky pečené v troubě.
Řapíkatý celer nemá podzemní bulvu. Sklízí se pro dlouhé dužnaté řapíky svěží zelené barvy, které se jí syrové nebo tepelně zpracované. Hodí se do vývarů i zeleninových polévek, nakrájený najemno může oživit lehké tvarohové a jiné pomazánky, lze ho přidat do rozličných salátů. Je také nenahraditelnou součástí slavné boloňské omáčky, používá se ve smoothies, a dokonce ho můžete hodit klidně i na gril.
Oba druhy celeru mají intenzivní chuť a vůni, která je však u každého z nich trochu odlišná. Obecně platí, že celer buď příliš nemusíte, nebo naopak milujete.
Bulvový celer pro zdraví
Bulvový celer je bohatý na vlákninu, stejně jako některé vitamíny a minerální látky. Konkrétně to je především vitamín C a K, dále vitamíny skupiny B, hořčík, draslík, železo, fosfor a vápník.
Pokud si dopřejete 100 gramů bulvového celeru, poskytnete tím tělu pouze okolo 40 kalorií, někdy se udává dokonce ještě méně. Navíc neobsahuje takřka žádné tuky, což z něj činí ideálního adepta do redukčního jídelníčku.
Kromě toho, že může být pomocníkem při hubnutí, prospívá bulvový celer i lidskému zdraví. Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a má antioxidační vlastnosti, to znamená, že chrání buňky před oxidativním stresem. Rovněž se mu připisuje pozitivní vliv na trávení, podporuje zdraví srdce a normální stav kostí.
Pokud máte celer oblíbený stejně jako já, doporučuji vyzkoušet tento recept. Pesto se hodí do polévek, omáček, na těstoviny nebo jen tak na chleba s máslem. Z uvedených ingrediencí budete mít jednu malou skleničku.
Čím je prospěšný řapíkatý celer
Stejně jako bulvový celer, náleží také jeho řapíkatý příbuzný mezi nízkokalorickou zeleninu, která je bohatá na vlákninu. I on má proto své místo v jídelníčku, jehož cílem je shodit přebytečné kilogramy.
Řapíkatý celer je významným zdrojem antioxidantů, obsahuje mimo jiné flavonoidy, vitamín C, lunularin, bergapten či psoralen. Všechny tyto látky jsou účinnými pomocníky v boji proti volným radikálům v organismu. Kromě toho najdeme v křupavých řapících i vitamíny A a C, dále některé vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a draslík.
Pravidelná konzumace řapíkatého celeru může předcházet vysokému krevnímu tlaku. Zelenina působí protizánětlivě a přispívá k normálnímu trávení.
Opomíjená celerová nať
Asi nejméně se objevuje v kuchyni celerová nať, přestože i ona si zaslouží svou pozornost. Nejvíce se uplatní ve studené kuchyni, kde má takřka univerzální použití. Hodí se jako ozdobná posypka, je vynikající do pomazánek, salátů, k dochucení domácích dipů. Nať celeru je lahodná také sušená, kdy se uplatňuje hlavně jako polévkové koření.
Ani celerová nať není ochuzená o mikroživiny. Za zmínku stojí například vysoký obsah vlákniny a kyseliny listové. A rovněž ona ukrývá pestrou paletu vitamínů a minerálních látek.
Vítězí pestrost
Bulvový a řapíkatý celer, stejně jako celerová nať, obsahují celou řadu zajímavých účinných látek. Všechny druhy se svým složením hodí do zdravého a redukčního jídelníčku. Nelze však jednoznačně určit, který celer je nejzdravější, v ideálním případě se měl čas od času objevit každý z nich.
Zdroje: webmd.com, webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, thekitchn.com
Přečtěte si více na téma
Související články
Chroupání syrové zeleniny je zdravé. Omyl! To platí jen pro některé druhy
Zdravý jídelníček stojí a padá s konzumací velkého množství zeleniny. Pozor ale na to, že některé druhy zeleniny prospívají tělu více, když je tepelně upravíte. V syrovém stavu obsahují škodlivé látky a můžete si ublížit. Zjistěte, které druhy zeleniny si lépe vychutnáte vařené a jakou zeleninu nikdy nekonzumovat syrovou.
Salát má minimum kalorií a tlumí úzkosti. Do jídelníčku patří každý den
Není pravdou, že konzumace salátů patří jen do režimu redukční diety nebo do zdravého životního stylu. Porci listového salátu byste si měli dopřát každý den. A rozhodně to nebude monotónní jídelníček. Jaké druhy salátů známe a v čem nám tolik prospívají? Odpovíme vám.
Význam listové zeleniny. Je důležitá a kolik bychom ji měli sníst?
Listová zelenina je poměrně opomíjenou složkou našeho jídelníčku, i když v posledních letech se to možná trochu zlepšuje. Což je pro nás velice dobře, jelikož listová zelenina nabízí nepřeberné množství enzymů, vitamínů, minerálů, chlorofylu, vlákniny a dalších důležitých látek, které se starají jak o fyzickou, tak psychickou stránku našeho těla.