Prokoukněte triky řezníků. Poradíme vám, jak poznat čerstvé maso

Koupit balíček masa je jednoduché. Koupit balíček čerstvého a kvalitního masa už je úkol pro zdatné a ostřílené nakupující. Ukážeme vám, jak správně nakupovat maso, jak odhalit triky řezníků a na co se zaměřit při výběru masa.

Reklama

Kam pro maso

Maso kupujte od řezníků, farem nebo od ověřených dodavatelů. Řada produktů se dá objednat přímo od producentů a můžete si být jisti výhodnou cenou, protože odpadá marže pro obchodníka. Při nákupu od prověřeného dodavatele víte, odkud maso pochází a jak s ním bylo zacházeno po porážce a rozbourání. Běžně jsou dostupné certifikáty potvrzující kvalitu masa.

Pamatujte i na osvědčenou radu, maso si nemusíte dopřát každý den. Můžete jej mít i méně často, ale vybírejte maso špičkové kvality.

Výběr masa podle barvy

Čerstvé maso má červenou barvu a suchý povrch. V žádném případě se nesmí lepit a v místě řezu je lesklé. Známkou kvality je mramorování, které vykreslí tuk ve svalové tkáni. Jsou to právě tenké vrstvy tuku, které dávají masu šťavnatou chuť. U baleného masa je výběr kvalitního kousku náročnější, čtěte etikety. Jsou na nich informace o chovu, konzervaci i o tom, jak je maso staré.

Hovězí maso bývá tmavší než vepřové. Obecně je maso z mladých zvířat vždy světlejší a tmavší u starších zvířat. Hovězí maso chutná lépe, pokud je vyzrálé. Takové maso bývá nákladnější na pořízení. Poznáte jej podle tmavého okraje.

Na mase nesmí být žádné otlačeniny na povrchu, ty jsou známkou dlouhého skladování. Pokud maso stlačíte, musí se vrátit k původnímu tvaru.

Reklama

Čerstvé maso poznáte podle vůně

Když přičichnete k čerstvému masu, bude mít slabou a jen mírně nakyslou vůni. Jakmile je maso starší, už voní nasládle, později zatuchle. Vepřové maso, které nepochází od kastrovaných samců zavání během pečení po moči. V běžných chovech se s tímto problémem však nesetkáte.

Výběr drůbežího masa

Drůbeží maso je prakticky bez vůně. Jakmile ucítíte zápach, maso už není vhodné ke konzumaci. Maso by mělo mít bledě růžovou barvu. Nekupujte maso s tmavošedou nebo nažloutlou barvou. Jestliže vidíte přes kůži maso nebo je kůže nazelenalá, maso nekonzumujte. Pokud vyberete maso na tácku, nesmí být okolo něj žádná voda ani šťáva.

Triky řezníků

Uvnitř chladících pultů jsou plátky masa pod umělým osvětlením, které vzhledu masa lichotí. Nestyďte se a nechejte si maso z chladícího boxu vytáhnout, abyste si jej prohlédli. Tímto trikem si zároveň zkontrolujete, zda z masa nevytéká šťáva. Čím starší je kus, tím více šťávy maso pouští. Proto jsou při skladování masa prodejci instalovány nejrůznější podložky, které zachycují vytékající šťávu.

Osvědčeným trikem pro prodej starších kusů masa je marinování masa. Marinovanému masu se vyhněte, raději si připravte vlastní marinádu nebo kupte odděleně maso a hotovou marinádu. Pastí je koupě mletého masa, běžně se míchá s vodou a barvivem. Proto si maso nechejte namlít čerstvé.

Skladování čerstvého masa

Čerstvé maso, které nechcete mrazit, zpracujte nejlépe do dvou dnů. Některé druhy masa vydrží až 4 dny. Pozor však na skladování syrového mletého masa. To vždy spotřebujte v den nákupu.

Maso se nesmí skladovat poblíž zeleniny a mléčných výrobků. Doporučené skladování je nejnižší přihrádce a uzavřené nádobě. Maso by mělo být skladováno při teplotě od 0 do 5 °C.

Jak správně porcovat maso

Jakmile si koupíte větší kusy masa je vhodné, abyste si před zamrazením nakrájeli maso na porce. To mohou být plátky nebo kostky. Maso se krájí napříč vláken. Správně nakrájené maso je při úpravě křehčí a šťavnaté. Výjimkou je maso, které je určené jako pečeně. To se krájí podél vláken. Kusy jsou pak dlouhé. Drůbeží maso se krájí po vláknech.

Za vydané peníze si zasloužíte kvalitu, vyplatí se chvíli hledat dodavatele masa ve vašem okolí a nevsázet na supermarkety.

Zdroje: TheNewsMinute.com, MyHalalKitchen.com, BonApeti.com, Cookist.com, StateFoodSafety.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 13.2.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama