Jak vybírat uzeniny a která šunka pro děti není pro děti

Uzeniny jsou obecně považovány za méně zdravé potraviny, proto se vyplatí být při jejich výběru a nákupu co nejvíce obezřetní. Na co se zaměřit, pokud vybíráte šunku, párky, salámy, klobásy nebo další uzeniny? Poradíme vám, jak se při výběru nespálit.

Reklama

Co se přidává do uzenin

Seznam toho, co lze najít v uzeninách by byl opravdu dlouhý. Objevíte mouku, sóju, kůži, vodu, drůbeží separát, konzervanty, barviva, stabilizátory, zvýrazňovače chuti a nejrůznější soli.

Levným masem do uzenin je jateční separát, po oddělení kvalitního masa se kosti nadále opracovávají a drcená směs bez masových vláken se přidává do uzenin. Separát je pak započítáván do obsahu masa a na obalu se výrobek může pyšnit vyšším procentem.

Nenechte se oklamat u šunky

Šunka je obecně považována za potravinu zdravou. Na trhu se ale pod označením šunka objevují i výrobky, které obsahují například jen 7 % bílkoviny ze svalů. Podobné výrobky mají velký obsah vody, ta je do výrobku přidávána navázáním na polyfosfáty. Jistě už rozumíte tomu, proč si přinesete domů šunku z obchodu v promáčeném papíře. Pro zlepšení barvy se do šunky běžně přidávají dusitanové soli a karmíny. Standardem je přidávání tuků, kůže, sóji, brambor nebo pšenice.

Kontrolujte složení dětské šunky nebo šunky pro děti. Neexistuje legislativa, která by předepisovala standard kvality pro takto označený výrobek. U šunky pro děti se soustřeďte na to, aby obsah masa byl nad 90 %, aby neobsahovala separát a aby obsah soli nepřesáhl 1,7 g na 100 g výrobku.

Šunka vařená je lepší než šunka zauzená, šunka zauzená je lepší než klobása, klobása je lepší než špekáček a takto bychom mohli pokračovat.

Reklama

Předpis na recepturu špekáčků

Na špekáčku si s oblibou pochutnávají všechny generace, kvalita špekáčku se ale zhoršila natolik, že obsahoval více mouky než vody. Dokonce jsme se dočkali toho, že byla přijata vyhláška stanovující, co musí špekáček obsahovat, aby mohl nést zmíněné označení. Ve špekáčku může být pouze maso hovězí, vepřové a telecí, nesmí být odděleno strojově. Podíl masa musí být minimálně 40 % a podíl tuku maximálně 45 %.

Nekvalitní potravina je drahá

Kvalitní uzeniny sníte menší množství a zasytí vás obsah bílkovin. Nekvalitní potraviny zkonzumujete například místo dvou plátků i plátků 5, abyste tělu potřebnou bílkovinu dodali. Nelze opomenout fakt, že nekvalitní uzenina vás bude pobízet k větší konzumaci, to kvůli obsahu tuku, soli, aromat a zvýrazňovačů chuti.

Věděli jste že 5 dkg vysočiny obsahuje 25 g tuku?

Jak vybrat uzeniny a nenachytat se

Jakmile se začtete do složení výrobku, jako první kontrolujte procentní obsah masa. Pozor na to, že se musí jednat o svalovinu, a ne o separát. Vyhněte se výrobkům s vysokým podílem kůží, vody, škrobu. Pohlídejte obsah soli, u kvalitní šunky nepřekročí obsah soli 1,7 %. V salámech a párcích už je to 5 %. Co se obsahu tuku týká, ten by se měl pohybovat v ideálním případě do 5 %. Obávat se nemusíte při konzumaci kvalitní bílé nebo vinné klobásy. U klobás by měl být obsah masa okolo 80 %, obsah tuku do 25 %, neměly by obsahovat glutamát sodný a obsah soli by měl být okolo 2 %.

Která uzenina je kvalitní

Kvalitní uzeniny se obvykle skrývají pod názvy: výběrová šunka, šunka od kosti, šunka nejvyšší jakosti. Kvalitní výrobek objevíte i mezi suchými salámy nebo u sušené šunky. Poohlédněte se po kladenské pečeni, krůtí nebo kuřecí šunce. Struktura masa by měla být ve větších kusech viditelná. Šunka by měla působit suchým dojmem. Složení výrobků musí být uvedeno na obale, u krájených a balených uzenin bývá uveden na etiketě.

Průvodce výběrem šunky a uzeniny:

  • Podíl masa nad 80 %, nejkvalitnější šunky mají nad 16 % čisté svalové bílkoviny.

  • Celkový obsah tuku do 5 %, u klobás do 25 %

  • Obsah soli maximálně do 2,5 %.

  • Cena kvalitního výrobku musí korespondovat s cenou masa.

Zdroje: TasteOfHome.com, theKitchn.com, Healthline.com, BBCgoodFood.com, VeryWellFit.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 27.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama