Bez éček, zahušťovadel a z kvalitního masa. Zkuste domácí šunku

foto: Shutterstock

Začtěte se někdy do obalu na šunce, kterou kupujete. Seznam přidaných látek vás nepříjemně překvapí. Příjemným překvapením pak může být zjištění, že výroba domácí šunky je snadnější, než se zdá. Vyzkoušejte ji.

Reklama

Složení šunky z obchodních řetězců

Kupované šunky obsahují škroby, barviva a rostlinné bílkoviny. Najdete v nich dextrózu, glukózový sirup, stabilizátory, zahušťovadla, škroby i látky zvýrazňující chuť. Mají zpravidla vysoký obsah soli a část svaloviny může být nahrazována kukuřičným nebo sójovým škrobem (a to je ta lepší varianta).

Připravit šunku doma je snadné

K přípravě domácí šunky vede některé touha po poctivém produktu bez aditiv, jiní si hlídají obsah soli v mase. Motivací může být i příprava šunky pro děti podle vlastní receptury nebo vysoká cena šunky a uzenin v obchodech. Ať už je důvod jakýkoliv, jakmile se rozhodnete pro výrobu domácí šunky, zjistíte, že se jedná o poměrně jednoduchý proces.

Reklama

Pro vaření domácí šunky budete potřebovat šunkovar. Jedná se o speciální nádobu z nerezu nebo hliníku, která je uvnitř opatřena pružinou. Maso se vkládá do igelitového sáčku (znáte z tlačenek), utěsní se a v šunkovaru se vaří ve vodní lázni.

Kvalitní maso, kvalitní šunka

Na přípravu šunky zvolte kvalitní maso. Nejčastěji se doporučuje vepřová kýta. Krkovice je pro výrobu šunky příliš tučná, ale můžete ji částečně kombinovat s větším podílem vepřové kýty. Z kuřecího masa můžete použít jak stehna, tak prsa. Oblíbené je i maso králičí nebo maso krůtí.

S rychlosolí nebo bez

Doma se vám podaří vyrobit šunku výborné chuti, pokud ale nepoužijete takzvanou rychlosůl, bude mít šunka šedivou barvu. Piha na kráse šunce ubírá atraktivitu, na druhou stranu, když dáte dusit růžové plátky masa, také je pak nekonzumujete v barvě cukrové vaty.

Rychlosůl je řeznická sůl, v obchodech ji najdete v sáčcích označených jako Praganda. Jedná se o dusitan sodný (E250), používá se k nakládání masa, maso si díky němu udrží růžovou barvu. Zde záleží, zda dáte přednost hezkému vzhledu nebo výrobku bez chemických přísad.

Příprava u sledování filmu

U přípravy šunky je důležité pečlivé hnětení, aby se maso zcelilo. Mačkáním uvolníte bílkovinu, která je pojidlem. Jakmile nakrájíte maso na kostky, zaléváte jej postupně vodou a kořením. Půl hodinové propracování rukou je nezbytné, vodu doléváte průběžně. Pomoci vám může promíchávání v robotu hnětacím nástavcem. Po promíchání se šunka napěchuje do sáčku a nechává jeden den odležet v lednici. Pokud chcete maso během odležení promíchat, ponechejte jej v uzavřeném hrnci a do střívka vložte až před vařením.

Pro jemnější strukturu a lepší spojení masa můžete po proležení asi třetinu masa oddělit a rozemlet na masovém mlýnku. Následně vmícháte zpět do směsi.

Jak vařit domácí šunku

Naplněné střívko vkládáte do šunkovaru a dobře utěsníte pružinou. Šunkovar ponoříte do velkého hrnce s vodou a shora zatížíte. Voda by měla pouze probublávat, ideální teplota je 75 stupňů, maximálně 80 °C. Správná teplota během varu má vliv na kvalitu šunky, je dobré teplotu kontrolovat teploměrem. Šunka se vaří asi 1,5 hodiny. Hotová šunka vydrží v lednici asi 4 dny.

Výhody domácí šunky:

  • Perfektní kvalita z kontrolovaných surovin.
  • Stále čerstvý produkt.
  • Je možné ji vařit do zásoby a skladovat v mrazáku.
  • Kontrolujete obsah soli v šunce.
  • Vyzkoušíte nespočet receptů a chuťových variací.
  • Máte šunku za zlomek ceny kupované uzeniny.

Zdroje: vimcojim.cz, svet-potravin.cz, idnes.cz, bezhladoveni.cz

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Jak vybírat uzeniny a která šunka pro děti není pro děti

Uzeniny jsou obecně považovány za méně zdravé potraviny, proto se vyplatí být při jejich výběru a nákupu co nejvíce obezřetní. Na co se zaměřit, pokud vybíráte šunku, párky, salámy, klobásy nebo další uzeniny? Poradíme vám, jak se při výběru nespálit.

Uzení masa a sýrů – co jste věděli, nevěděli a co byste rozhodně vědět měli

Uzení masa a sýrů je starobylá metoda konzervace potravin, která dává pokrmům výjimečnou chuť a aroma. Tato tradiční technika se používala již v pravěku, aby se potraviny uchovaly déle a byly snáze dostupné i v dobách nedostatku. Dnes je uzení oblíbeným způsobem, jak dodat pokrmům speciální chuťový zážitek. Zde je několik zajímavostí o uzení masa a sýrů, co jste možná nevěděli a co byste rozhodně měli vědět:

Domácí paštiky. Delikatesa za pár drobných

Nad obalem paštiky možná ohrnete nos a vezmete ji na milost jen ve chvíli, kdy cestujete a potřebujete něco trvanlivého s sebou. Budete překvapeni, domácí paštika je skutečnou delikatesou a její příprava je poměrně snadná. Ukážeme vám, jak na domácí paštiku.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.